15.11.2013 11:31

Τα παίρνουν όλα

ΣΤΗ Δ.Ο.Υ. ΧΙΟΥ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑ ΣΠΙΤΙΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΑΠΟ 2.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ

Την επικρατούσα πεποίθηση ότι η Χίος μπορεί και αντιστέκεται ακόμα στην κρίση έρχεται να ισοπεδώσει  με τον πλέον βίαιο τρόπο η πρώτη "άφιξη" των κατασχετήριων για 20 σπίτια συμπολιτών μας που από χθες βρίσκονται έτοιμα προς παράδοση στα χέρια των στελεχών της Εφορίας Χίου.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά οι κατασχέσεις αφορούν 20 περίπου οφειλέτες των οποίων τα χρέη κατατάσσονται στην κατηγορία των χρονιζόντων χρεών, δηλαδή στην κατηγορία ανείσπρακτων οφειλών από το 2008 έως σήμερα.

Τα συγκεκριμένα ποσά κυμαίνονται από 2.000 ευρώ και πάνω ενώ η έκδοση κατασχετηρίου σύμφωνα με στελέχη της Δ.Ο.Υ. Χίου προϋποθέτει ότι έχουν ελεγχθεί από τους μηχανισμούς του κράτους όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι είσπραξης των οφειλών.

"Εφόσον διαπιστωθεί ότι αυτά τα χρέη δεν μπορούν να εισπραχθούν από τραπεζικούς λογαριασμούς προχωράει η διαδικασία της κατάσχεσης ακινήτων. Αυτό που θα πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η κατάσχεση από τον πλειστηριασμό ενός ακινήτου προϋποθέτει ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ο οφειλέτης μπορεί να καταθέσει τα χρήματα. Εάν τα καταβάλλει σε αυτό το διάστημα τότε γίνεται άρση της κατάσχεσης διότι δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσει η διαδικασία. Από την πλευρά μας κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτρέψουμε φαινόμενα κατασχέσεων στο νησί μας. Αυτές οι περιπτώσεις είναι οφειλέτες με χρέη πριν από το 2011. Φροντίζουμε να δείχνουμε κατανόηση για χρέη δύο ή τριών χρόνων δεδομένου ότι οι εποχές είναι δύσκολες", ανέφερε στον "π" στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Χίου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι για κάθε κατάσχεση ακινήτου έχει προηγηθεί σειρά προειδοποιήσεων.

Τα σηκώνουν και από τις τράπεζες

Το πραγματικό όμως πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει μεγαλύτερο εύρος της τοπικής κοινωνίας, ακούει στο όνομα των τραπεζικών κατασχέσεων καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία είναι αφενός ταχύτερη, αφετέρου γίνεται χωρίς την επίβλεψη της Δ.Ο.Υ. Χίου αλλά με άμεση συνεννόηση της κεντρικής υπηρεσίας με τις τράπεζες.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που επικοινωνώντας με τον "π" ανέφεραν ότι οι καταθέσεις τους ακόμα και ποσά των 150 ευρώ, εξαφανίστηκαν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες από τη στιγμή που έλαβαν την ειδοποίηση.

Το συγκεκριμένο ζήτημα πάντως τείνει να λάβει άμεσα διαστάσεις με τους συλλογικούς φορείς της Χίου να καλούνται να βάλουν φρένο σε φαινόμενα που πυροδοτούν την κοινωνική συνοχή και διαλύουν κάθε έννοια ευνομούμενου κράτους.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ