10.3.2015 18:35

Κι όμως το νερό… καταστρέφει τις καλλιέργειες

- ΟΙ ΦΡΑΓΜΕΝΕΣ ΝΕΡΟΔΙΑΒΑΣΙΕΣ, Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΟΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Δυο φαινομενικά λογικές εξηγήσεις «συγκρούονται» στο βωμό των πλημμυρισμένων από το νερό χωραφιών του Κάμπου που αδυνατούν να το  απορροφήσουν προκαλώντας σειρά από ζημιές στις καλλιέργειες που φύονται αυτή την περίοδο. Η επιστημονική άποψη δείχνει ως υπεύθυνο το «βαρύ έδαφος» του Κάμπου που αποτελείται από άργιλο, πηλό και άμμο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί την απορρόφηση. Η άλλη εξήγηση, η καθαρά πρακτική του αγρότη της περιοχής, δείχνει ως υπεύθυνες τις νεροδιαβασιές του Κάμπου που δεν καθαρίζονται και δεν συντηρούνται ώστε να διώχνουν το νερό από τα χωράφια.

Χωράφια σφουγγάρια

«25 χρόνια που παρακολουθώ τις βροχές δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Έχουν πέσει μεγάλες ποσότητες νερού και αυτό είναι ένα φυσικό επακόλουθο. Τα εδάφη στον Κάμπο, στην Καρδαμάδα είναι σχετικά βαριά. Ο άργιλος καθυστερεί να απορροφήσει το νερό όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα μείνει έτσι. Σε λίγες μέρες θα έχει εξαφανιστεί από το έδαφος», υποστηρίζει ο Σίμος Καραολάνης από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάρτηση της μηχανικής σύνθεσης του εδάφους προκαλεί αυτή την σταδιακή απορρόφηση που ενδεχόμενα μπορεί να δημιουργήσει και πρόβλημα, ωστόσο είναι φαινόμενο που παροδικά βελτιώνεται.

«Δεν υπάρχουν αγρότες και νεροδιαβασιές»

Ο Μικές Κλούβας είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης και καμπούσης με όλη τη σημασία της λέξης. Γνωρίζει από μικρό παιδί την περιοχή και τη συμπεριφορά των χωραφιών γι’ αυτό και δίνει την δική του πρακτική ερμηνεία. «Ο Κάμπος είναι γεμάτος νεροδιαβασιές που βοηθούν το νερό να βγαίνει έξω από τα χωράφια. Όμως τα περισσότερα κτήματα έχουν εγκαταλειφθεί, οι αγρότες έχουν εξαφανιστεί από την περιοχή και πλέον δεν υπάρχει περιποίηση στα χωράφια. Το νερό δεν έχει από που να βγει και εγκλωβίζεται. Δεν υπάρχει για παράδειγμα ένας σχεδιασμός οι νεροδιαβασιές να καθαρίζονται, να φροντίζονται, για να μπορούν να δουλέψουν σε μια τέτοια περίπτωση που η βροχή πέφτει καταρρακτωδώς. Επόμενο είναι λοιπόν με κλειστά τα περισσότερα κτήματα να πλημμυρίζει η περιοχή καταστρέφοντας οτιδήποτε έχει φυτευτεί που από το νερό σαπίζει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως παράλληλα μάλιστα εξηγεί για το φαινόμενο, το νερό στα χωράφια και το ύψος στα πηγάδια έχει φτάσει να εξομοιωθούν. «Ούτε τα πηγάδια μπορούν πια να τραβήξουν άλλο νερό. Τώρα όσο έχει μείνει σαπίζει τις καλλιέργειες είτε των λαχανικών, είτε της πατάτας και μάλιστα χωρίς να δικαιούμαστε αποζημίωση», τονίζει.

Ο ΕΛΓΑ πληρώνεται αλλά φράγκο δε δίνει

Αναφορικά με το ζήτημα που περιγράφει ο κ. Κλούβας, κάθε αγρότης πληρώνει στον ΕΛΓΑ 30 ευρώ για κάθε στρέμμα προκειμένου να είναι ασφαλισμένο, ωστόσο στην περίπτωση όπως τώρα με το νερό, δεν αποζημιώνει τους αγρότες για τον καρπό που σαπίζει κάτω από τη γη με το σκεπτικό ότι ο καρπός δεν έχει ακόμη φυτρώσει. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ