23.12.2013 16:29

Ντεπόζιτα άδεια, δάσκαλοι σε παραίτηση

«ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΣΥΣΤΑΘΕΙ ΟΡΘΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ», ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ «π»

Οι αδυναμίες διαχείρισης σημαντικών προβλημάτων που προκύπτουν στην λειτουργία των σχολείων, με μεγαλύτερο εκείνο της έλλειψης ρευστότητας για να εφοδιαστούν με πετρέλαιο, φέρνει στα άκρα τις σχέσεις των μελών της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Χίου με τον πρόεδρο της Μ. Γιαννάρα, και προκαλεί την παραίτηση 5 Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων από τη σύνθεσή της, ως ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και άσκησης πίεσης προς τη Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί ενεργά με το θέμα και να δώσει λύσεις που είναι απαραίτητες, με το χειμώνα να έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. 

Τα προβλήματα

Τα μέλη της Επιτροπής διαπιστώνουν ότι το πρόβλημα προκύπτει από δυο τομείς. Ο ένας είναι η διαχείριση των κληροδοτημάτων και ο άλλος η τακτική επιχορήγηση από τον δημοτικό προϋπολογισμό της Σχολικής Επιτροπής που διαπιστώνουν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και στις πιστώσεις που αναφέρονται στην προμήθεια πετρελαίου, αδυναμία εύρεσης λύσης από τον αρμόδιο πρόεδρο της επιτροπής (Μ. Γιαννάρας) αλλά και έλλειμμα συνεννόησης μεταξύ της Επιτροπής και του Δήμου.

Το πρωί της Παρασκευής ο Αρ. Κελεπερτζής κάλεσε τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων που συμμετέχουν στην σχολική επιτροπή και συγκεκριμένα τους: Δ. Ζύμαρη, Μ. Κάβουρα, Αχ. Φιστουρή, Δ. Τσιόλα και Σπ. Γαλανό, να δηλώσουν παραίτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Δεν είναι κρυφό ότι αντιμετωπίζουμε πολλά και σημαντικά προβλήματα. Διαφωνούμε κάθετα και το καταθέτουμε και δημόσια με τον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω επιτροπής. Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με τον τρόπο που αποδίδονται τα κληροδοτήματα που ανήκουν σε δημοτικά σχολεία της Χίου. Πρέπει να ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει συγκεκριμένο σχολείο του νησιού που ενώ θα έπρεπε να λαμβάνει ορισμένα χρήματα από κληροδότημα, ο Δήμος δεν τα εισπράττει και συνεπώς δεν τα αποδίδει στο συγκεκριμένο σχολείο. Δεν είναι όμως αυτό. Η μεταχείριση που έχουμε δεν είναι η ίδια με τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αυτό γιατί παίρνουν περισσότερα από εμάς παρότι έχουμε κατ’ επανάληψη συμφωνήσει σε ισόποσο διαμοιρασμό των χρημάτων», εξήγησε ο κ. Κελεπερτζής.  

Χωρίς πετρέλαιο

Την άποψη του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενστερνίστηκε και το μέλος της επιτροπής Μ. Σκούφαλος προσθέτοντας παράλληλα και το ζήτημα της έκτακτης επιχορήγησης των σχολείων για πετρέλαιο θέρμανσης.

«Υπάρχει προφανές ζήτημα λειτουργίας των σχολικών επιτροπών. Τα οικονομικά τερτίπια που χρησιμοποιεί ο Δήμος έχουν φέρει τα σχολεία στα όριά τους. Μόνο εμείς ξέρουμε πως έχουμε καταφέρει να βάλουμε πετρέλαιο. Ξεκινήσαμε από πέρυσι να λέμε ότι πρέπει να εκταμιευθεί ένα ποσό της τάξεως των 180.000 ευρώ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο έφθασε για έγκριση το ποσό των 100.000 ευρώ. Καταλήξαμε να ψηφίζουμε 45.000 ευρώ και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με παρέμβασή μας πήραμε 2.500 ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εκτός των άλλων τίθεται σοβαρό ζήτημα ότι εμείς ψηφίζουμε πράγματα που τελικά δεν υλοποιούνται. Από την άλλη χωρίς απολογισμό δράσεων δεν μπορεί να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο καμία δαπάνη», είπε ο κ. Σκούφαλος.

Η συγκεκριμένη κατάσταση πάντως έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα πρόβλημα στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των σχολείων ειδικότερα της χιακής περιφέρειας. Μεγάλο ζητούμενο είναι αν μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος ο πρόεδρος των σχολικών επιτροπών Μ. Γιαννάρας θα παρέμβει σε ζητήματα ουσίας ή θα επιλέξει να στρουθοκαμηλίσει μέχρι τις επικείμενες εκλογές, μετατίθοντας το πρόβλημα για την επόμενη σχολική χρονιά. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ