Την ανάγκη επέκτασης και ολοκλήρωσης των αρχαιολογικών ερευνών στα σπήλαια του Αγίου Γάλακτος κατέδειξε η τοποθέτηση της αρχαιολόγου Δεσπ. Τσαρδάκα στην εσπερίδα που διοργάνωσε η «Προμηθευτική» για τη γνωριμία των δυο σπηλαίων, Αγίου Γάλακτος και Ολύμπων, με τους τουριστικούς επαγγελματίες του νησιού.
«Στα σπήλαια του Αγίου Γάλακτος εντοπίζονται τα παλαιότερα ίχνη ζωής στον ελλαδικό χώρο. Η κατοίκηση ξεκινάει τη Μέση Νεολιθική εποχή 5800-5400 π.χ. και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι και την πρώιμη εποχή του Χαλκού» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν μόνιμη εγκατάσταση ανθρώπων μέσα στο σπήλαιο.
«Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι καμία ύπαρξη προϊστορικού οικισμού δεν έχει εντοπιστεί στη γύρω περιοχή, υπάρχει αντίθετα εύφορη κοιλάδα κατάλληλη για καλλιέργειες, ενώ βρέθηκαν και μεγάλα χρηστικά αγγεία. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι είχαν μόνιμη κατοικία μέσα στο σπήλαιο».
Η πρώτη επισήμανση του σπηλαίου γίνεται τη δεκαετία του 1880 από Άγγλο αρχαιολόγο. Εν συνεχεία, το 1936, ξεκινούν οι έρευνες της αρχαιολογικής αγγλικής σχολής όπου ανακαλύπτονται ευρήματα της Μέσης και Νεότερης Νεολιθικής Εποχής, που φιλοξενήθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και κάποια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου. Δυστυχώς μεγάλο μέρος του ανασκαφικού υλικού χάθηκε εξαιτίας των γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται χρηστικά πήλινα αγγεία, κυρίως φιάλες και πιθοειδή, λίθινα εργαλεία (μυλόλιθοι, τριπτήρες, αξίνες, σμίλες, πελέκεις, λεπίδες από οψιανό και πυριτόλιθο), οστέινα εργαλεία (οπείς, βελόνες), πήλινα και λίθινα ειδώλια, καθώς και κοσμήματα από λίθο, οστά ή κοχύλια. Άφθονα είναι, επίσης, τα διατροφικά κατάλοιπα, κυρίως οστά ζώων, ψαριών και κοχύλια. Τα οστά των ζώων ανήκουν τόσο σε εξημερωμένα είδη (αιγοπρόβατα), όσο και σε θηράματα. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ανεύρεση οστών από αρκούδες, λεοπαρδάλεις, αγριόχοιρους και ζαρκάδια, ζώα που έχουν εξαφανιστεί πλέον από το νησί.
Απαντώντας σε ερωτήματα η κ. Τσαρδάκα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εντοπισμού νέων ισχυρών στοιχείων για την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή αν κάποτε ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.