Οι ποσότητες νερού που έχουν πέσει στο νησί από το φθινόπωρο μέχρι και σήμερα είναι πρωτόγνωρες ακόμη και για εκείνους που παρακολουθούν την εξέλιξη των βροχοπτώσεων τα τελευταία 25 χρόνια.
Ευλογημένα νερά από τη μία, χωρίς όμως καμία άλλη χρηστικότητα και ωφέλεια αναφορικά με την περισυλλογή τους, τη διαχείριση και την ανάγκη δημιουργίας υδρευτικών αποθεμάτων.
Ο κύκλος των λανθασμένων πρωτοβουλιών του παρελθόντος είναι μακρύς. Αν γυρίσει πίσω κάποιος για να δει τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν τα τελευταία 15 χρόνια, εύκολα μπορεί να καταλάβει ότι από όσα προβλέπονταν μόνο το φράγμα Κατράρη μπορεί να αντεπεξέλθει σύντομα στην κάλυψη των αναγκών για άρδευση των νότιων περιοχών της Χίου, γεγονός που ενδεχομένα να προκαλέσει ανακούφιση στις γεωτρήσεις και τα πηγάδια της περιοχής. Οτιδήποτε άλλο μελετήθηκε, εγκρίθηκε και προχώρησε, προκάλεσε τεράστιες οικονομικές πληγές χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Οι αστοχίες
Πολλές άλλες μικρότερες και μεγαλύτερες παρεμβάσεις έχουν αποδειχθεί προβληματικές ή άλλες δεν έχουν καν ξεκινήσει. Το φράγμα στον Κακό Ποταμό ουδέποτε ξεκίνησε να υλοποιείται, η λιμνοδεξαμενή των Καμποχώρων παραμένει σχεδόν... αφανής, η λινοδεξαμένη του Αίπους παρά τα εκατομμύρια που κόστισε έχει εγκαταλειφθεί και όπως αποδεικνύεται στην πράξη η υδρευτική πολιτική ουδέποτε έλαβε χαρακτηριστικά επείγουσας κατάστασης ώστε να «πατήσει» πάνω σε μια κοινά αποδεκτή εφαρμογή.
Μόνο ο Κατράρης, τα άλλα τέλειωσαν!
Όπως εξηγεί στον «π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χίου Απ. Τζιώτης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που έχει συνταχθεί από την εταιρία και βρίσκεται στα χέρια του Αντ. Μήλια για έλεγχο, έχει αφήσει πίσω του αρκετά από τα έργα για τα οποία δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπάρχει τελικά χρήση. «Η προσοχή μας είναι στραμμένη στον Κατράρη που σχεδόν έχει ξεχειλίσει. Από εκεί είμαστε έτοιμοι μέσα στο μήνα να δώσουμε νερό σε Καλαμωτή, Βουνό, Κοινή, Πατρικά και αλλού, ενώ από τη γεώτρηση της Στεναχώνης θα πάρουν τα νότια χωριά Πυργί, Βέσσα, Ολύμποι και άλλα. Μόνο πρόβλημα στη διαδικασία είναι ότι ο Κατράρης δεν έχει παραληφθεί ως έργο. Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα γιατί είμαστε έτοιμοι και μας έχει μπλοκάρει η Περιφέρεια. Είμαστε σε επικοινωνία με τον κ. Κάρματζη για να προχωρήσουμε. Από κει και πέρα, ούτε Σαραπιό, ούτε Αίπος, ούτε κάτι άλλο υπάρχει στον άμεσο σχεδιασμό. Αυτά τέλειωσαν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πάντως για την ιστορία, ο μηχανολογικός εξοπλισμός της λιμνοδεξαμενής του Αίπους έχει ήδη μεταφερθεί στην Καλαμωτή και χρησιμοποιείται, όπως και μια σειρά από άλλα μηχανήματα και εξαρτήματα που έχουν απομακρυνθεί από ταχυδιυλιστήρια που δεν λειτουργούν.
Ποτίζεται η γη όχι και οι κάτοικοι
Στο περιληπτικό πλαίσιο που περιγράφουμε παραπάνω, το νησί χάνει εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που δεν μπορεί να συγκρατήσει σε κάποιο από τα έργα που εξαγγέλθηκαν, πληρώθηκαν εν μέρη και δεν λειτούργησαν ποτέ ή δεν ξεκίνησαν ποτέ. Τα λάθη πληρώνονται. Και στη Χίο ειδικά, πληρώθηκαν με δεκάδες πιστώσεις που μάλλον τις πήρε το ποτάμι....
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.