18.11.2013 10:11

Στροφή στα ΣΔΙΤ

ΣΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Το ιδιωτικό κεφάλαιο στους κρίσιμους τομείς της διαχείρισης των υδάτινων πόρων αλλά και της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων επιχειρεί να προσελκύσει ο Δήμος Χίου αξιοποιώντας της προτάσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη για δημιουργία υποδομών μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Το σκεπτικό

Όπως εξήγησε στον «π» ο Δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης δεδομένου ότι η νέα προγραμματική περίοδος δεν επιτρέπει έργα υποδομών, ο μόνος τρόπος για την ολοκλήρωση έργων ή τη δημιουργία άλλων είναι η σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η σύσκεψη

Σε αυτά τα πλαίσια ήταν και η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής μεταξύ του Δημάρχου Χίου και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και της ΔΕΥΑΧ. Σε αυτή ανακοινώθηκε η υποβολή φακέλου στο ΕΠΕΡΑ για το ζήτημα της κομποστοποίησης των στερεών αποβλήτων αλλά και η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το θέμα της μηχανικής διαλογής.

«Θεωρούμε ότι και γι΄αυτά τα δύο έργα θα υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον από ιδιώτη. Και τα δύο αυτά έργα είναι ύψους 9 εκ. ευρώ με το 60% να βαραίνει τον ιδιώτη επιχειρηματία και το 40% τον Δήμο Χίου ο οποίος θα κληθεί να καταβάλει το 40% του κεφαλαίου σταδιακά», εξήγησε ο ίδιος.
 

Στην ίδια διαδικασία δηλαδή του 60-40 θα ενταχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΥΑΧ τα έργα στον Κατράρη, το έργο της αποχέτευσης του Κάμπου αλλά και η ολοκλήρωση του ημιτελούς φράγματος του Σαραπιού στα Καρδάμυλα. Και τα 3 αυτά έργα που θα κοστίσουν περί τα 8 εκ. ευρώ βρίσκονται στη διαδικασία εκπόνησης των μελετών με τη ΔΕΥΑΧ να αναλαμβάνει σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος την καταβολή ετήσιου ποσού 300.000 ευρώ έως την οριστική αποπληρωμή του ποσοστού συμμετοχής του 40%.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ