15.4.2016 18:09

Με Καθυστέρηση... Οργάνωση

ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Φρένο στην ανεξέλεγκτη λειτουργία και δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων  μέσα σε ελληνικό έδαφος επιχειρεί με καθυστέρηση αρκετών μηνών να βάλει η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή.

Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

• Ο έλεγχος των ΜΚΟ θα γίνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που ανέλαβε να καταρτίσει το σχετικό νομοσχέδιο.

• Η κάθε ΜΚΟ που επιθυμεί να αναλάβει δράση εντός ελληνικού εδάφους υποβάλλει σχετική αίτηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μαζί με τη σχετική αίτηση καταθέτει λίστα μελών, ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς. Επίσης είναι απαραίτητο η ΜΚΟ να καταθέτει συγκεκριμένα αποδεικτικά για την επιχορήγηση που λαμβάνει αλλά και για το ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο της δράσης της και ποιος είναι υπεύθυνος έναντι του νόμου.

• Η αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας του Πολίτη προβαίνει στον σχετικό έλεγχο για τη δράση και τα οικονομικά-τραπεζικά στοιχεία της αιτούσας ΜΚΟ και εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημά της μπαίνει σε λίστα προτεραιότητας και βάσει των αναγκών που υπάρχουν εκείνη τη χρονική στιγμή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποδεικνύει την περιοχή και την ακριβή αποστολή δράσης.

Σε καμία περίπτωση η ΜΚΟ δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία ή δράση χωρίς την υπόδειξη και την άδεια του ελληνικού κράτους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα!

Η ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου είχε εντοπιστεί από το περασμένο φθινόπωρο και μάλιστα είχε καταγγελθεί στις Βρυξέλλες από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, χωρίς ωστόσο η ΕΕ να συμμερίζεται την ύπαρξη προβλήματος.

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά και στον τόπο μας από τη συμπεριφορά και τη δράση μελών των ΜΚΟ που είχαν δημιουργήσει προβλήματα και είχαν δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά και έντονο προβληματισμό, όπως οι συλλήψεις για κατοχή και χρήση ουσιών, κ.λπ..

«Χάνονται» 10 δισ. ετησίως

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Ε.Ε. σε σχετικό Πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, από τα «αναπτυξιακά κονδύλια» που χειρίζονται οι 139 πρεσβείες σ' όλον τον κόσμο και φτάνουν συνολικά τα 20,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, περίπου τα 10 «χάνονται» σε πολυπλόκαμα δίκτυα διαφόρων ΜΚΟ, ενώ 92,5 εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα βοήθειας μέχρι τώρα είτε απέτυχαν είτε τα χρήματα σπαταλήθηκαν.

Μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στη χώρα, πώς χρηματοδοτούνται, ποιος είναι ο σκοπός της κάθε μίας από αυτές, με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν για χρηματοδότηση και ποια είναι η πραγματική δράση τους.

Ο Χάρτης των ΜΚΟ του νησιού

Στη Χίο δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο 26 συνολικά ομάδες εκ των οποίων οι 23 είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι υπόλοιπες 3 εθελοντικές ομάδες.Πρόκειται για τις:

Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ

ΑποστολήIOCC

SalvamentoMarítimoHumanitario

Norwegian Refugee Council NRC

Πράξις

Caritas Hellas

Savethechildren

Μετάδραση

Γιατροί του Κόσμου

Ζaporeak-sabores

ΦυσιολατρικήκιΕξερευνητικήΟμάδαΧίου

Chios Eastern Shore Response Team

Drop in the ocean

Action from Switzerland

ΣώμαΕλλήνωνΠροσκόπων

SAMSAM

Ερυθρός Σταυρός

 

Ισπανικός Ερυθρός Σταυρός

WAHA

ΣύλλογοςΑγ. Ερμιόνης

The People's Street Kitchen of Chios

Be αware and share

Khalsa Aid team

Samarita's

North project internal ollivanders

IFRC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ