23.11.2023 13:49

Ποιος άνθρωπος μπορεί να ζήσει μέσα σε αυτά τα φέρετρα; (Φωτο – Βίντεο)

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια οι κάτοικοι των λαϊκών κατοικιών της Σαρακίνας ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας πριν θρηνήσουμε θύματα.

Μα πώς γίνεται να ζουν άνθρωποι εκεί μέσα; Γιατί δεν μεριμνά το κράτος; Γιατί δεν φεύγουν από εκεί; Απλές, ανθρώπινες και αυτονόητες ερωτήσεις που κάνει ένας άνθρωπος από μέσα ή και απ’ έξω του, όταν παίρνει την δεξιά στροφή από το φανάρι του Βαρβασίου και περνάει από την γειτονιά της Σαρακίνας, εκεί, όπου εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται οι εργατικές κατοικίες του Χριστού Βαρβασίου.

Οι απαντήσεις των παραπάνω ερωτημάτων είναι απλές και ντροπιάζουν έναν προς έναν τους αρμόδιους φορείς αυτών των σπιτιών.

Το ιστορικό

Οι εργατικές κατοικίες Βαρβασίου χτίστηκαν από το κράτος το 1971, με σκοπό να εξυπηρετήσουν αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του νησιού μας.

Τα σπίτια δόθηκαν στους δικαιούχους έναντι 340.000 δραχμών (περίπου), που αποπλήρωναν με μηνιαίες δόσεις.

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια τα οικοδομικά προβλήματα έκαναν την εμφάνιση τους, γεγονός που ανησύχησε τους ιδιοκτήτες των σπιτιών.

Το 1976, μόλις 4 χρόνια από την παράδοση του έργου, τα προβλήματα είχαν φτάσει σε ανησυχητικό στάδιο, αναγκάζοντας  τότε τους κατοίκους να δημιουργήσουν μία αντιπροσωπεία για να πάει στο υπουργείο Πρόνοιας και να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες που επικρατούν σε όλα τα σπίτια των Εργατικών Κατοικιών.

Ο εφιάλτης των κατοίκων μόλις ξεκινούσε, καθώς χρόνο με την χρόνο η κατάσταση χειροτέρευε. Τα θεμέλια των σπιτιών φτιαγμένα από τούβλα και άμμο θαλάσσης, οι σιδεριές τοποθετημένες άτακτα ανά 70 με 80 εκατοστά η μία από την άλλη και τα λάθη διαδοχικά και ανεπανόρθωτα.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023

Από την αρχή οι κάτοικοι προσπάθησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα της ασφαλούς διαβίωσης σε έναν χώρο κατάλληλο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, μεταφέροντας στους τοπικούς φορείς το μεγάλο τους πρόβλημα, ότι τα σπίτια τους είναι από την αρχή λάθος κτισμένα.

Όλη η κατασκευή είναι μία φθηνή δουλειά που καθημερινά δυσκολεύει την καθημερινότητα τους, έλεγαν και ξαναέλεγαν αλλά μάταια, καθώς μέχρι και σήμερα η κατάσταση παραμένει άθλια.

Το καλοκαίρι του 1979 η εφημερίδα της εποχής «Χιακή Φωνή» είχε εκδώσει στο πρωτοσέλιδο της άρθρο με τίτλο «Μένουμε σε αχούρια». Ένα άρθρο που δυστυχώς για όλους δεν διαφέρει και πολύ από το παρών, μιας και η αγανάκτηση των οικογενειών αυτών είναι η ίδια 40 χρόνια μετά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιπες δεκαετίες με αποκορύφωμα τη δεκαετία του 90’ και συγκεκριμένα το 1994 που ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι. Οι κολώνες που κρατούσαν τις πολυκατοικίες ξέφτιζαν η μία μετά την άλλη, τα μπαλκόνια το ίδιο, οι σωλήνες σάπιζαν, τα ταβάνια των σπιτιών έσταζαν.

Ξεχασμένοι από την κεντρική διοίκηση και την τοπική κοινωνία οι κάτοικοι των λαϊκών κατοικιών της Σαρακίνας, εκφράζουν ανοιχτά το παράπονό τους, λέγοντας ότι η πολιτεία τους αντιμετωπίζει πλέον ως γκέτο.

Η μοναδική προσπάθεια που έφτασε πιο κοντά στο όνειρο τους, μία ανθρώπινη κατοικία, ήταν το 1999 όταν η τότε κυβέρνηση τους έδωσε την υπόσχεση της επαναδημιουργίας των κατοικιών από την αρχή με την χορήγηση επιδόματος ενοικίου για τα πρώτα τρία χρόνια. Οι κάτοικοι φοβήθηκαν, δείλιασαν και δεν πίστεψαν τις υποσχέσεις τους, μιας και από υποσχέσεις είχαν χορτάσει. Έτσι, οι μισοί ήταν θετικοί και άλλοι όχι, καθώς δεν ήξεραν αν θα κατάφερναν να χτίσουν τις εργατικές κατοικίες από την αρχή στα 3 χρόνια, αν θα κοβόταν ξαφνικά το επίδομα ενοικίου και αν από την μία μέρα στην άλλη θα βρίσκονταν μετέωροι… άστεγοι. 

Η έλλειψη σύμπνοιας των κατοίκων της Σαρακίνας δεν επέτρεψε την πιθανή αλλαγή της καθημερινότητας τους.

Στο σήμερα…

Το ημερολόγιο γράφει 23 Νοεμβρίου 2023. Οι συνθήκες διαβίωσης των εναπομεινάντων κατοίκων των εργατικών κατοικιών Βαρβασίου είναι άθλιες. Εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης συνθέτουν το σκηνικό, με τη θλίψη και την απογοήτευση των κατοίκων ζωγραφισμένες έντονα στα πρόσωπα τους. Από τα 120 διαμερίσματα που έχουν συνολικά οι εργατικές κατοικίες, σήμερα κατοικούνται περίπου 55.

Βλέποντας τα απ’ έξω, δύσκολα ξεχωρίζεις ποια διαμερίσματα στεγάζουν ανθρώπους και ποια όχι. «Αυτό από μόνο του δεν είναι ντροπή;», ρωτούν.

Ρωγμές, μούχλα, σαπισμένοι τοίχοι, κολώνες ανύπαρκτες, καθιζήσεις ολόκληρων πολυκατοικιών και τόσα άλλα, που αν προσπαθούσαμε να τα καταγράψουμε μία ολόκληρη μέρα δεν ήταν αρκετή.  Η υπάρχουσα κατάσταση των σπιτιών αυτών ξεπερνά κάθε πολιτική και κομματική πεποίθηση. Είναι αναγκαίο να συμβεί ή θα θρηνήσουμε θύματα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ