16.12.2014 16:28

Ίδιο Υπουργείο, διαφορετικές απαντήσεις

ΔΙΧΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΧΙΟΥ – ΤΣΕΣΜΕ

Τις δύο όψεις του Δημοσίου και της κακής νοούμενης γραφειοκρατικής αντίληψης που το ακολουθεί κατέδειξε για μία ακόμη φορά το ζήτημα της καταβολής των λιμενικών τελών για τις ακτοπλοϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην γραμμή Χίου – Τσεσμέ.

Το ζήτημα που πρώτη κατέδειξε πριν από 2 εβδομάδες η έντυπη έκδοση του «π» έχει να κάνει με το ποσοστό επί του εισιτηρίου που θα πρέπει να καταβάλλει στο Λιμενικό Ταμείο κάθε πλοίο που αναχωρεί από Χίο για Τσεσμέ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε Λιμενικό Ταμείο δικαιούται το 5% επί των εισιτηρίων του κάθε πλοίου. Αυτό το ποσοστό στα δρομολόγια εσωτερικού επιμερίζεται όχι όμως και στους διεθνείς πλόες.

Για παράδειγμα σε ένα δρομολόγιο Χίου- Πειραιά το 2,5% λαμβάνεται από το Λιμενικό Ταμείο Χίου και το άλλο 2,5% από τον ΟΛΠ. Όμως στη γραμμή Χίου- Τσεσμέ το Λιμενικό Ταμείο εισπράττει 5% για την αναχώρηση του πλοίου και ακόμα 5% κατά την επιστροφή του.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διαμαρτυρία Χιώτη πλοιοκτήτη που ζήτησε από το Υπουργείο Ναυτιλίας την ορθή ερμηνεία του νόμου κάνοντας λόγο για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, έναντι πλοίων με ξένη σημαία, ενώ αντίστοιχη επιστολή απέστειλε και το Λιμενικό Ταμείο Χίου. 

Αντί όμως το Υπουργείο να γνωμοδοτήσει άπαξ και με μια ξεκάθαρη απάντηση, η Α’ Διεύθυνση ΥΝΑ απάντησε ότι το Λιμενικό Ταμείο ορθώς λαμβάνει το  5% στο κάθε δρομολόγιο ενώ η Β’ Διεύθυνση ΥΝΑ απάντησε με τρόπο που ερμηνεύεται υπέρ του ιδιώτη.

Τελικά έπειτα από συνεννόηση των δύο πλευρών, αποφασίστηκε να στείλουν μία και μοναδική κοινή ερώτηση με την ελπίδα να λάβουν… μία μόνο απάντηση. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ