Επιστρέφει η κακής ποιότητας νερού στα νοτιόχωρα, καθώς η χρήση ποσοτήτων νερού από το φράγμα Κατράρη, λύση που απέδωσε το καλοκαίρι του 2013, μάλλον δεν επανεξετάζεται από τη ΔΕΥΑΝΧ.
Με ποσότητες νερού απ’ το φράγμα περιορίστηκε σε σημαντικό βαθμό η χρήση των επιβαρυμένων γεωτρήσεων της περιοχής και οι κάτοικοι σε ορισμένα απ’ τα Μαστιχοχώρια αισθάνθηκαν τη διαφορά στο νερό, έστω κι αν δεν ήταν πόσιμο ή σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν παράπονα για οσμές.
Ωστόσο η συνολική μελέτη του έργου, συμπεριλαμβανομένων και των αρδευτικών δικτύων του, που αναμένεται τυπικά να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών από την επιτροπή παραλαβής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, ουσιαστικά αποκλείει την πιθανότητα τμήμα του νερού του φράγματος να διοχετευτεί Σε υδρευτικά δίκτυα
Στελέχη της ΔΕΥΑΝΧ υπολογίζουν ότι αυτή τη στιγμή εντός του φράγματος υπάρχουν άνω των 1 εκ. κυβικών και η παροχέτευση συνεχίζεται από την πολύ καλή χρονιά βροχοπτώσεων.
«Για να δοθεί νερό στην κατανάλωση θα πρέπει να ολοκληρωθούν δυο ταχυδιυλιστήρια, ένα στη Στεναχώνη κι ένα στην Καλαμωτή», εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ, Απ. Τζιώτης.
Ήδη η Περιφέρεια για το σκοπό αυτό έχει εντάξει στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» μελέτη κατασκευής ταχυδιυλιστηρίου, ύψους 420.000 ευρώ. Η μελέτη του βρίσκεται στο τελικό του στάδιο.
«Ακόμα και με τα ταχυδιυληστήρια σε λειτουργία θα πρέπει να οριστούμε ως φορέας διαχείρισης του φράγματος», συμπληρώνει ο κ. Τζιώτης. Για να συμβεί αυτό, όπως εξηγεί το στέλεχος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Χρ. Καρτάλης, θα πρέπει το Υπουργείο να παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο στο Δήμο Χίου, ως αντικαταστάτη του αρχικού φορέα διαχείρισης που είχε οριστεί ο πρώην Δήμος Μαστιχοχωρίων. «Μια διαδικασία η οποία ίσως και σε ένα μήνα να ολοκληρωθεί».
Ο κ. Καρτάλης ωστόσο θεωρεί ότι από μόνη της η λειτουργία των ταχυδιυλιστηρίων δεν διασφαλίζει τη δυνατότητα απόδοσης μέρους των αποθεμάτων του φράγματος στην κατανάλωση. «Το φράγμα έχει καθαρά αρδευτική χρήση. Στη διατύπωση επίσημου αιτήματος προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το 2013 είχαμε λάβει την απάντηση ότι ο φορέας διαχείρισης του φράγματος μπορεί να προχωρήσει κατά κρίση στη διανομή του νερού για υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες μόνο 5 χρόνια μετά τη λειτουργία του ως αρδευτικό. Το φράγμα ουσιαστικά μπορεί να λειτουργήσει από φέτος, καθώς έχουν μετρηθεί ως και οι πιέσεις των δικτύων και απομένει ένας τελευταίος τυπικός έλεγχος για την παραλαβή του».
Το πρόβλημα, με αυτά τα δεδομένα και την προδιάθεση της διοίκησης της ΔΕΥΑΝΧ να μην παρανομήσει, είναι μεγάλο. Τι θα συμβεί αν οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τη νότια Χίο υφαλμυρυνθούν περισσότερο και κυρίως αν αποδειχθούν ακατάλληλες από περιεκτικότητα βαρέων μετάλλων; Υπάρχουν τρόποι άμεσης αντικατάστασης τους, αν αυτές πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούνται; Απάντηση στο ερώτημα μάλλον ούτε η ΔΕΥΑΝΧ διαθέτει ακόμα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.