7.10.2014 16:12

Θα τολμήσει τη σύγκρουση;

• ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ … ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Ο προκάτοχος της δεν το δοκίμασε. Παρείχε μεν πλήρη ελευθερία κινήσεων στους τοπικούς αντιπεριφερειάρχες, κράτησε όμως στην έδρα της Περιφέρειας, τη Μυτιλήνη, το σύνολο των Διευθύνσεων της, ακόμα κι αν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης – επόπτης τους βρίσκονταν σε άλλο νησί.

Τώρα ήρθε η ώρα για τη Χρ. Καλογήρου. Πριν την ονοματολογία για το ποιοι θα καταλάβουν τις θέσεις των θεματικών αντιπεριφερειαρχών, αν η νέα περιφερειάρχης επιθυμεί να ανταποκριθεί στην απαίτηση αποκέντρωσης από όλο το λοιπό Βόρειο Αιγαίο, θα πρέπει να καταλήξει αν είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τα Λεσβιακά κατεστημένα. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει άφθονες Διευθύνσεις. Σε τι θα εμπόδιζε τη νέα περιφερειακή αρχή να προχωρήσει σε μια ισοκατανομή τους, με όλα τα νησιά ικανοποιημένα; Απ’ τη Λήμνο μέχρι την Ικαρία. Να αξιοποιηθεί όπου υπάρχει το υπηρεσιακό δυναμικό και να έχει πρακτική δυνατότητα λειτουργίας ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης που θα ορίζεται.

Πρώτες σκέψεις;

Η πληροφόρηση που προς το παρόν υπάρχει είναι με το σταγονόμετρο. Η Χρ. Καλογήρου αποδεικνύει με τη μέχρι τώρα στάση της ότι έχει περιορισμένα λόγια, επιθυμεί να τοποθετείται με τις πράξεις της. Μια πρώτη διαρροή πάντως αναφέρει ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει και τις 6 θέσεις θεματικών αντιπεριφερειαρχών που της επιτρέπει ο νόμος, ίσως με την αριθμητική κατανομή τρεις στη Λέσβο και από έναν σε Χίο, Σάμο και Λήμνο. Κι αν οι Χιώτες νοιώθουν για άλλη μια φορά ριγμένοι, ίσως για το νομό μας έρθει ως αντιστάθμισμα η διάσωση της ΕΝΑ Χίου, πιθανά ως αναπτυξιακός βραχίονας για όλη την Περιφέρεια.

Εμπόριο – μεταφορές;

Η περιφερειάρχης στην εσωτερική κατανομή ρόλων που δείχνει να έχει στο μυαλό της προσανατολίζεται στη Χίο να καταλήξει η Διεύθυνση Μεταφορών και Εμπορίου. Προσανατολίζεται, γιατί τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο από τις αντίρροπες καθεστηκυίες δυνάμεις που προβλέπεται να αναπτυχθούν στη Μυτιλήνη.

Εν τέλει όμως η περιφερειάρχης οφείλει να αντιληφθεί ότι εκλέχθηκε από όλο το Βόρειο Αιγαίο για να διαχειρίζεται ισορροπημένα τα θέματά του. Αν είναι να ξεκινήσει χωρίς ανατροπές, διατηρώντας ατόφιο το Μυτιληνοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας, θα είναι σαν να άλλαξε απλώς  ο Μανωλιός.

Τα περί προσώπων ίσως έρχονται κατ’ αυτόν τον τρόπο σε υποδεέστερη μοίρα.   

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ