Μπορεί η σύλληψη του πρώην Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας να προκάλεσε αίσθηση στο Πανελλήνιο, ωστόσο το φαινόμενο των πλαστών πινακίδων κάθε άλλο παρά άγνωστο είναι στα κατά τόπους τμήματα Τροχαίας.
Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στη Χίο, η οικονομική κρίση έκανε τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας να καταθέσουν τις κρατικές πινακίδες στη Δ.Ο.Υ. και να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία ώστε να αποφύγουν την καταβολή των υπέρογκων τελών κυκλοφορίας. Αυτό μέχρι και τα τέλη του 2011 καθώς από την αρχή του 2012 μέχρι και σήμερα ξεφύτρωσε και στο νησί μας το νέο «φρούτο» των πλαστών πινακίδων.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τροχαίας Χίου Κ. Ντούπη μόνο τον τελευταίο χρόνο τα συνεργεία της Υπηρεσίας κατά τη διενέργεια ελέγχων εντόπισαν πάνω από 15 περιπτώσεις οχημάτων που κυκλοφορούσαν με πλαστές πινακίδες.
«Το πρόβλημα, τηρουμένων των αναλογιών, είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία δύο χρόνια. Από τα στοιχεία που έχουμε προκύπτει ότι τα αυτοκίνητα με πλαστές πινακίδες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτή των οχημάτων μεγάλου κυβισμού που συνήθως είναι τζιπ και αυτή των οχημάτων που οι ιδιοκτήτες τους κατασκευάζουν πλαστές πινακίδες και τις τοποθετούν στα Ι.Χ. προκειμένου ο Δήμος να μην τα χαρακτηρίσει ως στερεά απόβλητα», εξήγησε ο κ. Ντούπης υπογραμμίζοντας ότι οι έλεγχοι πλέον επεκτείνονται και στα σταθμευμένα οχήματα.
Ακόμα πιο διαφωτιστικά ήταν τα όσα είπε στον «π» ο κ. Ντούπης σχετικά με τον τρόπο που οι ιδιώτες μπορούν να προμηθευτούν τις πλαστές πινακίδες.
«Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία και δεν έχει μεγάλο κόστος. Ο καθένας μπορεί να «χτυπήσει» πινακίδες είτε σε συνεργεία αυτοκινήτων είτε σε καταστήματα γραφικών τεχνών. Η πρόσβαση σε τέτοιου είδους παρανομίες, μας έκανε να επεκτείνουμε τους ελέγχους μας και στους προμηθευτές. Έτσι πλέον όταν συλλαμβάνεται κάποιος για το συγκεκριμένο αδίκημα, διώκεται και αυτός ο οποίος του χορήγησε τις πινακίδες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που όταν πιάσαμε άτομο που κατασκεύαζε πλαστές πινακίδες μετά ξεκίνησε να τις μαζεύει από την αγορά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τροχαίας Χίου.
Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που συντάχθηκε και ψηφίστηκε επί υπουργίας του Μιχ. Λιάπη στο Υπουργείο Μεταφορών, η τοποθέτηση πλαστών πινακίδων θεωρείται αυτόφωρο αδίκημα με την έννοια της πλαστογραφίας δημοσίου εγγράφου ενώ κυκλοφορία άνευ τελών κυκλοφορίας θεωρείται ως φορολογική παράβαση η οποία τακτοποιείται με την επιβολή προστίμου από την οικεία Δ.Ο.Υ..
Πραγματικά τσουχτερά είναι τα πρόστιμα αν κάποιος οδηγεί χωρίς άδεια κυκλοφορίας και χωρίς ασφαλιστήριο συμβόλαιο αφού το πρόστιμο μπορεί να ξεπεράσει τα 900 ευρώ και για τα δύο αδικήματα.
Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τροχαίας ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν χωρίς ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αυτών που κυκλοφορούν με παράνομες πινακίδες.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.