24.12.2013 9:46

Γεμάτη Απλωταριά, άδεια καταστήματα

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Χριστούγεννα στο πνεύμα της οικονομικής κρίσης κάνουν εκατοντάδες συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στο νησί μας,  με τους πρώτους χθες, ημέρα καταβολής της σύνταξης, να βλέπουν τα χρήματά τους να εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες.

Από την άλλη οι ελπίδες των καταστηματαρχών και τόνωση της αγοράς εξανεμίστηκαν γρήγορα αφού τόσο την Κυριακή που μας πέρασε όσο και το πρωί της Δευτέρας, τα καταστήματα ήταν άδεια από κόσμο.

Στην πλειοψηφία τους συνταξιούχοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι τόνισαν στον «π» ότι τα έξοδα αρκέστηκαν μόνο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που δήλωσαν ότι θα περάσουν τις γιορτές με δανεικά από φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο.

Η πλημμυρισμένη από κόσμο Απλωταριά ναι μεν έδινε εορταστικό τόνο ωστόσο λίγοι ήταν αυτοί που επιχείρησαν να μπουν σε καταστήματα του κέντρου για ψώνια.

«Πέρυσι έβλεπαν τις βιτρίνες και ας μην αγόραζαν. Φέτος δεν γίνεται ούτε αυτό. Ο κόσμος περνάει αλλά δεν κοιτάει πλέον. Βγαίνει απλά για βόλτα και άντε να καθίσει και για έναν καφέ που δεν θα του κοστίσει πάνω από 5-10 ευρώ», είπε ιδιοκτήτης καταστήματος στον «π».

Το σημαντικότερο πρόβλημα από την άλλη εντοπίζεται σε καταστήματα με κοσμήματα και χρυσά με τους ιδιοκτήτες να κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους που φθάνει μέχρι και το -50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Προβληματισμός για το άνοιγμα της τελευταίας Κυριακής

Στην απογοητευτική εικόνα που παρατηρεί κανείς στα καταστήματα του κέντρου έρχεται να προστεθεί και ο έντονος προβληματισμός των καταστηματαρχών για το αν θα πρέπει να παρανομήσουν και να ανοίξουν την Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά.

Η παράβαση για το άνοιγμα που φθάνει τις 10.000 ευρώ σε συνδυασμό με την παράβαση της εργατικής νομοθεσίας που επισείει χρηματικά πρόστιμά μέχρι 40.000 ευρώ αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους περισσότερους ιδιοκτήτες που ευθέως κάνουν λόγο για τραγική ανευθυνότητα του Εμπορικού Συλλόγου Χίου.

«Μας πήραν στο λαιμό τους. Αν έρθουν να μας γράψουν τα πρόστιμα να τα πληρώσουν αυτοί γιατί όχι μόνο δεν μας ρώτησαν πριν από την κάθε τους κίνηση αλλά φάνηκε ότι δεν ήξεραν και τι ζητούσαν», είπε στον «π» καταστηματάρχης που βρίσκεται στην Απλωταριά τα τελευταία 15 χρόνια.

Στην πλειοψηφία τους πάντως οι έμποροι της Χίου ετοιμάζονται μετά τις γιορτές να θέσουν θέμα αξιοπιστίας της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου κυρίως ως προς τον τρόπο λήψης των αποφάσεων. «Να θέλουμε να δουλέψουμε και από την ανευθυνότητα μίας κάστας ανθρώπων όχι μόνο δεν μπορούμε αλλά πρέπει να παρανομήσουμε. Αυτά θα τα πούμε μετά τις γιορτές γιατί ακόμα εξηγήσεις δεν έχουν δοθεί», έλεγαν χθες το πρωί στην Απλωταριά. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ