25.11.2013 10:41

Παρακαλούν να τους πάρουν σπίτι ή χωράφι

ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Ο «ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ» ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΙΣΗΣ

Τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που τείνει να λάβει το φαινόμενο των πλειστηριασμών ακόμα και σε τοπικό επίπεδο επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των δικαστικών επιμελητών του νησιού αφού από την αρχή του χρόνου πάνω από 30 συμπολίτες μας έχουν χάσει σημαντικό μέρος των περιουσιών τους μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Η οικονομική κρίση σύμφωνα με τους δικαστικούς επιμελητές κάνει ολοένα και περισσότερους υπερχρεωμένους πολίτες όχι μόνο να αποδέχονται τον πλειστηριασμό ως λύση αλλά ορισμένοι να τον επιζητούν ως «σωτήρια» διέξοδο από τα δυσβάσταχτα χρέη που έχουν επωμισθεί είτε μέσω τραπεζικών δανείων είτε μέσω υποχρεώσεων προς τρίτους.

Τα στοιχεία

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Δικαστικών Επιμελητών από την αρχή του 2013 έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 33 πλειστηριασμοί ακινήτων χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι 10 επαναληπτικές διαδικασίες εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος αγοραστή.

Ιδιώτης κατά ιδιώτη

«Τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα ήταν δεδομένα. Υπήρχαν φαινόμενα πλειστηριασμού κυρίως από τράπεζες προς ιδιώτες. Το να στραφεί ένας ιδιώτης προς τρίτο τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο δεν συνηθίζονταν ιδιαίτερα. Τα δύο τελευταία χρόνια όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αν δει κανείς τις εκθέσεις πλειστηριασμού θα διαπιστώσει ότι σχεδόν οι μισοί αφορούν σε ιδιώτες που στρέφονται κατά άλλων ιδιωτών», ανέφερε δικαστικός επιμελητής στον «π».

«Παρακαλούν να βρεθεί αγοραστής»

Η τραγική κατάσταση που οδηγούνται συχνά οφειλέτες με κύριο χαρακτηριστικό το ψυχολογικό αδιέξοδο κάνει την πλειονότητα να αποζητάει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα θέσουν τέλος στην ψυχοφθόρα διαδικασία της εξόφλησης των χρεών.

«Είναι πραγματικά άξιο αναφοράς ότι μέχρι σήμερα με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο πολλοί από τους οφειλέτες προσπαθούσαν κάθε φορά να μποϋκοτάρουν τη διαδικασία του πλειστηριασμού ώστε να μη βρεθεί αγοραστής για τα ακίνητά τους. Έτσι ήταν συχνό το φαινόμενο να βλέπει κανείς για ένα ενδιαφέρον ακίνητο με μεγάλη αγοραστική αξία να μην εκδηλώνεται κανένα ενδιαφέρον και να οδηγούμαστε 5 ή 6 συνεχόμενες επαναληπτικές διαδικασίες. Μπορούμε όμως να πούμε ότι πλέον αρχίζει να παρατηρεί κανείς και το αντίθετο. Δηλαδή προκειμένου ο οφειλέτης να απεμπλακεί από αυτή τη διαδικασία να δίνει μεγαλύτερη δημοσιότητα στον πλειστηριασμό και να κάνει ότι είναι δυνατόν για να πουληθεί ένα ακίνητο που έχει στην κατοχή του – δεν μιλάμε για πρώτη κατοικία- ώστε να εξοφλήσει το χρέος του προς τράπεζες ή τρίτους», είπε στον «π» ο ίδιος Δικαστικός Επιμελητής.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι πλέον η Χίος έρχεται αντιμέτωπη με φαινόμενα που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστα με δεδομένη την οικονομική ευμάρεια που διασφαλίζονταν κυρίως από το ναυτικό επάγγελμα. Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται απαιτεί άμεσα αντανακλαστικά από φορείς και ενώσεις πριν ο ιστός της τοπικής κοινωνία διαλυθεί από τον «κανιβαλισμό» που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Άλλωστε ότι οι μισές εκθέσεις πλειστηριασμού αφορούν διεκδικήσεις ιδιωτών προς ιδιώτες κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να χαρακτηριστεί. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ