9.12.2013 15:43

Προοπτική νέας από Τουρκία αύξησης του τουρισμού

• ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Σαν έτοιμοι από καιρό να συνηγορήσουν με το αίτημα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για άρση της θεώρησης σε όσους πολίτες της Τουρκίας επιλέγουν να επισκεφθούν περιοχές της Ευρώπης, ανάμεσα σε αυτές και τη Χίο, εμφανίστηκαν μιλώντας στον «π» οι Χιώτες αιρετοί.
Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Εμπορικής και Τουριστικής Έκθεσης της Σμύρνης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν δέκτες παραπόνων από τους γείτονες κυρίως για το χρόνο και το κόστος που απαιτείται για την έκδοση βίζας.
Η συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου και προβλέπει την επανεισδοχή των μεταναστών που δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής στα κράτη μέλη της Ε.Ε. προς την Τουρκία με αντάλλαγμα  την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται ευρωπαϊκά κράτη απασχόλησε και τα τουρκικά ΜΜΕ που, επισκεπτόμενα το περίπτερο της Χίου, ζήτησαν να μάθουν τη γνώμη των αιρετών του νησιού.

«Πάγιο αίτημα»

Για αίτημα που θα αλλάξει ριζικά τα μεγέθη του τουρισμού στο νησί μας έκανε λόγο ο Π. Λαμπρινούδης. «Οι επιπτώσεις από την κατάργηση της βίζας σε όλους τους τύπους των διαβατηρίων θα είναι απόλυτα θετικές», εκτίμησε.
«Τη διεκδικούσαμε από την εποχή των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Είναι πρώτα απ’ όλα απαίτηση των τοπικών μας κοινωνιών και έπειτα της Τουρκίας».

«Με μέτρο»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής, Κ. Μούνδρου, που σημείωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Τούρκων για το ζήτημα της κατάργησης της βίζας.
«Είναι δεδομένο πλέον το ενδιαφέρον των Σμυρνιών αλλά και γενικότερα των Τούρκων για τα νησιά μας. Ρωτούν πάντα πώς μπορούν να έρθουν και τί ισχύει με την περίφημη διαδικασία θεώρησης. Αυτό το οποίο οι ίδιοι επισημαίνουν είναι ότι θέλουν να έρχονται και να φεύγουν από τη Χίο με μία αντίστοιχη διαδικασία με τη δική μας. Γνώμη μου είναι ότι, αν υπάρξει μία σωστά ελεγχόμενη ελεύθερη είσοδος Τούρκων τουριστών στο νησί, θα λειτουργήσει υπέρ μας», επεσήμανε ο κ. Μούνδρος.
 

Επιφυλάξεις για την επανεισδοχή

Το ζήτημα της κατάργησης της βίζας έρχεται να επισκιάσει ο υπαρκτός προβληματισμός που θέτει επί τάπητος, σχετικά με τον τρόπο επανεισδοχής των προσφύγων στην Τουρκία, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο Ν. Στραχίνη, το βασικό ερώτημα περιστρέφεται κυρίως ως προς τη δυνατότητα της Ελλάδας να τηρήσει αυτά τα οποία προβλέπονται από τις διεθνείς συνθήκες για τα άτομα που δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
«Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει καταφέρει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Είναι δεδομένο ότι άνθρωποι που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, όπως για παράδειγμα οι Σύριοι, δεν μπορούν να επιστέφονται πίσω στην Τουρκία. Αν ένας Σύριος ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, θα πρέπει να μείνει εδώ και να του παραχωρηθούν όλες οι διευκολύνσεις που προβλέπονται από διεθνείς οργανισμούς και πρωτόκολλα που έχει υπογράψει η χώρα μας. Δεν είναι μακριά το παράδειγμα των 80 Σύριων στον Έβρο, που, ενώ ζήτησαν πολιτικό άσυλο, προωθήθηκαν πίσω στην Τουρκία άτυπα, δύο φορές», εξήγησε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι το πρωτόκολλο επανεισδοχής ισχύει για πάνω από μια δεκαετία, με την Τουρκία να το χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. 
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ