Αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης από τη Συρία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το νησί που πλέον αναζητά τρόπους διαχείρισης μίας κατάστασης που είναι αδύνατο όπως όλα δείχνουν να αντιμετωπιστεί μόνο με τοπικά μέσα όση καλή διάθεση και να υπάρχει.
Η διαρκώς αυξανόμενη άφιξη μεταναστών από εμπόλεμες περιοχές επαναφέρει την ανάγκη χάραξης νέας μεταναστευτικής πολιτικής με την συμβολή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι εσωτερικές μέθοδοι αντιμετώπισης, τα πενιχρά μέσα και η αναλγησία της κρατικής μηχανής να θωρακίσει τα νησιά με προσωπικό και μέσα, δοκιμάζουν τις αντοχές των τοπικών πληθυσμών.
Οι ανησυχίες εν τω μεταξύ των τοπικών αρχών για κύμα νέων μεταναστών αναμένεται να επιβεβαιωθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα αφού η ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση στη Συρία από αέρος, πιθανά και σήμερα, θα δημιουργήσει νέο κύμα προσφύγων.
Μέχρι και σήμερα η πολιτική που ακολούθησε το Λιμενικό Σώμα προέβλεπε ενίσχυση των δυνάμεων σε Κάλυμνο, Αγαθονήσι και Σάμο, τις ακτές δηλαδή που είναι κοντύτερα στα Μικρασιατικά παράλια ενώ άφησε τον ίδιο αριθμό δυνάμεων σε Χίο και Λέσβο. Αυτή η τακτική οδήγησε τους Τούρκους διακινητές να αναζητήσουν «τρύπες» στα βορειότερα σύνορα και έτσι βρήκαν δίοδο στη Χίο και τη γειτονική Λέσβο, εκεί όπου τα περιφερειακά Λιμεναρχεία δίνουν μόνα τους τον αγώνα για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.
Η μετατόπιση του προβλήματος στο Βόρειο Αιγαίο είχε ως αποτέλεσμα να οξύνει σημαντικά το πρόβλημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού μιας και όπως αποδείχθηκε, τόσο το Κέντρο Κράτησης του Μερσινιδίου όσο και τα κοντέινερ του Λιμεναρχείου δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες που έρχονται στο νησί. Επιπλέον προβληματισμό δημιουργεί και το γεγονός ότι μετά το κλείσιμο του αντίστοιχου κέντρου υποδοχής στην Παγανή της Μυτιλήνης, η Χίος αναγκάζεται να φιλοξενεί και τους μετανάστες του γειτονικού νησιού.
Χαρακτηριστικό δείγμα της ανεπάρκειας χώρων είναι ότι κατά την πρώτη νύχτα διαμονής τους στη Χίο οι 40 από τους 117 λαθρομετανάστες στην πλειονότητά τους Σύριοι εκτός μερικών Αφγανών, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν εντός τους σκάφους που τους μετέφερε, ενώ το Λιμεναρχείο αναγκάστηκε να ενοικιάσει ακόμα 3 ξύλινους οικίσκους προκειμένου να χωρέσουν μέσα σε αυτούς όλα τα άτομα με δεδομένο ότι το Κέντρο του Μερσινιδίου ήταν ασφυκτικά γεμάτο.
Το γεγονός ότι ανάμεσα στους 117 ήταν και 30 παιδιά έκανε δύσκολη την τακτοποίησή τους στα κοντέινερ αφού στάθηκε πρακτικά αδύνατο να χωριστούν ολόκληρες οικογένειες και έτσι μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης υπήρχαν συνεχείς μετακινήσεις μεταναστών από τον έναν χώρο φιλοξενίας στον άλλον.
Όπως ήταν αναμενόμενο η μαζική άφιξη των μεταναστών ταρακούνησε τα μέχρι σήμερα ήρεμα νερά της τοπικής κοινωνίας που θεωρούσε αφενός διαχειρίσιμη αυτή την κατάσταση, αφετέρου αποκλειστικής ευθύνης της Αστυνομίας και του Λιμενικού.
«Σίγουρα είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα όλους. Προφανώς θα πρέπει να μπούμε σε ένα νέο κύκλο συζήτησης του προβλήματος μιας και είναι σαφές πλέον ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της αυτό το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε και μέσα αλλά και κονδύλια. Όμως για εμένα είναι σημαντικό να μη διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή. Αυτό σημαίνει ότι οι μετανάστες θα πρέπει να μοιράζονται. Δεν μπορεί μόνη η Χίος να αντιμετωπίσει αυτό το μαζικό κύμα. Όλα αυτά τα έχω θέσει και στη Βουλή των Ελλήνων αλλά και στην Ε.Ε. και σύντομα αναμένονται εξελίξεις. Διαβεβαιώνω ότι το ζήτημα για πρώτη φορά θα σταλεί στο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και θα περιλαμβάνει 3 κατευθύνσεις: Αύξηση της δύναμης της Frontex στο Βόρειο Αιγαίο, περισσότερα κονδύλια και τρίτον διαμοιρασμό των προσφύγων και όχι στάσιμη παραμονή τους στο σημείο εισόδου».
«Μπορεί να είναι γραφικό πλέον αλλά πρέπει να το τονίσουμε: Το πρόβλημα δεν είναι της Ελλάδας είναι συνολικά της Ευρώπης. Για μία στιγμή οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σκεφθούν τι θα γίνει αν η Ελλάδα αφήσει όλους αυτούς να μπουν στο εσωτερικό της Ε.Ε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε και κονδύλια και δυνάμεις της Frontex».
«Το θέμα το έθεσα εδώ και καιρό στο συμβούλιο των Περιφερειών της Ευρώπης. Είναι απλά τα πράγματα. Είτε αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, είτε σύντομα θα κατακλίσουν μέχρι και τον Πύργο του Άιφελ. Είναι τραγική η κατάσταση. 4 μήνες το χρόνο και η Αστυνομία και το Λιμενικό και πρόσφατα και η Πυροσβεστική ασχολούνται διαρκώς με τους λαθρομετανάστες αφήνοντας κενά στη φύλαξη και των συνόρων αλλά και στην ασφάλεια των πολιτών. Αυτό το παραμύθι θα πρέπει πια να σταματήσει. Δεν μπορούμε να τους δεχτούμε όλους είτε μας αρέσει είτε όχι».
«Σίγουρα και για το Νοσοκομείο αποτελεί πρόκληση η εξυπηρέτηση τόσων πολλών ατόμων, όμως σίγουρα εξυπηρετούνται παρά τις δύσκολες συνθήκες. Δίνω τα εύσημα στους εργαζόμενους γιατί παρά τη στάση εργασίας έχουν δημιουργήσει ομάδες που εμβολιάζουν και κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις σε όλους τους μετανάστες και μάλιστα με ελάχιστη καθυστέρηση. Έτσι σήμερα (σ.σ. Τετάρτη) εμβολιάσαμε περί τα 85 άτομα και αναμένουμε και άλλα».
Στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται από την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου αναφέρθηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής Κ. Λαγός υπογραμμίζοντας όμως ότι το νησί θα πρέπει να καταρτήσει άμεσα σχέδιο αφού μία ενδεχόμενη επέμβαση της Αμερικής στη Συρία ίσως εντείνει το πρόβλημα.
«Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο του Μιρσινιδίου υπάρχουν 98 άτομα με συνολική χωρητικότητα τα 108. Σήμερα το βράδυ (σ.σ. της Τετάρτης) θα φύγουν την 30 άτομα ενώ την Πέμπτη ακόμα 24. Άρα θα δημιουργηθούν επιπλέον 55- 56 θέσεις στο Μερσινίδι που θα αναπληρωθούν άμεσα μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Για τους υπόλοιπους 50 περίπου από τους συνολικά 117 που αφήχθησαν στη Χίο προβλέπεται να παραμείνουν στα κοντέινερ του Λιμεναρχείου μετά την προσθήκη και των τελευταίων οικίσκων. Όσοι είναι αποδεδειγμένα Σύριοι παίρνουν 6μηνη διάρκεια παραμονής για την Ελλάδα μέχρι τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα τους ενώ οι υπόλοιποι απελαύνονται σύμφωνα με τις κείμενες νομοθεσίες. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η κατάσταση επί του παρόντος είναι διαχειρίσιμη χωρίς όμως να μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο μέλλον», είπε ο ίδιος.
Την ίδια ώρα πάντως επιπλέον χώρους διαμονής μεταναστών που θα χρησιμοποιηθούν από το Λιμεναρχείο αναζητούν οι φορείς διαχείρισης τους προβλήματος. Έτσι στις 12:30 σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί κλειστή σύσκεψη μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Κ. Γανιάρη, του Λιμενάρχη Γ. Σκανδάλη και του Αστυνομικού Διευθυντή Κ. Λαγού ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το ενδεχόμενο εύρεσης χώρου για τη δημιουργία κέντρου κράτησης με φορέα διαχείρισης το Λιμεναρχείο Χίου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.