26.11.2013 11:15

Όριο και στη συλλογή μανιταριών

ΑΠΟ 300 ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ

Φρένο στην αλόγιστη συλλογή μανιταριών από τη χιακή φύση, με πρόστιμα που ξεκινούν από 300 ευρώ, βάζει με διάταξη που εξέδωσε το Δασαρχείο Χίου θέτοντας όρια και κανόνες σε μία προσπάθεια να προστατεύσει το περιβάλλον.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Όπως σημείωσε στον «π» ο αναπληρωτής Δασάρχης Τ. Φλιούκας η συχνότητα των ελέγχων έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα αφού η περίοδος που διανύουμε είναι η εποχή συλλογής των άγριων μανιταριών.

«Η συγκεκριμένη απόφαση έχει εκδοθεί ήδη από τον προηγούμενο Απρίλη και με βάση αυτή κινούμαστε στη δεδομένη στιγμή. Επειδή έχει παρερμηνευτεί πολλές φορές πρέπει να τονίσουμε ότι σκοπός των ελέγχων είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Τα παραδείγματα από τα γειτονικά νησιά είναι ενδεικτικά. Υπήρξε περίπτωση όπως ιδιώτης κατέβασε από ένα ολόκληρο βουνό μία νταλίκα ρίγανη και σηκώθηκε και έφυγε χωρίς να δώσει λογαριασμό. Επίσης έχει σημειωθεί περιστατικό με ιδιώτη που έβγαλε ένα ολόκληρο αγροτικό όχημα αμανίτες και στη συνέχεια αποχώρησε. Εμείς αυτά τα περιστατικά προσπαθούμε να προλάβουμε. Οι υπερβολές θα τιμωρούνται», ανέφερε ο κ. Φλιούκας.  

Πρόστιμα από 300 ευρώ

Με βάση την απαγορευτική διάταξη του Δασαρχείου Χίου που έχει 10ετή ισχύ επιτρέπεται όλη την ημερολογιακή διάρκεια του χρόνου η συλλογή μανιταριών, μέχρι του ποσού των δύο κιλών κατ΄ άτομο και ανά ημέρα και μόνο με κοπή του υπέργειου τμήματος τους.

«Είναι πολύ σημαντικό τα μανιτάρια να μην κόβονται από τη ρίζα γιατί με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι και τον επόμενο χρόνο θα φυτρώσουν», είπε ο κ. Φλιούκας τονίζοντας ότι  η επιλογή των συλλεγόμενων μανιταριών γίνεται με απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη του συλλέκτη.

Τέλος σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη απαγορεύεται η συλλογή τρούφας που αναπτύσσεται στις ρίζες κάποιων ειδών δένδρων ή και θάμνων χωρίς προηγούμενη άδεια  της Δ/νσης Δασών Χίου.

Τα πρόστιμα πάντως που προβλέπονται για τις συγκεκριμένες παραβάσεις ξεκινούν από τα 300 ευρώ χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βεβαιωθεί παράβαση για αλόγιστη συλλογή μανιταριών. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ