2.9.2024 10:01

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στα φάρμακα οι συνταξιούχοι ΕΦΚΑ Χίου

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου καταγγέλλει τις νέες αυξήσεις στις τιμές άνω των 800 φαρμάκων, οι οποίες κυμαίνονται από 15% έως 450%, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων, παραμερίζοντας τις ανάγκες των πολιτών για οικονομικά προσιτή φαρμακευτική περίθαλψη. Το σωματείο ζητά την κατάργηση της συμμετοχής στην πληρωμή φαρμάκων, πλήρη αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και δωρεάν διάθεση εμβολίων και φαρμάκων από κρατικές μονάδες υγείας, καλώντας τους συνταξιούχους να ενισχύσουν τον αγώνα τους μέσω λαϊκών κινητοποιήσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:

Στα πλαίσια της γενικότερης συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, με την επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, με τις αυξήσεις στο ρεύμα, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα τρόφιμα, έρχονται να προστεθούν οι νέες αυξήσεις σε πάνω από 800 φάρμακα από την 1η του Σεπτέμβρη σε ποσοστό από 15-450%!Με την απόφασή της η κυβέρνηση ουσιαστικά ικανοποιεί τα αιτήματα των φαρμακοβιομηχάνων για την αναπροσαρμογή των τιμών των φαρμάκων με τα γελοία επιχειρήματα της «αντιμετώπισης των τεχνιτών ελλείψεων» και ότι δεν θα ήταν ανταγωνιστικά στην Ελληνική αγορά σε σχέση με την Ε.Ε . 

Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση που αποκρύπτει ότι οι ασθενείς και κυρίως οι συνταξιούχοι που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, πληρώνουν από την τσέπη τους την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης που προκύπτει από τη συνεχή μεταφορά από την «θετική λίστα» των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην «αρνητική λίστα» των μη συνταγογραφούμενων π.χ (σιρόπια, κρέμες, αλοιφές, αναλγητικά κ.α ),το χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε συνταγή, την ελάχιστη «ασφαλιστική τιμή» στα γενόσημα φάρμακα σε σχέση με τη λιανική τιμή. Αποκρύπτει επίσης ότι οι συνταξιούχοι κι οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ κάθε χρόνο μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτή είναι η «κανονικότητα» της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς που προωθεί η κυβέρνηση που θεωρεί το φάρμακο εμπόρευμα με μοναδικό κριτήριο το μέγιστο κέρδος για τους φαρμακοβιομήχανους και όχι ότι αποτελεί κοινωνικό αγαθό.

Οι συνταξιούχοι οφείλουν να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για τη νέα φοροληστεία που προωθείται στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ε.Ε που εφαρμόζουν στην εμπορευματοποίηση ενός κοινωνικού αγαθού, όπως είναι το φάρμακο, με την έρευνα, την παραγωγή και την διακίνησή του να γίνεται μοναδικό κριτήριο για το κέρδος.Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας να βρει διέξοδο η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση με την συμμετοχή όλων στις λαϊκές κινητοποιήσεις, με στόχο την κατάργηση της συμμετοχής στην πληρωμή των φαρμάκων –πλήρη αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να καταργηθούν οι «λίστες» και όλα τα φάρμακα να συνταγογραφούνται, δωρεάν διάθεση εμβολίων και φαρμάκων από τις κρατικές μονάδες υγείας και τα νοσοκομεία.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ