Ταφόπετρα για τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό μας θα αποτελέσει η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Οι ξενοδόχοι της Χίου πιστεύουν πως το μέτρο αυτό που έρχεται μετά από μια σειρά άλλες αυξήσεις, θα δώσει τη χαριστική βολή στα ελληνικά ξενοδοχεία και κατ' επέκταση στον ελληνικό τουρισμό.
Μάλιστα αδυνατούν να καταλάβουν πως η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τη βαριά τςη βιομηχανία που είναι ο τουρισμός, την υπονομεύει παίρνοντας μέτρα που θα πλήξουν όχι μόνο την τρέχουσα τουριστική χρονιά, αλλά και την εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
Μη ανταγωνιστικές τιμές φοβούνται οι ξενοδόχοι
Συντεχνιακά, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας με επιστολή του, καλεί τον Πρωθυπουργό έστω και την ύστατη ώρα, να μην προχωρήσει στην επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μετά τον υπερδιπλασιασμό του ΦΠΑ, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αλλά και τη διατήρηση των πολυάριθμων τελών (πνευματικά δικαιώματα, τέλη χρήσης αιγιαλού κ.α), που επιβαρύνουν επικίνδυνα τη λειτουργία τους, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν οποιαδήποτε περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση».
Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΞΕΕ υπογραμμίζει ότι «η υιοθέτηση οποιουδήποτε περαιτέρω μέτρου αμιγώς εισπρακτικής λογικής, θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερτίμηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τον αρνητικό επηρεασμό της τουριστικής ζήτησης της χώρας».
Η χαριστική βολή
Καταστροφή για τους Χιώτες ξενοδόχους θα αποτελέσει η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Ο τουρισμός είναι ήδη υπερφορολογημένος και αντιμετωπίζει νέα αύξηση του ΦΠΑ, όταν υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου έχουν χαμηλούς συντελεστές και άρα συγκεντρώνουν μεγαλύτερα μερίδια πωλήσεων από τους tour operators του εξωτερικού. Στο όλο σκηνικό έρχεται να προστεθεί και το προσφυγικό, από το οποίο ήδη σε τοπικό επίπεδο υπάρχει μείωση στις κρατήσεις κοντά στο 90%.
"Το μέτρο αυτό είναι ταφόπλακα στον τουρισμό μας. Είμαστε οι πιο φορολογημένοι ως κάδος σε όλη την Ευρώπη, τώρα έρχεται κι αυτό. Το αυτονόητο θα ήταν να είχαμε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Η αύξηση θα είναι σημαντική και για αυτόν τον λόγο αποτρεπτική για τον τουρίστα. Σε ένα τετράστερο ξενοδοχείο, η επιβάρυνση ίσως φτάσει και τα 8 ευρώ." δήλωσε στον "π" ο Π. Φεγγουδάκης, πρόεδρος των ξενοδόχων της Χίου κι εκπρόσωπος του ομώνυμου Ομίλου ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Παράλληλα, πέρα από καταστροφικό είναι και αναποτελεσματικό το μέτρο αναφορικά με την εισροή εσόδων. "Η αγορά δεν θα κινηθεί, η κίνηση θα πέσει, άρα και το κράτος δεν θα εισπράξει τα προσδοκώμενα" κατέληξε ο κ. Φεγγουδάκης συμπληρώνοντας πως ύστερα από 30 χρόνια στο επάγγελμα η φετινή είναι η χειρότερη χρονιά.
Θέμα ανταγωνισμού βάζει ο Γ. Νέος από το ξενοδοχείο "Χανδρής" αναφέροντας: " 15 μονάδες θα αυξηθεί το ΦΠΑ, συν τα 4 ευρώ για διανυκτέρευση, οι τιμές θα εκτοξευτούν. Γιατί να έρθει στη Χίο κάποιος όταν μπορεί να πάει Τουρκία και Ισπανία πολύ φθηνότερα. Δεν ξέρω κατά πόσο θα επιβιώσει ο κλάδος εδώ στη Χίο προπαντός".
Τους δίνουμε τα κλειδιά
Το ανώφελο της προσπάθειας για κάθε τουριστική ανάπτυξη απέναντι σε ένα εχθρικό κράτος σχολίασε ο Γ. Μογιας από το MedievalCastle."Να επιβληθεί το τέλος στη διανυκτέρευση, μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ και τη φορολόγηση, δεν θα αξίζει καν να λειτουργείς την επιχείρηση σου", είπε χαρακτηριστικά
Οι τιμές των "ανταγωνιστών"
Στην Κροατία και την Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές (13%) ΦΠΑ για τη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα, ωστόσο στην Ελλάδα η επιβάρυνση για τις λοιπές υπηρεσίες ανέρχεται σε ποσοστό 23%, ενώ στην Κροατία σε 5% - 13%. Η Τουρκία εφαρμόζει τον χαμηλότερο συντελεστή διαμονής με 8% ,αλλά για τις λοιπές υπηρεσίες (συνέδρια, αλκοολούχα ποτά) ο συντελεστής ανέρχεται στο 18%. Η Κύπρος εφαρμόζει ενιαίο συντελεστή 9% για το σύνολο των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και αντίστοιχα η Ιταλία με την Ισπανία εφαρμόζουν συντελεστή 10%.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.