1.2.2016 11:04

Διάκριση σε διαγωνισμό design για τον Π. Ξυνταριανό

ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ

Προτάσεις διαφορετικές, μοντέρνες ποιοτικές πέρα από τα καθιερωμένα και μονότονα πλέον μοτίβο που κυριαρχούν στα σουβενίρ, τοπικά και εθνικά, αναδείχτηκαν μέσα από τον διαγωνισμό design πολιτιστικών προϊόντων που διεξήγαγε το Τμήμα Αρχαιολογικών Πόρων.

Η αναφορά μας στον διαγωνισμό δεν είναι καθόλου τυχαία αφού συμμετείχε και αναδείχθηκε στην κατηγορία των φοιτητών ένας ταλαντούχος Χιώτης, ο Πάρις Ξυνταριανός. Ό ίδιος μαζί με τον Μ. Κοπριτέληκαι την ομάδα τους,  Rea-lly? Team με τα graffiti τους έχουν μεταμορφώσει στην κυριολεξία κεντρικά σημεία της πόλης.

Ο διαγωνισμός

Βασικόςσκοπός του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη νέων σχεδίων από έλληνες σχεδιαστές, δημιουργούς, καλλιτέχνες εφαρμοσμένων τεχνών και δημιουργικών που θα υπέβαλλαν σχέδια που θα αποτελούσαν το δημιουργικό για τη μαζικήπαραγωγήπολιτιστικών προϊόντων/ εφαρμογών (αναμνηστικά και είδη δώρων,art gifts - souvenirs), εμπνευσμένωναπόθεματικέςενότητεςεκθεμάτων των Μουσείων ή των ίδιων των ΑρχαιολογικώνΧώρων και Μνημείων της Ελλάδος. 

 To Τ.Α.Π. επισημαίνει πως τα αντικείμενα που θα αναπαραχθούν θα έχουν σκοπό να  αποτελέσουν μια επικαιροποιημένηοπτικήγλώσσα, ευφάνταστη, ευρηματική και δυναμική, καλύπτοντας τις ανάγκεςενόςόλο και περισσότερο «έμπειρου» και απαιτητικού, μα και εύρωστουαγοραστικούκοινούδιεθνώς.   Μεγάλη σημασία στην επιλογή των τελικών σχεδίων δόθηκε στο στοιχείο της μοναδικότητας και της πρωτοτυπίας. Τα προϊόντα που θα παραχθούν θα διατίθενται κατ’ αποκλειστικότητααπό τα πωλητήρια των Μουσείων που διαχειρίζεται το Τ.Α.Π..  

Τα θέματα

Κάθεδιαγωνιζόμενος κλήθηκε να προβεί στο σχεδιασμό και στηδημιουργία 3 συνολικά σχεδίων, επιλέγοντας ένα θέμααπόκάθεμια από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες που περιείχαν εκθέματα των ελληνικών μουσείων, μνημεία κλπ "Ο διαγωνισμός είχε τρεις κατηγορίες μια με βάση έναν  χαρακτήρα,  η κουκουβάγια, ο Πήγασος, η θεά με τα φίδια ήταν σε αυτήν την κατηγορία. Η δεύτερη κατηγορία αφορούσε μοτίβα, όπως οι μαίανδροι και η τρίτη κατηγορία αφορούσε τα αρχιτεκτονικά σχέδια" εξηγεί ο Πάρις, το έργο του οποίου ήταν  ανάμεσα στα τρία έργα φοιτητών που ξεχώρισαν.

Η κουκουβάγια του Πάρι

Ποιος δεν ξέρει την περίφημη κουκουβάγια, η οποία απεικονίζονταν στο Αθηναϊκό τετράδραχμο και όλοι στα παιδικά και μαθητικά μας χρόνια τη συναντούσαμε στα σχολικά βιβλία , αφού ήταν το σήμα του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων. Αυτή η κουκουβάγια αποτέλεσε την έμπνευση για τον Πάρι και την ομάδα του, όπως ο ίδιος λέει: "πήρα το τετράδραχμο το Αθηναϊκό, που έχει την κουκουβάγια. Με την εμπειρία που έχουμε σαν καλλιτέχνες του δρόμου ήθελα κάτι που να είναι πιο κοντά στην τέχνη του δρόμου, πατώντας όμως στο βασικό στοιχείο, στην κουκουβάγια. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα και ολοκληρώσαμε το σχέδιο μας".

Το σχέδιο το οποίο και διακρίθηκε είναι πιο μοντέρνο και χαρούμενο πατώντας πάνω στην ιστορία και στον χαρακτήρα του πρωτότυπου. Είναι δε τόσο πολύπλοκο που όσο το κοιτάς, τόσο ανακαλύπτεις να περιέχονται σε αυτό και νέα στοιχεία, να σου παρουσιάζει και άλλα δεδομένα.  Αυτή η πολυπλοκότητα δυστυχώς "κόστισε" στον Πάρι μια ακόμη μεγαλύτερη διάκριση και συμπεριλήφθηκε στις "παρατηρήσεις" των κριτών, όπως ο ίδιος ομολόγησε στον "π". Η 7μελής επιτροπή  πέρα από πολυπλοκότητα στο έργο του Πάρι είδε και...αναπαράσταση μιας «κλασσικής παράστασης» με τρόπο «διασκεδαστικό, χιουμοριστικό πρωτότυπο».

Νέα δεδομένα

Αναφορικά πάντως με τη διαδικασία και τον διαγωνισμό ο νέος και πολλά υποσχόμενος Χιώτης Καλλιτέχνης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Σύρο για το διδακτορικό του, υποστηρίζει ότι ήταν μια πολύ καλή εμπειρία και ευκαιρία παράλληλα. "Δεν έχω γνώση και άποψη του τι γίνεται σε άλλες χώρες σε σχέση με τα αναμνηστικά αλλά γενικά πιστεύω ότι ήταν πολύ ανεβασμένο το επίπεδο και τα θέματα που βγήκαν αναδεικνύουν τη χώρα και φαίνεται ότι μπαίνουμε σε καινούργια φάσηστο ντιζάιν στη χώρα μας,  αρχίζει να ανεβαίνει και αυτό το είδος".

Με την ελπίδα ότι θα δούμε την κουκουβάγια του Πάρι να πωλείται στα Μουσεία του Τμήματος Αρχαιολογικών Πόρων, τον αναμένουμε το Πάσχα πια στο νησί, ελπίζοντας ότι με τη φαντασία του, θα δώσει ζωή και χρώμα στη μονοτονία των τοίχων της πόλης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ