12.3.2015 16:44

Η Χίος μέσα από τη ματιά του Visit Greece

Μία ολόκληρη ενότητα στην κατηγορία της Γαστρονομίας κατέχει η Χίος στο Site του Υπουργείου Τουρισμού Visitgreece.gr. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν είτε σε ελληνικά είτε σε αγγλικά τις ιδιαίτερες και ξεχωριστές γεύσεις του νησιού από τα γνωστά σε όλους εσπεριδοειδή και τα χιώτικα ζυμαρικά μέχρι και τα φαγητά και τα γλυκά με γεύση Μαστίχας.

Ακολουθεί το αφιέρωμα του Visit Greece

Μυροβόλος και φιλόξενη όλο το χρόνο, η Χίος αποτελεί ένα μωσαϊκό εικόνων, εμπειριών και γεύσεων. Το ήπιο μεσογειακό κλίμα σε συνδυασμό με το πλούσιο έδαφος του νησιού ευνοεί την παραγωγή πολλών διαφορετικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας και δίνει μοναδικές τοπικές συνταγές.

Καλώς ορίσατε στον τόπο με τα μυρωδάτα μανταρίνια, τα σπιτικά λικέρ, το ούζο, τα γλυκά του κουταλιού και φυσικά τη φημισμένη μαστίχα με φόντο τα μεσαιωνικά χωριά, τις ιδιαίτερες παραλίες και την όμορφη πόλη της Χίου! Ελάτε να ανακαλύψουμε παρέα τους γευστικούς θησαυρούς της και τα ιδιαίτερα πιάτα της, που θα απογειώσουν “γευστικά” την παραμονή στο νησί.

Μαστίχα, η βασίλισσα του νησιού!

Μοναδικός θησαυρός που καλλιεργείται μόνο σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, το μαστιχόδεντρο χαρίζει τα πολύτιμα δάκρυά του, την αρωματική μαστίχα! Μπορείτε να την απολαύσετε μόνη της ως “υποβρύχιο” γλυκό ή ως αρωματικό σε λικέρ, ούζο, κουλουράκια, ακόμα και τσίχλες!
Ξέρετε ότι;
  Η τεχνική μαζέματος της μαστίχας ονομάζεται “κέντος”, καθώς οι μαστιχοπαραγωγοί
κεντούν, δηλαδή χαράσσουν, τα δέντρα με ένα ειδικό εργαλείο το “κεντητήρι”.

Τα “μήλα των εσπερίδων”

Η Χίος φημίζεται για τα μοναδικής ποιότητας εσπεριδοειδή, τα ζουμερά πορτοκάλια της και το διάσημομανταρίνι της! Χάρη στο έντονο άρωμά του, την τρυφερή σάρκα του και τη γλυκιά γεύση του, έχει κέρδισε μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες ποικιλίες του κόσμου ενώ έχει κατοχυρωθεί και ως προϊόν ΠΓΕ. Δοκιμάστε τα χιώτικα εσπεριδοειδή σε δροσερούς χυμούς, φρουτοσαλάτες και γευστικά γλυκά του κουταλιού! Μην φύγετε από το νησί χωρίς να δοκιμάσετε λεμονανθούς, το ντόπιο και πολύ αρωματικό γλυκό του κουταλιού!
Ξέρετε ότι; 
Οι χρήσεις των εσπεριδοειδών δεν περιορίζονται στην απλή κατανάλωσή τους ή στη χυμοποίησή τους.Εκτός από την παραγωγή γλυκών του κουταλιού και αιθέριων ελαίων, οι φλούδες τους χορηγούνται από το εργοστάσιο Χυμών του νησιού στους κτηνοτρόφους για ζωοτροφή, που θεωρείται μάλιστα άριστης ποιότητας!

Χιώτικα ποτά

Το κρασί είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα προϊόντα που παράγει η Χίος από την αρχαιότητα, με το νέκταρ των Θεών, τον “Αριούσιο Οίνο” να κρατά τα σκήπτρα στα κόκκινα κρασιά. Εάν αγαπάτε τα ηδύποτα, το νησί σας προσφέρει απλόχερα αρωματικά λικέρ, όπως τη σούμα, ένα είδος τσίπουρου από σύκα και φυσικά το χιώτικο ούζο αρωματισμένο με γλυκάνισο, μάραθο, κόλιανδρο, άνθη λεμονιάς ή μαστίχα.

Ξέρετε ότι; Η Χίος έχει και την δική της μπίρα! Πρόκειται για φρέσκια μπίρα που παράγεται στον Κάμπο της Χίου από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο, χωρίς παστερίωση και φιλτράρισμα. Έχει ξανθοκίτρινο χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες, πλούσιο σώμα, φρουτώδη γεύση και διακριτική πικράδα ενώ κυριαρχούν τα αρώματα λυκίσκου και εσπεριδοειδών.

 

Φθινοπωρινό κυνήγι μανιταριών

Εάν επισκεφτείτε τη Χίο το φθινόπωρο, στα βόρεια του νησιού θα συναντήσετε τους περίφημους Αμανίτες, που φυτρώνουν με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Μπορείτε είτε να τους προμηθευτείτε στις αγορές του νησιού είτε να συμμετάσχετε κι εσείς οι ίδιοι σε ένα συναρπαστικό “κυνήγι” μανιταριών! Συνοδέψτε το ουζάκισας με τηγανητούς ή ψητούς αμανίτες και θα μας θυμηθείτε!

Ξέρετε ότι; Οι Αμανίτες φυτρώνουν κάτω από τα πεύκα, μόνοι τους ή σε συντροφιά 2-3 μανιταριών.


Χιώτικο λευκό τυρί

Δοκιμάστε το εξαιρετικής ποιότητας λευκό χιώτικο τυρί με τη μαλακή υφή, το άρωμα γάλακτος και την ελαφρώς αλμυρή γεύση, την οποία οφείλει στην ολιγοήμερη παραμονή του στην άλμη. Δοκιμάστε το ψητό στη σχάρα ή ως συνοδευτικό σε δροσερές πράσινες σαλάτες και παραδοσιακά ζυμαρικά.
Ξέρετε ότι; Εκτός από ιδιαίτερη γεύση του, το χιώτικο τυρί έχει μεγάλη θρεπτική αξία καθώς περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλατα.

Ζυμαρικά Χίου

Στη γαστρονομία της Χίου εντάσσονται και διάφορα είδη ζυμαρικών, τα οποία συνδυάζονται με ποικιλία κρεάτων αλλά και θαλασσινών. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φυτιλάκι στριφτό ενώ για πιο εξεζητημένες γεύσεις σας προτείνουμε να δοκιμάσετε ταλιατέλες κατσαρές με μαστίχα, και τα χερίσια μακαρόνια του σπάρτου, που ταιριάζουν απόλυτα με μαγειρευτά, κοκκινιστά φαγητά.

Ξέρετε ότι; Τα στριφτάρια με χιώτικο μανταρίνι συνδυάζονται υπέροχα με λευκά κρέατα αλλά και με θαλασσινά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ