Μετά τη μπόρα έρχεται η ηρεμία. Αυτός ο βασικός κανόνας της φύσης βρίσκει πλήρη εφαρμογή και στην περίπτωση του ρουκετοπόλεμου, ενός εθίμου που τα τελευταία δύο χρόνια πέρασε από χίλια κύματα προκειμένου να διαπιστωθεί κοινά η ανάγκη επαναφοράς του στις ρίζες του, μακριά από υπερβολές και πρακτικές, που είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωσή του το 2016 και την πραγματοποίησή του το 2017 μέσα σε κλίμα διχόνοιας και δικαστικών διαμαχών.
Λύση η περισσότερη επικοινωνία
Με τον Δήμο να έχει αποτύχει ολοκληρωτικά στην προσέγγιση των θιγόμενων περίοικων, αφού για τους τελευταίους οι αιρετοί αποτελούν κόκκινο πανί, το ρόλο του διαμεσολαβητή ανέλαβε ο Σύλλογος των Βρονταδουσιακών Εθίμων. Φέτος οι γενικότερες προετοιμασίες ξεκίνησαν την περίοδο των Χριστουγέννων με μέλη του Συλλόγου να κάνουν το πρώτο βήμα, προσεγγίζοντας τους θιγόμενους και ανοίγοντας έναν ουσιαστικό διάλογο για την ομαλή διεξαγωγή του εθίμου.
Ο Σύλλογος, με καθαρά συμβουλευτικό ρόλο και όχι από τη σκοπιά του διοργανωτή, κατάφερε μέχρι και 2 εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του εθίμου να μειώσει στο ελάχιστο τις αντιδράσεις των περίοικων, οι οποίοι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί και έτοιμοι να βοηθήσουν στην πραγματοποίησή του, εφόσον τηρηθούν οι βασικές δεσμεύσεις των ρουκετατζήδων.
Σε αυτό το πλαίσιο την Τρίτη (20/3) πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση με τους θιγόμενους, όπου μελετήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν στην κάλυψη και την προστασία των σπιτιών.
Αλλάζουν οι ρουκέτες, παραμένει μειωμένος ο αριθμός
Με τον περσινό ρουκετοπόλεμο να επιβεβαιώνει τη γενική διαπίστωση ότι το έθιμο μπορεί να πραγματοποιηθεί κάλλιστα ακόμα και με το 1/10 του αριθμού των ρουκετών που ρίχνονταν τα τελευταία χρόνια, οι ρουκετατζήδες αποφάσισαν και φέτος ο αριθμός να παραμείνει μειωμένος στις 10.000 ρουκέτες. «Αυτή η απόφαση των συνεργείων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πλέον το έθιμο αλλάζει σελίδα και επιστρέφει στις ρίζες του. Ακόμα και η νεότερη γενιά των συνεργείων, αυτή που το αίμα της βράζει, συμφωνεί σε αυτή τη μείωση του αριθμού, μιας και δεν υπάρχει πλέον το άγχος της κατασκευής χιλιάδων ρουκετών, το άγχος δηλαδή της υπερβολής και του υπέρμετρου εντυπωσιασμού», ανέφερε στον «π» μέλλος της διοίκησης του Συλλόγου Βρονταδουσιακών Εθίμων έπειτα από συνάντηση με συνεργεία των δύο ενοριών.
Η φετινή διοργάνωση κρύβει ακόμα μία έκπληξη για τους λάτρεις του εθίμου. Για πρώτη φορά οι ρουκέτες που θα κατασκευαστούν θα είναι στα πρότυπα των παλιών ρουκετών. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι μεγαλύτερες, πιο εντυπωσιακές και θα σχηματίζουν μεγαλύτερη «ουρά» στην πορεία τους προς τα καμπαναριά των δύο ενοριών.
Αλλάζουν οι χώροι ρίψεων
Οι αντιδράσεις των τελευταίων ετών δημιούργησαν την ανάγκη συνολικού επανασχεδιασμού του εθίμου. Χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση του νεοσύστατου Συλλόγου των Βρονταδουσιακών Εθίμων, παιδί και ο ίδιος της κρίσης που απείλησε το έθιμο με οριστική διακοπή, μελετήθηκαν νέα σημεία ρίψης των ρουκετών. Έτσι εξασφαλίστηκε η συγκατάθεση ιδιοκτητών χωραφιών που βρίσκονται ανάμεσα στις δύο ενορίες ώστε τα συνεργεία να μετακινηθούν, οι γωνίες ρίψης να αλλάξουν και οι ρουκετοσύρτες να μην είναι στην ίδια ευθεία με τα σπίτια που βρίσκονται ανάμεσα στον Άγιο Μάρκο και την Παναγία Ερειθιανή.
Με αυτόν τον τρόπο τα συνεργεία απομονώνονται από τους περίοικους και δεν θα βρίσκονται πλέον σε άμεση επαφή μαζί τους. «Πρόκειται για μία κίνηση καλής θέλησης και συνεννόησης από την πλευρά των ρουκετατζήδων, που αναγνωρίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα των περίοικων να προστατεύσουν τις περιουσίες τους», δήλωσαν μέλη του Συλλόγου στον «π».
Ειδικός χώρος για τηλεοπτικά συνεργεία
Ο ρουκετοπόλεμος πρώτα και κύρια είναι έθιμο που ανήκει στους κατοίκους του Βροντάδου και δευτερευόντως στην υπόλοιπη Χίο και τους επισκέπτες του νησιού. Η διάσταση που είχε πάρει τα περασμένα χρόνια οδήγησε τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο να σπεύδουν στον Βροντάδο το βράδυ του Μ. Σαββάτου προκειμένου να καταγράψουν το εντυπωσιακό έθιμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δημοσιογράφοι και τηλεοπτικές κάμερες να μπλέκονται στα πόδια των ρουκετατζήδων, να καταλαμβάνουν χώρους από τα σημεία διαφυγής, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξαν ζημιές σε τηλεοπτικό εξοπλισμό. Έτσι φέτος για πρώτη φορά έχει συμφωνηθεί ένα κοινό σημείο, από το οποίο κάμερες και δημοσιογράφοι θα μπορούν να καταγράψουν το έθιμο μεταξύ των δύο ενοριών, με ασφάλεια και άνεση.
Νωρίτερα η έναρξη
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η προετοιμασία της φετινής διοργάνωσης θα ξεκινήσει νωρίτερα απ’ ότι το 2017. Έτσι τα συνεργεία θα ξεκινήσουν το στήσιμο των ρουκετοσυρτών και τη μεταφορά των ρουκετών στις 20:30 αντί στις 22:00. Παράλληλα αποφασίστηκε να τηρηθεί αυστηρά η «παύση πυρών» μεταξύ των ενοριών από τις 22:30 του Μ. Σαββάτου μέχρι και τις 23:00 ώστε οι πιστοί να μπορούν να προσέλθουν ασφαλώς στις εκκλησίες.
Έγκαιρη πρόβλεψη για αποζημιώσεις
Η τελευταία λεπτομέρεια, αλλά εξίσου σημαντική, αφορά στις αποζημιώσεις της επόμενης ημέρας. Ο Σύλλογος Διατήρησης των Βρονταδουσιακών Εθίμων έχει εξασφαλίσει, με τη συμβολή του Επιμελητηριου Χίου ένα σεβαστό ποσό, ικανό να καλύψει τυχόν ζημιές σε σπίτια των οποίων η περίφραξη πιθανά να μη φανεί αρκετή σε κάποια σημεία.
Το 2017 οι συνολικές ζημιές στα σπίτια ανήλθαν στο ποσό των 700 ευρώ ενώ σε αυτοκίνητα και μηχανές των οποίων οι οδηγοί παράκουσαν τις εντολές της Αστυνομίας και τα στάθμευσαν στις απαγορευμένες ζώνες οι ζημιές έφθασαν τα 2.000 ευρώ. Γι’ αυτές μάλιστα τις περιπτώσεις, δηλαδή για όσους επιμένουν να σταθμεύουν τα Ι.Χ. σε απαγορευμένες περιοχές, φέτος δεν θα υπάρξει μέριμνα αποζημιώσεων.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.