«Ο δικός μας Βροντάδος» , ήταν ο τίτλος και το περιεχόμενο, του ντοκιμαντέρ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που προβλήθηκε στην Πέτρα του Ομήρου στη Δασκαλόπετρα, σε μια εκδήλωση που ολοκλήρωσε με απόλυτα ουσιαστικό τρόπο τα φετινά Πολιτιστικά Δρώμενα ( 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
«Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε το Φεστιβάλ Δρώμενων της Χίου χωρίς να τιμήσουμε τον Βροντάδο, διότι ο Βροντάδος παγκοσμίως είναι γνωστός για δύο θέματα, για το Δάσκαλο τον Όμηρο και για τη Ναυτοσύνη, οφείλουμε σεβασμό στον Βροντάδο για αυτά που προσέφερε και προσφέρει στην Ελλάδα, σε αυτό που είναι πρώτη η Ελλάδα ... τη Ναυτιλία», τόνισε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας
Λίγο πριν την έναρξη της προβολής του ντοκιμαντέρ, η Διδάκτωρ Ιστορίας Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη μίλησε για τον Όμηρο και τη Δασκαλόπετρα.
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν τόπο να θεωρείται η πατρίδα του μεγαλύτερου ποιητή των αιώνων του Ομήρου ... και αυτόν τον τίτλο τον διεκδικεί η Χίος από τα πανάρχαια χρόνια και ο εμβληματικός αυτός χώρος της Δασκαλόπετρας του Βροντάδου είναι πολύ στενά συνδεδεμένος με τον Όμηρο», είπε η Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη στον σύντομο, εύληπτο και περιεκτικό λόγο της, στην εκδήλωση για την προβολή του ντοκυμανέρ.
Εξήγησε ότι η Χίος από τα πανάρχαια χρόνια είχε αναπτύξει πολιτισμό και προϋποθέσεις ικανές για την ανάπτυξη υψηλής ποίησης και ότι Αρχαιολογικές και Φιλολογικές αναφορές μαζί με την Παράδοση, δείχνουν να φαίνεται, ότι ο Όμηρος εδώ στη Δασκαλόπετρα της Χίου, «διδασκαλείον κατασκευασάμενος δίδασκε παίδας τα έπεα».
Πρόσθεσε ότι η παράδοση αυτή ενισχύθηκε και καταγράφηκε και στη Βυζαντινή περίοδο και από τους περιηγητές τους χρόνους της Φραγκοκρατίας και στην Τουρκοκρατία από τον Λέοντα Αλλάτιο και τον Κοραή, γιατί το Αρχαιολογικό Μνημείο της Δασκαλόπετρας ήταν πάντα ορατό ( δεν χρειάστηκαν ανασκαφές για να έρθουν στο φως τα αρχαία Ιερά ) και ήταν πάντα παγκοσμίως γνωστό και διάσημο.
Συμπλήρωσε ότι, το 1960 και το 1966 ο Μελάς και ο Κακριδής μαζί με το Δήμο Βροντάδου τόνισαν και εδραίωσαν την Ομηρική Παράδοση στη Δασκαλόπετρα και στη Χίο, ιδρύθηκε έτσι η Εταιρεία Ομηρικών Σπουδών που την διαδέχτηκε η Ομηρική Ακαδημία και η EUROCLASSICA στις μέρες μας, την οποία η κ. Γιατράκου ακούραστη κάθε χρόνο διοργανώνει.
Κλείνοντας η Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη αναφέρθηκε στον κ. Σπυράκη και τις αναγνώσεις Ομήρου που γίνονται τα καλοκαιρινά βράδια στο φεγγαρόφωτο της Δασκαλόπετρας και στην κ. Τσιροπινά που με τα νέα παιδιά ( σαν τους Αρχαίους Ομηρίδες - φυσικούς και πνευματικούς κληρονόμους του Ομήρου ) πραγματοποιούν εξαιρετικές Ομηρικές Φιλολογικές δράσεις.
Το ντοκυμαντέρ έδειξε μαζί με τα υπέροχα τοπία του Βροντάδου ( ορεινά και παράλια ), την υπέροχη φυσιογνωμία του τόπου και των ανθρώπων του.
Στις συνεντεύξεις του ντοκυμαντέρ μίλησαν ...
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος βέρος Βρονταδούσης κι Αγιομαρκούσης ( για τις Εκκλησίες και τις Ενορίες του Βροντάδου και τη σχέση των Βρονταδουσίων με την Εκκλησία και τη Θρησκεία ... Για την Παναγία Ερυθιανή, τον Άγιο Γιώργη, τον Άγιο Μάρκο, τον Άγιο Νικόλα στο Νησί που δε θα μπορούσε να λείπει από το Βροντάδο των ναυτικών ... το Μερσυνίδι, τον Άγιο Στέφανο, την Αγιά Μαρίνα, τον Άγιο Σίδερο, τον Άγιο Κηρυκό, τον Άγιο Μακάριο, την Παναγιά τη Μούτσαινα.
Μίλησε ακόμη και για τους ναυτικούς μας ( γνωστό πως στο Βροντάδο περισσεύουν ) που θαλασσομαχούν και δημιουργούν το «Μέγα το της Ελληνικής Θαλάσσης Κράτος»
««Εάν θέλετε να μάθετε αν υπάρχει πραγματικά Θεός ρωτήστε έναν ναυτικό...μόνος του στο κέντρο του ωκεανού ανάμεσα στον ουρανό και στην θάλασσα καταλαβαίνει ότι μόνο το χέρι του Θεού είναι εκείνο που τον κρατεί» μου είπε κάποτε η σύζυγος ενός Βρονταδούση Ναυτικού», τόνισε ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος στη συνέντευξή του στο ντοκυμαντέρ.
Για την υψηλή ποιότητα της Εκπαίδευσης στο Βροντάδο, για το '' ΑΝΔΡΕΑΔΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ '' και την νέα πρωτοποριακή ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του, για τις όμορφες προσωπικότητες και για τα πραγματικά καλά παιδιά που βγάζει ο Βροντάδος με τη φιλομάθεια και την επιμέλειά του, από γενιά σε γενιά με την έγνοια και τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, παιδιών γονέων και Εκπαιδευτικών, μίλησαν, ο Μαθηματικός Ιάκωβος Μπριλής, ο Παντελής Σαλιάρης και ο παγκοσμίου φήμης Βρονταδούσης Αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής που έφτασε το Βροντάδο και τη Χίο ... ως τα άστρα.
Έγινε αναφορά στους Ξενιούς και στους Μαργαρώνηδες, στους Μιχαληνούς, στους Γλύκηδες και σε πολλούς άλλους που με τις δωρεές και τη δράση τους ενίσχυσαν και εδραίωσαν την εκπαιδευτική ζωή του Βροντάδου.
Έγινε ακόμα ιδιαίτερη αναφορά στον Εφοπλιστή και Δήμαρχο Χατζηφραγκούλη Ανδρεάδη που έχτισε το Γυμνάσιο ( που ήταν να γίνει Δημαρχείο και με τα προτρεπτικά άρθρα κάποιου φωτισμένου Δασκάλου, του Διονυσίου Τελλή, έγινε Γυμνάσιο ) και το σημερινό Δημαρχείο στη θέση αυτή που είναι και ο '' Αφανής Ναύτης '' ... και ένωσε έτσι τις δυο κοινότητες του Βορείου και Νοτίου Βροντάδου που είχαν διαμάχη μέχρι το 1918 ...
Για την πλούσια πολιτιστική, κοινωνική και αθλητική ζωή του Βροντάδου ( τις θεατρικές παραστάσεις, τις χορωδίες, τους ναυταθλητικούς αγώνες, τον στίβο, το ποδόσφαιρο και το Φαφάλειο Στάδιο ( το κόσμημα του Βροντάδου που έφτιαξαν οι Φαφαλιοί ) μίλησαν στο ντοκυμαντέρ, ο Πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου '' Φ.Ο.Β. '' Πολύδωρος Στείρος, η Μαρία Καστάνια Πρόεδρος της ΠΕΚΕΒ ( Προδευτική Εκπολιτιστική Κοινωνική Ένωση Βροντάδου ) και ο Μάρκος Προγούλης Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομάδας του Βροντάδου και της Αμανής '' Λέων Αφροδισίων ''. Ο Μάρκος Προγούλης στη συνέντευξη του ντοκυμαντέρ όταν του ζητήθηκε να πει μια λέξη για το Βροντάδο, είπε ... '' ρουκέτες '' ...
Άν υπάρχει ένας τόπος σε αυτόν τον κόσμο που είναι ταυτισμένος με τη ναυτική ζωή και τη θάλασσα, αυτός είναι ο Βροντάδος ... Ο Δημήτρης Φαφαλιός, ο Στέλλιος Κουμπιάς και ο Ζαχαρίας Κυλαδίτης μίλησαν στο ντοκυμαντέρ από τη δική τους Ναυτική σκοπιά ... για τους Χιώτες και τους Βρονταδούσους Ναυτικούς και Καπεταναίους, που ταξιδεύουνε τα πλοία τόσο καλά και το ξέρει όλος ο πλανήτης ... γιατί μπορούνε να προσαρμοστούνε ταχύτατα σε όλες τις εξελίξεις ... τεχνολογικές, οικονομικές, πολιτικές ... και ανταποκρίνονται με ήθος, ανθρωπισμό και επιτυχία σε όλες τις περιστάσεις.
Ο Στέλλιος Κουμπιάς θυμήθηκε και μνημόνευσε και τον αείμνηστο Καπτά Νικόλα Γεώμελο που ίδρυσε και την Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.
Το ντοκυμαντέρ ήταν μια παραγωγή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και η Πελαγία Κοντου που συντόνισε την εκδήλωση προβολής του, είχε και την αφήγηση των κειμένων για τον Βροντάδο, στα πλάνα της ταινίας.
Πολύς κόσμος από τον Βροντάδο και την πόλη της Χίου τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση της προβολής του ντοκυμαντέρ '' Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ '' ... και η βραδιά εμπλουτίστηκε και ομόρφυνε με τη μουσική της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου στην έναρξή της ... και στο τέλος με κέρασμα και νησιώτικους σκοπούς και τραγούδια από μουσικό συγκρότημα νέων από τα Νέννητα ...
Ήταν μια υπέροχη βραδιά στην Πέτρα του Ομήρου στη Δασκαλόπετρα, πλούσια σε νοήματα ... που στην πραγματοποίησσή τηςεκτός από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που ήταν ο κύριος εμπνευστής και δημιουργός, βοήθησε και ο Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Δήμου Χίου ... και κύριοι χορηγοί ήταν η FAFALIOS SHIPPING S.A. και η CHARTWORLD SHIPPING CORPORATION.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.