«Ένα τραγούδι για την Κύπρο», ήταν ο τίτλος της όμορφης συναυλίας που διοργάνωσε και πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Χίου Ψαρών και Οινουσσών στον Όρμο Λω Βροντάδου την Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 8.30 μμ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την Εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, αφιερώνοντάς την στους πληγωμένους, αδικημένους και προδομένους Κύπριους Αδελφούς μας, διότι η αλήθεια πρέπει να λέγεται, όσο οδυνηρή κι αν είναι και η ιστορία δεν παραγράφεται, όπως τονίστηκε στον πρόλογο της μουσικής βραδιάς, εκ μέρους της Μητροπόλεως και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκου, που ήταν η ψυχή της εκδήλωσης.
Εξαίρετοι Χιώτες μουσικοί, τραγουδιστές (παραδοσιακοί, λαϊκοί και έντεχνοι) καθώς και ψάλτες που τραγουδούν υπέροχα... μετέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο, τα συναισθήματα των Ελλήνων Κυπρίων Αδελφών μας, μέσα από τη μελοποιημένη ποίηση Κυπρίων Καλλιτεχνών.
Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
Κοινό και ορχήστρα, καλλιτέχνες και ακροατές, με αυθορμητισμό και συναίσθημα, τραγούδησαν όλοι μαζί... για το πικρό Κυπριακό Δράμα και την αθανατη Ελληνική Ψυχή της Κύπρου, «που ζει και ζει και ζει», όπως λέει κι ο Κωστής Παλαμάς...
Οι τραγουδιστές από τα μικρόφωνα τους, κι ο κόσμος από τα καθίσματα του, σιγοτραγουδώντας...
Ήταν μια πολύ όμορφη μελωδική βραδιά γεμάτη νόημα... με, «Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος», « Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», Ύμνος στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη... τους Καραολή και Δημητρίου κι όλους τους άλλους Κύπριους Αγωνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία, τιμώντας την Ελληνική ψυχή... και πολλά άλλα τραγούδια που άγγιξαν το κοινό... και που ερμήνευσαν υπέροχα, ο Μάρκος Αγγελάρας, ο Φώτης Κλαδιάς, ο Παντελής Κωνσταντάς, ο Δημήτρης Λιούντρης, ο Πέτρος Μαθιούδης, ο Βασίλης Χαμέτης και η Σοφία Χατζαθανάση.
Η εξαιρετική ορχήστρα που συνόδεψε τους τραγουδιστές, ήταν, ο Κώστας Αγγελάρας (κρουστά), ο Γιώργος Ταναΐνης (μπουζούκι), η Αργυρώ Τομάζου (ακορντεόν) και ο Κώστας Τσάμης (κιθάρα).
Μήνυμα του αγαπημένου Κύπριου Καθηγητή και Γυμνασιάρχη Βροντάδου Γιάννη Λιανεζίδη, σχετικό με το θέμα της μουσικής βραδιάς και την εκδήλωση αυτή της Μητροπόλεως, ανέγνωσε ο τέως Δήμαρχος Βροντάδου και Ομηρούπολης Αριστείδης Ζαννίκος.
Ο Κύπριος Καθηγητής που έζησε τα γεγονότα της Κύπρου ως Στρατευμένος... στο μήνυμά του, τόνισε μεταξύ άλλων... «Σας ζητώ συγνώμη, που λόγοι υγείας, δεν μου επέτρεψαν να παρευρεθώ, στη σημερινή εκδήλωση, την τόσο τιμητική για την Κύπρο μας. Ως γνωστόν εδώ και 50 χρόνια η ιδιαίτερη πατρίδα μου, βιώνει μια τραγωδία εξαιτίας της Τουρκίας, αλλά και Ελληνικών και Κυπριακών σφαλμάτων... Το 1974 μήνα Ιούλιο, μετά το άφρων Πραξικόπημα της Χούντας του Ιωαννίδη κατά του Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, δόθηκε η ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει στη Μεγαλόνησο, δήθεν για να προστατέψει τους Τουρκοκυπρίους...»
... Όσο πιο καλά τα ξέρεις τόσο πιο απλά τα λες!...
Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του συμπλήρωσε, «εμείς ως Κυπριακός Ελληνισμός, αλλά και οι όπου γης Έλληνες, οφείλουμε να αγωνιστούμε ενωμένοι, ενισχύοντας τόσο τη Διπλωματική μας δράση, όσο και τους Αμυντικούς Εξοπλισμούς, προκειμένου να ανακόψουμε τις διαρκείς επιβουλές της Τουρκίας κατά των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων, τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδος... επιθυμία μου ήταν και είναι πάντα η ειρήνη, όποιος ζήσει τον πόλεμο δεν θέλει τον πόλεμο... Όμως σήμερα με τα τραγούδια για την Κύπρο, λέμε δυνατά, κανένας δεν ξεχνά και τίποτα δεν ξεχνιέται... Σεβασμιώτατε, αυτή η εκδήλωση της οποίας είσαστε η ψυχή, τιμά την πατρίδα μου, και φανερώνει την έγνοια σας για αυτήν ».
Ο Γιάννης Λιανεζίδης στον επίλογο του μηνύματός του ευχαρίστησε, διοργανωτές, καλλιτέχνες και κοινό, για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση για την πολύπαθη Κύπρο... που είναι χωρισμένη στα δυο, από Διεθνές Φιάσκο Προδοσίας.
Στη συνέχεια, η φωνή του Γιάννη Λιανεζίδη μαγνητοφωνημένη, να απαγγέλλει το ποίημα για την Κύπρο, «Καρτερούμεν», συγκίνησε βαθύτατα το ακροατήριο της εκδήλωσης.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος, αφού χαιρέτησε τους συντελεστές της Μουσικής Βραδιάς και το κοινό... αντί δικού του επιλόγου, έβαλε να ακουστεί μαγνητοφωνημένο, το συγκινητικό μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, που το 2004, καλούσε τον Κυπριακό Λαό, να μη δεχτεί το Σχέδιο Ανάν... που ευτυχώς ο Κυπριακός Λαός, με το Δημοψήφισμά του, το αρνήθηκε και το καταψήφισε.
Η Συναυλία «Ένα τραγούδι για την Κύπρο», που έγινε στον Όρμο Λω στο Βροντάδο, τιμά, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και τη Μητρόπολη Χίου που τη διοργάνωσε.
Η εικόνα της αφίσας της εκδήλωσης «Ένα τραγούδι για την Κύπρο», που απεικονίζει την Κύπρο χωρισμένη στα δύο, και μια παλάμη να τραβά τα συρματοπλέγματα, είναι από, του 1984 γραμματόσημο, της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκείνα τα χρόνια, που δεν είναι και πολύ μακριά, όλοι μιλούσανε περισσότερο για την Κύπρο... Κυβέρνηση και λαός!... Ακόμα και πολλά Αγιοβασιλιάτικα Καραβάκια την Πρωτοχρονιά, τραγουδούσανε... «το νέο έτος εύχομαι στην Κύπρο την καημένη, από τον Τουρκικό Ζυγό, να 'ναι ελευθερωμένη».
Τώρα μάλλον είναι επίκαιρο το τραγούδι που ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας... «Πες και κάτι για την Κύπρο κύριε Υπουργέ».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.