9.4.2014 0:33

Το Ναυτιλιακό Μουσείο από κάθε διάσταση

Με την ικανοποίηση ότι  έτυχαν πλήρους  και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης,  όσον αφορά το έργο του Ναυτιλιακού Μουσείου Καρδαμύλων, έμειναν οι πολυπληθείς Χιώτες, στην πλειοψηφία τους Καρδαμυλίτες της αθηναϊκής παροικίας, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για το σκοπό αυτό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιωνικού Κέντρου στην Πλάκα, την περασμένη Κυριακή 6 Απριλίου, από την μη Κερδοσκοπική Εταιρεία  ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΑ ΝΑΥΤΟΣΥΝΗ, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γανιάρη και του δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη κατά την οποία η ομάδα των μελετητών παρουσίασαν τις επιμέρους εργασίες, εξαιτίας των οποίων το Ναυτιλιακό Μουσείο Καρδαμύλων να είναι σήμερα, ως το πλέον ώριμο έργο στην Περιφέρεια Β. Αιγαίο, για την ένταξη της χρηματοδότησής του στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Όπως είναι γνωστό το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί έργα, αλλά όχι και τις μελέτες που απαιτούνται και ως εκ τούτου, τη μικρή δυνατότητα δημοτική δυνατότητα χρηματοδότησης, ανέλαβαν  να καλύψουν η ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΑ ΝΑΥΤΟΣΥΝΗ και το KARDAMYLIAN FOUNDATION.

Ναυτιλιακό από Ναυτικό

Στη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία αποσαφηνιστεί και ο τίτλος-όνομα του Μουσείου, που ενώ ξεκίνησε να αποκαλείται «Ναυτικό», στη συνέχεια, μετά από το μεγάλο κύκλο ενεργειών και πρωτότυπων πρωτοβουλιών, θεωρείται  ως πλέον δόκιμος ο όρος «Ναυτιλιακό».

Επ’ αυτού η ιστορικός Τέχνης και πρόεδρος της μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Κ.Ν.» κ. Φωτεινή Ξυλά-Φαφαλιού, ήταν άκρως  διευκρινιστική, αφού το Μουσείο, δεν θα είναι ένας τόποςστατικής απόθεσης και έκθεσης οικογενειακών κειμηλίων και ναυτικών αντικειμένων, σπάνιων και πολύτιμων μεν, αλλά χώρος δημιουργικός και ζωντανός, στον οποίο ο επισκέπτης θα συμμετέχει και θα επιμορφώνεται πάνω στην ναυτιλιακή ιστορία και την διαδρομή της ναυτιλίας (εμπορική), από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Βεβαίως πέραν αυτού, ο ενθουσιασμός του ακροατηρίου  δημιουργήθηκε από την αναλυτική μεν, καθοριστική όμως, της παρουσίασης των μελετών και κατ’  επέκταση της όλης φιλοσοφίας της δημιουργίας του Μουσείου, των στόχων του, των προοπτικών και του αναπτυξιακού του χαρακτήρα και ρόλου.

Με άλλα λόγια έγινε πλήρως κατανοητό το σύνολο των ενεργειών, πρωτοβουλιών, επίλογών και προσπαθειών της Κ.Ν. για το Μουσείο, η οποία σήμερα έφερε εις πέρας, ως εθελοντής  αρωγός των δημοτικών και περιφερειακών φορέων και υπηρεσιών, ενώ παράλληλα καθορίστηκε το πλαίσιο δράσης της Εταιρείας, από τούδε και στο εξής. Την εκδήλωση τίμησαν η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κ. αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και φίλος της Χίου κ. Λαυρέντιος  Δελλασούδας και ο κ. Κώστας Καρράς, ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας, ο οποίος και πρόσφερε στο Ναυτιλιακό Μουσείο τέσσερα πιστά αντίγραφα-μοντέλα, εμπορικών πλοίων του 20ου αιώνα, τα οποία ανήκουν στα γραφεία της οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρείας Καρρά.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απέστειλαν ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος και η υποψήφια δήμαρχος Χίου και επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας Ερμιόνη Φρεζούλη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ