12.12.2013 11:13

Χασίς από 1η Γυμνασίου...

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ 1 ΣΤΟΥΣ 6 ΧΙΩΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Αντιμέτωπη με τον γνωστό εφιάλτη της χρήσης παράνομων ουσιών αλλά και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ από τη μαθητιώσα νεολαία του νησιού έρχεται ξανά η Χίος με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάχθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο από το Υπ. Παιδείας σε συνεργασίας με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Σαν να μην πέρασε μία μέρα από τις μαζικές συλλήψεις του 2011 η τοπική κοινωνία βλέπει τα νέα παιδιά να καταφεύγουν είτε στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είτε στη χρήση απαγορευμένων ουσιών την ίδια ώρα που 1 στους 6 Χιώτες μαθητές δηλώνει συστηματικός καπνιστής ήδη από την ηλικία των 13 ετών, ενώ 1 στους 15 βαριά καπνιστής.

Με το τσιγάρο στο χέρι

Ένας στους 5 μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα (23,1%) ανέφερε ότι κάπνισε τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα. Συστηματικός καπνιστής (καπνίζει καθημερινά) είναι περίπου 1 στους 6 μαθητές (15,8%), ενώ βαρύς καπνιστής (καπνίζει τουλάχιστον μισό πακέτο τσιγάρα την ημέρα) είναι 1 στους 15 (6,6%).

Σε ότι αφορά στο κάπνισμα τα αγόρια καπνίζουν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από τα κορίτσια (τον τελευταίο μήνα: 30,1% των αγοριών έναντι 14,9% των κοριτσιών, καθημερινά: 22,1% έναντι 8,4%). Επίσης, σημαντικά υψηλότερο ποσοστό αγοριών (10,1%) από κοριτσιών (2,6%) καπνίζουν τουλάχιστον μισό πακέτο τσιγάρα την ημέρα.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν ταυτόχρονα τα στοιχεία που αναφέρονται στο αλκοόλ με τους μαθητές ηλικίας έως 14 ετών να απαντούν ότι έχουν πιει τουλάχιστον δύο φορές τον τελευταίο μήνα ενώ οι μαθητές από 15-19 ετών απάντησαν ότι έκαναν υπερβολική χρήση αλκοόλ τον τελευταίο μήνα. Μάλιστα το 12,4% των αγοριών και το 7,9% των κοριτσιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας αποκάλυψαν ότι ήπιαν πάνω από 10 φορές τον τελευταίο μήνα.

Χασίς από 1η Γυμνασίου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επί της ουσίας τα στοιχεία της έρευνας που έχουν να κάνουν με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Σε ποσοστό μικρότερο του 1% οι έφηβοι ηλικίας 13-14 ετών αναφέρουν ότι έχουν κάνει χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας (κάνναβη ή/και έκσταση) τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους ενώ  1 στους 8 μαθητές ηλικίας 15-19 ετών (12,3%) έχει κάνει χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας (κάνναβης, ηρωίνης, κοκαΐνης, αμφεταμίνες, κρακ, έκσταση, LSD, μαγικά μανιτάρια, GHB) τουλάχιστον μία φορά. 

Εισπνεόμενες ουσίες

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στη χρήση των εισπνεόμενων ουσιών με τον 1 στους 10 μαθητές του συνόλου των συμμετεχόντων (10,5%) να έχει κάνει χρήση εισπνεόμενων ουσιών (π.χ. κόλλα, βενζίνη) τουλάχιστον μία φορά.

Τέλος το 6,8% του συνόλου των μαθητών έχουν κάνει χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού.

Σε επίπεδο περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τα ποσοστά των μαθητών του Ν. Χίου δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές σε καμία από τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από τα αντίστοιχα των μαθητών του Ν. Λέσβου και του Ν. Σάμου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ