28.6.2016 9:48

Δουλευόμαστε και μεταξύ μας

ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ

Προβληματική πρόχειρη και τυχοδιωκτική, χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, την πρόταση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, να εναχθούν προσφυγόπουλα στα σχολεία από τον Σεπτέμβρη.

Μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν οι Δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί, εκτιμούν πως είναι πολύ σημαντική η εκπαιδευτική στήριξη των προσφυγόπουλν. Πρωτίστως σημαντικό είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα για οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, τη γρήγορη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας, τη δημιουργία αξιοπρεπών χώρων προσωρινής διαμονής. 

Ωστόσο για τα παιδιά των προσφύγων χρειάζεται άμεσα κρατική παρέμβαση εκπαιδευτικής στήριξης, δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και προετοιμασίας τους για μια πιο μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας. Με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, του Υπ. Παιδείας και μακριά από τις κάθε λογής ΜΚΟ, πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα με επίκεντρο τις δομές στις οποίες βρίσκονται τώρα οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς παραμονής τους στης Ελλάδα και στο νησί μας. 

Άμεσα να συγκροτηθούν στις δομές προσωρινής διαμονής των προσφύγων αλλά και αξιοποιώντας τα δημόσια σχολεία μέσα στο καλοκαίρι,  κέντρα εκπαιδευτικής στήριξης, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας και τη ελληνικής γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, κ.α.”μ σημειώνει ο Σύλλογος υποστηρίζοντας ότι οι δομές αυτές πρέπει να οργανωθούν άμεσα, με παράλληλη ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυτών από ειδικούς καθώς είναι φανερό ότι υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες και βιώματα που πρέπει να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν. 

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών τονίζει πως όλες αυτές οι δράσεις πρέπει να υλοποιηθούν υπό την εποπτεία και ευθύνη του υπουργείου παιδείας και όχι των Μ.Κ.Ο.

Στα παραπάνω ο Σύλλογος προσθέτει και τις προθέσεις του υπουργείου για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, τα προβλήματα μεταφοράς των μαθητών καθώς και τις μειώσεις στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, για να καταλήξει, “Θεωρούμε ότι η πρόταση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, είναι τουλάχιστον προβληματική και πρόχειρη, αν όχι τυχοδιωκτική”. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ