Η 25η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα που αφορά όλες τις γυναίκες, αφού είναι αφιερωμένη στον αγώνα τους ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
Κάθε χρόνο στη χώρα μας αναφέρονται 6.000 νέες περιπτώσεις, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή της ζωής της. Μάλιστα, το 85% των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό και, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται σε γενετικές μεταλλάξεις που είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου είναι σχεδόν διπλάσιος για γυναίκες που κάποια α’ βαθμού συγγενής τους έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Μία ασθένεια που δεν είναι αθεράπευτη, ωστόσο η αντιμετώπισή της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο.
Στη χώρα μας ωστόσο Χιλιάδες γυναίκες ταλαιπωρούνται ή αναγκάζονται να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για τον προληπτικό τους έλεγχο, λόγω της ανυπαρξίας μαστογράφων σε πολλά Δημόσια Νοσοκομεία ή σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια μονάδα υγείας του τόπου κατοικίας τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γ.Ν. Χίου όπου στο ένα και μοναδικό δημόσιο Νοσοκομείο του Νησιού ο μαστογράφος του έχει τεθεί λόγω βλάβης εκτός λειτουργίας για περισσότερο από δύο χρόνια.
Την ίδια στιγμή, που οι φιέστες και οι ανούσιες διακηρύξεις για το δήθεν «ενδιαφέρον της πολιτείας» για την αντιμετώπιση του Καρκίνου, «περισσεύουν», το Υπουργείο Υγείας, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου της Χίου εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στα επανειλημμένα αιτήματα του Σωματείου μας, καθώς και του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του νοσοκομείου για προμήθεια σύγχρονου ψηφιακού μαστογράφου, που θα δίνει τη δυνατότητα για προληπτικό έλεγχο, χωρίς την έκθεση σε ακτινοβολία.
Η κατάσταση αυτή δεν μας εκπλήσσει, αφού είναι το αποτέλεσα της πολιτικής που έχουν εφαρμόσει για την υγεία όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις, που αντιμετωπίζουν την υγεία όχι ως δημόσιο αγαθό αλλά ως εμπόρευμα στη λογική του κόστους οφέλους.
Κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων που εξασφαλίζουν σίγουρη «πελατεία» από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που «αφήνουν» τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Ευθύνη όμως έχουν και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που «ανέχονται» την πολιτική υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην υγεία και την οικονομική επιβάρυνση εργαζομένων και κατοίκων του Νησιού μας.
Αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής είναι και η υποστελέχωση του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος, που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του και συνολικά στη λειτουργία του Νοσοκομείου της Χίου
Απαιτείται να επανα-προκηρυχθούν και να καλυφθούν άμεσα οι δύο κενές θέσεις ακτινολόγων γιατρών, καθώς και οι έξι κενές οργανικές θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών συσκευών. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι ακτινοχειριστές που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες λειτουργίας του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος.
Για τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και το σύνολο των εργαζομένων στο νησί πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι λύσεις μπορούν να υπάρξουν μονάχα όταν η υγεία γίνει υπόθεση του αγώνα τους ενάντια στις πολιτικές της εμπορευματοποίησης, που έχουν «στεγνώσει» τη Δημόσια Υγεία, την Πρωτοβάθμια φροντίδα ενώ γιγαντώνουν τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία.
Συμμετέχουμε μαζικά στις 2/11/23 στην παναιγιακή κινητοποίηση στις 12.30 μμ στην είσοδο της Απλώταριας, καθώς και στις 6/11/23 στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.