Να εξαλείψει το ποσοστό κέρδους των βενζινοπωλών αλλά και να μειώσει την πολυδαίδαλη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για την έγκριση της προμήθειας καυσίμων στα δημοτικά οχήματα του Δήμου επιχειρεί με εισήγησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας η Υπηρεσία Καθαριότητας.
Το πρόβλημα με την προμήθεια καυσίμων ήταν ανέκαθεν δύσκολο. Από τη μια οι διαδικασίες έγκρισης προμήθειας απαιτούσαν ίσως και αρκετές εβδομάδες ελέγχου των ενταλμάτων, από την άλλη, ολοένα και περισσότεροι πρατηριούχοι αδυνατούσαν να προμηθεύσουν με κάυσιμα το Δήμο, αφού για να πληρωθούν περίμενα μήνες... ίσως και χρόνια.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Μαρτάκη, η διαδικασία που απαιτείται για να προμηθευτεί ο Δήμος καύσιμα κοστίζει σε χρήμα αλλά και σε εργατοώρες, ενώ το νέο νομικό πλαίσιο απαιτεί διαγωνισμούς και εγκρίσεις από την Οικονομική Επιτροπή με ότι συνεπάγεται για την αμεσότητα της προμήθειας.
Όπως εξηγεί ο κ. Μαρτάκης οι ανάγκες σε καύσιμα για την κίνηση του στόλου των οχημάτων φθάνουν ετησίως στο ποσό των 428.000 ευρώ με το πετρέλαιο κίνησης να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων αφού σε ετήσια βάση ξοδεύονται περισσότερα από 280.000 ευρώ.
«Στη δαπάνη αυτή εμπεριέχεται το ποσοστό κέδρους των πρατηριούχων που κυμαίνεται από 5% έως 20%. Καταλαβαίνει κανείς ότι σε καιρούς οικονομική κρίσης μία τέτοια κίνηση θα μπορεί να εξοικονομήσει προς όφελος των δημοτών σημαντικά ποσά που μπορούν να αξιοποιηθούν για κοινωνική πολιτική», είπε ο ίδιος.
Όπως αναλύει στην εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί η ενοικίαση πρατηρίου κοντά στο κέντρο της πόλης, η δαπάνη για το οποίο θα κυμαίνεται από 6.000 έως 8.500 ευρώ ετησίως.
«Ακόμα και με αυτό το έξοδο ο Δήμος θα έχει όφελος άνω των 40.000 ευρώ ενώ θα αποφύγουμε και τον σκόπελο της γραφειοκρατίας που για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Αυτό θα γίνει σε πρώτη φάση. Σε δεύτερο χρόνο, υπολογίζω σε περίπου 1-2 χρόνια από την ημέρα λήψης της απόφασης, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατασκευή ιδιόκτητων εγκαταστάσεων – δεξαμενών στο συνεργείο μας στου Γρου, με κόστος κατασκευής από 40.000 έως 45.000 ευρώ», εξήγησε ο κ. Μαρτάκης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.