8.10.2013 11:37

Τους βάζουν σε τάξη

ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Πρόκληση για τους αιρετούς Δήμου Χίου και Περιφέρειας αποτελεί η πρωτοβουλία του Κ. Γανιάρη για δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο με σκοπό την καταγραφή των δεδομένων προσφοράς και ζήτησης αλλά και τη χάραξη ενιαίας στρατηγικής πολιτικής στο θέμα του Τουρισμού σε περιφερειακό επίπεδο.

Η δημιουργία του Παρατηρητηρίου επιχειρεί να καταγράψει τα μέχρι σήμερα ανύπαρκτα δεδομένα ενώ «πατάει πόδι» και στις κινήσεις των αιρετών αποτελώντας τον διορθωτικό «μπούσουλα» των πρωτοβουλιών τους με απώτερο στόχο τη δημιουργία ελκυστικού τουριστικού προϊόντος με βάση την επικρατούσα κατάσταση στην Ε.Ε..

Με δεδομένο ότι ο τουρισμός στη Χίο διάγει δύσκολες εποχές, βασικό ερώτημα αποτελεί αν τελικά οι αιρετοί σε θέση ευθύνης θα δώσουν βάση στις επιστημονικές μελέτες που θα προκύψουν ή θα συνεχίσουν να κάνουν του κεφαλιού τους.

Το σκεπτικό

Κοινή διαπίστωση των συμβούλων της αιρετής Περιφέρειας αποτέλεσε το γεγονός ότι οι Τουριστικές Επιτροπές σε Δήμους ή Γραφεία Τουρισμού στερούνται πολύτιμων εργαλείων ή βάσεων δεδομένων μέσα από τις οποίες θα μπορούν να αντλήσουν στοιχεία για την προσφορά και τη ζήτηση των επισκεπτών από τις Ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές.

Μέχρι και σήμερα τα όποια τουριστικά πακέτα σχεδιάζονταν είτε από τους ξενοδόχους είτε από τους Tours Operators χωρίς να υπάρχουν καταγεγραμμένα τα δεδομένα που θα έπρεπε να εστιάσουν ώστε να αυξήσουν τη ζήτηση στο τουριστικό προϊόν του Βορείου Αιγαίου.

Αυτό το συμπέρασμα ήταν ουσιαστικά η αφορμή για την επικαιροποίηση της συμφωνίας με το Παν. Αιγαίου, η οποία ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο προβλέπει τη δημιουργία παρατηρητηρίου με σκοπό την στρατηγική μελέτη των δεδομένων του Τουρισμού και την αξιολόγηση των πρωτοβουλιών των αιρετών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

«Η τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του αντίστοιχου τμήματος που λειτουργεί στην Περιφέρεια, πρέπει να αξιοποιηθεί συμβουλευτικά για να υπάρξει μια σειρά στρατηγικών επιλογών που θα καταστήσουν τα νησιά του  Βόρειου Αιγαίου διακριτούς, ελκυστικούς και ισχυρούς τουριστικούς προορισμούς, αξιοποιώντας την ιδιαίτερη ταυτότητά τους και τους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους που διαθέτουν», ανέφερε στον «π» ο εισηγητής του θέματος Κ. Γανιάρης.

Τι προβλέπεται

Το προτεινόμενο πακέτο εργασίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει διάρκεια εργασίας 15 μηνών ενώ αναμένεται να κοστίσει στην Π.Ε. Χίου 10.000 ευρώ τα οποία θα εκταμιευθούν από τον λογαριασμό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Αναλυτικά το πακέτο εργασίας προβλέπει:

Α) Αναλυτική μεθοδολογία συλλογής δεδομένων και κατασκευής απλών και συνθετικών δεικτών (διάρκεια 3 μήνες)

Β) Αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του αειφόρου τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο με όρους προσφοράς και ζήτησης (διάρκεια 5 μήνες)

Γ) Συνθετική Αξιολόγηση των πρωτοβουλιών, προοπτικών και δράσεων για την ποιοτική ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο  (διάρκεια 7 μήνες).

Σύμφωνα με τον Κ. Γανιάρη οι εργασίες του παρατηρητηρίου θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά την έγκριση της απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παρατηρητήριο Τουρισμού λειτουργεί ήδη στο Νότιο Αιγαίο με σημαντικά αποτελέσματα στον τουριστικό σχεδιασμό των μικρών νησιωτικών Δήμων αλλά και της Περιφέρειας. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ