"Καυτή πατάτα" αποτελεί στα χέρια των τοπικών αρχών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των λοιπών φορέων, η διαχείριση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που βρίσκονται στο νησί.
Περίπου 80 είναι αυτή της στιγμή τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα κάθε ηλικίας διαμοιρασμένα στη ΒΙ.ΑΛ περίπου τα 58 και τα υπόλοιπα στη Σούδα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων το ζήτημα είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο, μπορεί να οδηγήσει σε παραβατικές συμπεριφορές και απαιτείται άμεσα η ενεργοποίηση όλων. "Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείς παιδιά πάνω στην εφηβεία, που δεν ξέρουν πότε και πως θα φύγουν, που οι δικοί τους ίσως βρίσκονται ήδη σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα κι εκείνα είναι αναγκασμένα να βρίσκονται εδώ" δηλώνουν γνώστες της κατάστασης.
Σύσκεψη προκάλεσε η εισαγγελέας
Χθες το πρωί μετά από πρωτοβουλία της εισαγγελέα Χίου Εμ. Κεσιαντζή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και την εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης χωρίς να προκληθεί αναστάτωση στους πληθυσμούς των προσφύγων αλλά και στην τοπική κοινωνία.
"Είναι μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Κάποια από αυτά έχουν συγγενείς που ήδη πέρασαν στην Ευρώπη κι αυτά ξέμειναν εδώ. Είναι δύσκολη η κατάσταση κι άλλο τόσο δύσκολη είναι η διαχείριση των εφήβων που είναι πολύ καιρό χωρίς την παρουσία και επιτήρηση των γονέων τους και κάποιοι μπορούν ή έχουν ήδη αναπτύξει παραβατική συμπεριφορά. Έχει μέχρι στιγμής σημειωθεί μια δυσκαμψία της πολιτείας στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης" σημείωσε μετά τη σύσκεψη ο αντιδήμαρχος Γ. Καραμανής εξηγώντας την αιτία πρόκλησης της συνάντησης αυτής.
Ποιοι συμμετείχαν
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμος Χίου, η Αστυνομία, το Λιμενικό, η Ύπατη Αρμοστεία, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και οργανώσεις όπως η Μετάδραση και η Πράξις.
Η εισαγγελέας προσπάθησε να διερευνήσει και ζήτησε από τους συμμετέχοντες τη δημιουργία ενός χώρου στον οποίο να βρίσκονται τα ασυνόδευτα υπό την επιτήρηση της αστυνομίας, των φορέων κ.λπ με παράλληλα την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να επισπευτούν οι διαδικασίες ώστε να φύγουν τα παιδιά από το νησί και να επανενωθούν με τις οικογένειες τους.
Στη ΒΙ.ΑΛ
Ο αρχικός σχεδιασμός στη ΒΙ.ΑΛ προέβλεπε τέτοιες εγκαταστάσεις. Έτσι, αποφασίστηκε η αναδιανομή των πληθυσμών στο χώρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ και στέγαση των παιδιά σε συγκεκριμένα σημεία στα οποία θα έχουν τη φροντίδα την επιτήρηση αλλά και τις υπηρεσίες των αρμόδιων οργάνων.
"Θα γίνει προσπάθεια να αδειάσουν ενα δυο κοντέινερ, να προχωρήσουν σε ανακατανομή πληθυσμού ώστε να αρχίσουν να ζουν τα παιδιά υπό κάποια εποπτεία. Παράλληλα αποφασίστηκε να οριστεί δικηγόρος για την περίπτωση του καθενός και να δούμε αν υπάρχουν ενήλικες που συνδέονται μαζί τους, ώστε να καταγραφούν αυτές οι περιπτώσεις και να ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος για κάθε ανήλικο" εξηγεί ο κ. Καραμανής σημειώνοντας "γενικότερα σιγά- σιγά γίνεται από όλους μια προσπάθεια να βελτιώνουμε τις συνθήκες και τον τρόπο που λειτουργούμε. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Πρέπει να προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες της λειτουργίας και της διαβίωσης των παιδιών στους χώρους κράτησης ώστε να ζουν καλύτερα και παράλληλα να προστατεύουμε και τον ντόπιο πληθυσμό από παραβατικές συμπεριφορές που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα".
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.