Τη δυσκολότερη φάση του επιχειρηματικού του βίου περνά το «Πελινναίον Όρος» και το Χιώτικο γάλα με τα σενάρια περί κλεισίματος του να κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.
Τα πρώτα δυσοίωνα μηνύματα προέκυψαν από την «εξαφάνιση» του φρέσκου γάλατος από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το μοναδικό χιώτικο γάλα το οποίο αγάπησε και στήριξε το χιώτικο καταναλωτικό κοινό ήταν δυσεύρετο αρχικά και άφαντο στη συνέχεια από τα σημεία πώλησης.
Η έλλειψη ρευστότητας και τα βαρίδια του παρελθόντος ήταν κάτι που το εργοστάσιο φαίνονταν να παλεύει. Η καινούργια πρόκληση που δοκιμάζει την «Πελινναίον Όρος» είναι η έλλειψη ροής... στο γάλα.
Χωρίς πρώτη ύλη
Εργοστάσιο χωρίς πρώτη ύλη είναι αδύνατο να υπάρξει. Ο σχεδιασμός όλος τους εργοστασίου έπρεπε να είναι στην εξασφάλιση αυτής της πρώτης ύλης. Αυτό επιχειρήθηκε με τη δημιουργία ιδιόκτητου σταύλου που και αυτός έκλεισε λόγω κακοδιαχείρισης. Λόγω των συσσωρευμένων οφειλών και της πολιτικής που ακολούθησε η εταιρεία σε σχέση με τους παραγωγούς, και οι τελευταίοι της γύρισαν την πλάτη, με αποτέλεσμα ενώ χρειάζεται και μπορεί να ανταπεξέλθει παραγωγικά σε ποσότητα γάλατος 30 τόνων, αυτή τη στιγμή να διαθέτει καθημερινά μόλις 1 τόνο γάλα.
Αναγκαστική προσγείωση σύμφωνα με τον Ηλ. Κλεισσά , πρόεδρο του ΔΣ της εταιρείας είναι ο περιορισμός της παραγωγής σε ένα είδος και η αναζήτηση πρώτη ύλης.
Στα δυο στενά
Στο κρισιμότερο ίσως σημείο της επιχειρηματικής του πορείας βρίσκεται το εργοστάσιο γάλατος. Από τη μια οι οφειλές από την προηγούμενη περίοδο σε παραγωγούς εργαζόμενους και στην αγορά γενικότερα, από την άλλη τα δάνεια έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο προστίθεται και η έλλειψη πρώτης ύλης.
«Δεν υπάρχει ντόπιο γάλα, οπότε αναγκαστικά πρέπει να αναζητήσουμε γάλα από την Αθήνα να το φέρουμε εδώ» δηλώνει ο κ. Κλεισσάς χωρίς να παραδέχεται τη ρήξη μεταξύ παραγωγών και εργοστασίου. Ήδη έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες και αναμένεται να ξεκινήσει το εργοστάσιο να «εισάγει» γάλα από την Αθήνα για να παράγει.... Χιώτικο γιαούρτι.
Τα μέτρα της διοίκησης όπως είναι εύκολο να εννοηθεί δεν περιορίστηκαν μόνο στη αναζήτηση του γάλατος αλλά και στον περιορισμό της παραγωγής του εργοστασίου, το οποίο για το επόμενο διάστημα θα διοχετεύει στην αγορά μόνο γιαούρτι. «Δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε συνέχεια δεν θα αντέξουμε ευελπιστούμε ότι σε δεκαπέντε με είκοσι μέρες θα έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα. Για την παραγωγή γιαουρτιού συμφέρει να φέρνουμε γάλα από την Αθήνα» κατέληξε ο κ. Κλεισσάς.
Όπως οι χυμοί;
Η ανυπαρξία κρατικού μηχανισμού, ή υποστηρικτικού πλαισίου για τις παραγωγικές μονάδες του νησιού, φαίνεται να οδηγούν άλλο ένα εργοστάσιο σε υπολειτουργία στην καλύτερη ή σε κλείσιμό στη χειρότερη περίπτωση. Ένα κενό το οποίο θα μπορούσε να καλύψει η τοπική αυτοδιοίκηση δίνοντας και τις κατευθυντήριες γραμμές για την οικονομική ανάπτυξη και προώθηση των προϊόντων του τόπου μας, το πληρώνουν οι ιδιώτες που επενδύουν και αστοχούν αλλά και οι παραγωγοί που αδυνατούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε τιμές που να τους επιτρέπουν να ζήσουν. Με δυο λόγια όσο δεν υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός, όσο γάλα και να βγάζει η αγελάδα στον πρωτογενή τομέα, θα τον χύνει η ανυπαρξία σχεδιασμού ανάπτυξης στη συνέχεια.
Ειδήσεις σήμερα
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.
Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.