ελαιόλαδου στη Χίο, με το βάρος της σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να πέφτει στις περιοχές της Ιωνίας και της Βόρειας Χίου.
Τα δέντρα όπως και οι παραγωγοί αποζητούν μια βροχή ώστε οι καλοί οιωνοί να γίνουν και πραγματικότητα.
Ο Μ. Γκολέμης από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στον «π», προβλέπει ότι η φετινή παραγωγή θα είναι μικρότερη από πέρσι και συγκεκριμένα εκτιμά ότι θα κυμανθεί σε 600-700 τόνους, ενώ πέρσι είχαμε φτάσει τους 900. «Οι εκτιμήσεις είναι με βάση την εμπειρία μας αλλά και τις ενδείξεις που έχουμε μέχρι στιγμής» σημείωσε ο ίδιος.
Η συγκομιδή
Η δακοκτονία έχει ολοκληρωθεί. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος ψεκασμός και διαπιστώθηκε ότι ο πληθυσμός του δάκου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το αμέσως επόμενο διάστημα, ξεκινά η συγκομιδή, με όλο και περισσότερους να στρέφονται στα «ξεχασμένα»μέχρι πρότινος ελαιόδενδρα τους αναζητώντας το σπιτικό λάδι που είναι και καλής ποιότητας και με ελάχιστο κόστος. «Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει στρέψει πολύ κόσμο στη φύση και στον πρωτογενή τομέα, όχι για περαιτέρω εκμετάλλευση ή εμπορία αλλά ίσα για να καλύψουν τις ανάγκες των σπιτικών τους», δήλωσε στον «π» ελαιοπαραγωγός.
Καλής ποιότητας λάδι
Συνολικά, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι περιζήτητο στις διεθνείς αγορές και οι προβλέψεις για διατήρηση της νέας σοδειάς στα περσινά επίπεδα-ρεκόρ αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από τους βασικούς ανταγωνιστές σε παγκόσμιο επίπεδο, την Ισπανία και την Ιταλία.
Την ίδια ώρα, άλλωστε, το ελαιόλαδο συνεχίζει να αναδεικνύεται πρωταθλητής των ελληνικών εξαγωγών, σαρώνοντας τις ξένες αγορές.
Με τη ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, το ελληνικό ελαιόλαδο παραμένει περιζήτητο καταγράφοντας ρεκόρ ανόδου σε επίπεδο εξαγωγών, την ίδια ώρα που οι τιμές παραγωγού συνεχίζουν να σκορπούν χαμόγελα στους ελαιοπαραγωγούς.
Και στη Χίο η ποιότητά του ελαιόλαδου που παράγεται είναι πολύ υψηλή κι αυτό γιατί έχουν μπει νέοι στην παραγωγή και κυρίως έχει αλλάξει ο τρόπος συλλογής και η ποιότητα του καρπού. «Δεν μαζεύουν πλέον καρπό από κάτω, όπως έκαναν παλαιότερα. Ο καρπός που πέφτει απευθείας από το δέντρο είναι καλύτερης ποιότητας άρα και το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι καλύτερης ποιότητας», σχολίασε ο κ. Γκολέμης.
Διψούν τα δέντρα
Οι πολλές βροχές που έπεσαν τον προηγούμενο χειμώνα και ως την άνοιξη, δυνάμωσαν τα δέντρα που αυτή την περίοδο όμως αποζητούν λίγη δροσιά από μια βροχή που δεν λέει να έρθει. «Αν συνεχιστεί η ανομβρία οι καρποί θα συρρικνωθούν και θα πέσουν, και αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στην παραγωγή. Οι υγρασίες του προηγούμενου διαστήματος βοήθησαν πραγματικά αλλά τα δέντρα πια διψούν και επιζητούν νερό», αναφέρει ο κ. Γκολέμης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.