Το ζήτημα "τουρισμός" για τη Χίο είναι μια πονεμένη όσο και μοναχική ιστορία. Στο νησί μας ουδέποτε έγινε οργανωμένα, συντονισμένα από επαγγελματίες μια κίνηση για την καλλιέργεια του προϊόντος μας, τη συσκευασία του και κατόπιν την πώληση του.
Αν υποθέσουμε πως η Χίος είναι ένας καρπός αυτός πρέπει να καλλιεργηθεί, να έχει καλή εμφάνιση, να κοπεί, να συσκευαστεί να προωθηθεί στην αγορά ώστε και ο παραγωγός που ζει από αυτόν τον καρπό να μπορέσει να έχει ένα εισόδημα.
Τι ακριβώς έχει γίνει από όλα αυτά; Πώς οι επαγγελματίες του τουρισμού προσέχουν το προϊόν τους, φροντίζουν την εμφάνιση του και το προωθούν με ίδια μέσα στην αγορά; Όλοι περιμένουν από τους άλλους και οι άλλοι από τον Δήμο την Περιφέρεια, την άφαντη πολιτεία και δεν γίνεται τίποτα.
Ή μήπως γίνεται;
Κατά δεκαετίες υπάρχουν κάποιοι μοναχικοί τύποι, κάποιοι άνθρωποι που ικανοποιώντας τα δικά τους "θέλω", τις δικές τους ανάγκες και αναζητήσεις ή προσπαθώντας να ασκήσουν σωστά το επάγγελμα τους , ανοίγουν δρόμους. Δρόμους μοναχικούς που δίνουν λύσεις όμως, φέρνουν κόσμο, για ένα διάστημα και μετά όλα τα καλύπτει η λήθη, σαν να μην έγιναν ποτέ, σαν να αφορούν άλλο τόπο.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι τα πόδια του τουρισμού μας. Στη μοναξιά της προσπάθειας τους έχει στηθεί ότι μέχρι σήμερα "μας έρχεται στον νησί", από αυτούς τους ανθρώπους μέχρι σήμερα ζουν οι υπόλοιποι, οι επαγγελματίες κι όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν πως κάτι πρέπει να κάνουν και οι ίδιοι, τόσο πιο γρήγορα θα... ξεκολλήσουμε από τον πάτο. Το προσφυγικό έδωσε τη χαριστική βολή πριν από αυτό όμως η έλλειψη επαγγελματιών στον χώρο, η έλλειψη ενός οργανισμού, η έλλειψη κυρίως της τουριστικής μας αλφαβήτας ποιοι είμαστε, τι τουρίστες θέλουμε και που τους βρίσκουμε είναι, αυτό που μας βούλιαξε εξ αρχής.
Ας θυμηθούμε μερικές τέτοιες "μοναχικές" φιγούρες.
Π. Σαλιάρης
Ο Π. Σαλιάρης, όπως πολύ χαρακτηριστικά είχε πει ο Πάολο Λιβεράνι , πρώην πρόεδρος της ιταλικής ορχιδεοφιλικής εταιρείας GΙRΟS, έπασχε από “ορχιδεΐτις”, που είναι μια μεταδοτική και πολύ επικίνδυνη ασθένεια. Είκοσι και πλέον χρόνια αναζητά ορχιδέες, μια σπάνια ορχιδέα πήρε και το όνομα του ενώ την προηγούμενη κυρίως δεκαετία, χάρη σε εκείνον και την έρευνα του, βρέθηκαν στο νησί εκατοντάδες πανεπιστημιακοί και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Πώς άραγε καταφέραμε να το προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο όλο αυτό;
Γ. Χαλάτσης
Αν τα πόδια του είχαν κοντέρ, θα είχαν τερματίσει από τα χιλιόμετρα που έχει περπατήσει. Σε όλα τα σημεία του νησιού, ο Γ. Χαλάτσης μπροστά από όλους χαράσσει νέα μονοπάτια, ανοίγει τα ιστορικά μονοπάτια, φτιάχνει δίκτυα και δείχνει τον δρόμο για ένα άλλο είδος τουρισμού. Δούλεψε με τα χέρια του, με το μυαλό του, έφερε τον κόσμο του και τον φέρνει ακόμη, έχει καταθέσει χωρίς να ζητά ποτέ αντίκρισμα το έργο μια ολόκληρης ζωής. Ποιος το συνεχίζει και πώς;
Ρ. Δαμίγου
Ήταν από τις πρώτες που πίστεψε στον τουρισμό εξ ανατολών. Δεν ήταν λίγες οι φορές που λοιδορήθηκε ακόμη γι αυτές τις προτάσεις όταν σε κάποιους ακούγοντας εξωφρενικό να χτυπήσεις τις πόρτες της τουριστικής αγορά των... εχθρών. Η ιστορία όπως και οι αριθμοί την δικαίωσαν. Η στασιμότητα όμως, είναι μεγάλος εχθρός. Ως πότε οι γείτονες θα αρκούνται στην επανάληψη των ίδιων σκηνικών εθίμων και συνηθειών. Ήδη η συντριπτική αύξηση των Τούρκων τουριστών στη Σάμο, προδικάζει μια μεταστροφή. Ποικιλία θέλει ο εισκέπτης, φιλοξενία και επαγγελματισμό. Άραγε τα έχουμε όλα αυτά;
Θ. Μιχαλάκης
Είναι από τα ελάχιστα παραδείγματα επαγγελματιών που δεν εφησυχάζουν. Ψάχνει και ψάχνεται προσπαθεί. Παλεύει με χίλια δυο. Προσπαθεί να ισορροπήσει στο σκοινί ανάμεσα στις επιθυμίες των "ξένων" και στα δικά μας δεδομένα. Αναζητά λύσεις να... μακρύνει στα μάτια των εταιριών έναν κοντό διάδρομο προσγείωσης και ένα μισό... λιμάνι. Πολύ πριν από όλους χτυπούσε προειδοποιήσεις για τις βουτιές στον τουρισμό, πολύ πριν από όλους "έψαχνε" λύσεις έξω από τις επιτροπές τουριστικής προβολής και το δημόσιο, αλλά μέσα στους επαγγελματίες.
Μ. Συμιριώτης
Τα τελευταία χρόνια και μέσα από τον ημιμαραθώνιο κάθε χρόνο μαζί με το CHIOSRUNNING γεμίζουν ξανά το νησί σε μια εποχή, τέλος Αυγούστου" που έχουμε συνηθίσει να κουνάμε στα πλοία και στους επισκέπτες μαντήλια αποχωρισμού. Φρόντισε κάποιος από τους επαγγελματίες, οι επισκέπτες αυτοί να έχουν καλές αναμνήσεις να αποτελέσουν μελλοντικούς τουρίστες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, να επιλέξουν ξανά το νησί;
Ο Συμιριώτης και ο κάθε Συμιριώτης κάνει αυτό που αγαπά από το οποίο τυχαίνει να έχουν κάποιο οικονομικό ή άλλο όφελος μια σειρά από επαγγελματίες άμεσα και έμμεσα όλη η οικονομία μας.
Ν. Γεωργούλης
Ίσως ήταν και ο μοναδικός που πίστεψε πως στο Αγ. Γάλας μπορεί να στεριώσει και να προκόψει άνθρωπος. Το απέδειξε και μέσα σε λίγα χρόνια μετέτρεψε την άκρη της Χίου, που ελάχιστοι γνώριζαν, σε αγαπημένο προορισμό.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.