Ανεξέλεγκτη διάσταση παίρνει πλέον η συνεχής κλοπή σιδερένιων και χάλκινων αντικειμένων από οικείες, δημόσιους χώρους ακόμα και από ενορίες του νησιού αφού οι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την υψηλή τιμή χαλκού και σίδερου έχουν επιδοθεί σε ένα σαφάρι εύρεσης αντίστοιχων αντικειμένων με σκοπό τη μεταπώλησή τους σε μάνδρες του νησιού αλλά και εκτός. Το φαινόμενο είχε καταγγείλει πριν από λίγες μέρες και πάλι ο “π”, όμως η έξαρσή του εγείρει πλέον σημαντικά ερωτηματικά για τις διαδικασίες εντοπισμού των δραστών.
Τελευταίο κρούσμα κλοπής αυτό στο νεκροταφείου του Αγίου Λουκά Λιβαδίων όταν το βράδυ του Σαββάτου άγνωστοι αφαίρεσαν τα μπρούτζινα καντήλια από τάφους του κοιμητηρίου.
Έκπληκτοι το επόμενο πρωί συγγενικά πρόσωπα των ταφέντων διαπίστωσαν ότι τα καντήλια είχαν κάνει φτερά.
«Κάποιοι από τους περίοικους υποστήριξαν ότι τόσο τις προηγούμενες ημέρες όσο και το Σάββατο περνούσαν από το σημείο αθίγγανοι με τρίκυκλα, χωρίς όμως κανείς να δει κάποιον από αυτούς να μπαίνει στο χώρο του νεκροταφείου. Συνεπώς δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κάποιον για το περιστατικό.
Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το συμβάν σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά τη σφράγιση του ρολογιού για τον δημόσιο φωτισμό από τη ΔΕΗ. Όταν υπήρχε φως κανένας δεν πλησίαζε στο χώρο, προφανώς γιατί η πράξη του θα γινόταν αντιληπτή από κάποιον από τους περίοικους», ανέφερε στον «π» ο ιερέας του Ι.Ν. π. Γεώργιος Χανδρής.
Το συγκεκριμένο περιστατικό όμως δεν είναι και το μοναδικό του Σαββατοκύριακου, αφού άφαντες παραμένουν οι πινακίδες της περιπατητικής διαδρομής στη Βόρεια Χίο αλλά και η παλιάμπρούτζινη πινακίδα του Ναυτικού Ομίλου Χίου στις εγκαταστάσεις του στη Bella Vista.
Με αυτή τη φράση σχολίασε τα διαρκώς αυξανόμενα συμβάντα ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου Α. Δαμίρης, τονίζοντας ότι η οικονομική ύφεση έχει σπρώξει πολλούς συμπολίτες μας στη συλλογή και πώληση τέτοιων αντικειμένων σε επιχειρήσεις της Χίου.
«Ο περισσότερος κόσμος που διαπιστώνει μία τέτοιου είδους κλοπή από το σπίτι ή το αγρόκτημά του δεν μπαίνει στη διαδικασία να το καταγγείλει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ασφάλεια να μην έχει συγκεκριμένο αντικείμενο έρευνας.
Όταν ένα κλαπέν αντικείμενο έχει αξία 40 και 50 ευρώ ποιος θα έρθει στην αστυνομία να πληρώσει παράβολο για τη μήνυση η αξία του οποίου είναι διπλάσια από τα κλαπέντα αντικείμενα;», αναρωτήθηκε ο ίδιος. .
«Υπάρχει μία αντίληψη ότι η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων είναι αθίγγανοι. Όμως το τελευταίο διάστημα τα στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν όσα πιστεύαμε. Υπάρχουν βέβαια και οι αθίγγανοι, όμως οι περισσότεροι είναι Χιώτες. Είναι άνθρωποι που συλλέγουν τέτοιου είδους αντικείμενα για ένα μεροκάματο παραπάνω. Όταν η αξία για το σίδερο είναι στα 15λεπτά το κιλό τότε αν κάποιος βρει 100 ή 200 κιλά σίδερο, που είναι εύκολο να μαζευτεί, σημαίνει ότι θα έχει βγάλει 50 ευρώ επιπλέον την ημέρα», συμπληρώνει ο ίδιος.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο διοικητής της Ασφάλειας και στο θέμα των ελέγχων που πραγματοποιούνται με αφορμή τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα.
«Στη Χίο υπάρχουν δύο μάνδρες συλλογής μετάλλων. Αυτές τις επιχειρήσεις τις ελέγχουμε διαρκώς προκειμένου να δούμε αν κάποια από τα κλοπιμαία οδηγήθηκαν σε αυτές. Θέλω να τονίσω τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις τις ελέγχουμε διότι είναι τα μοναδικά σημεία όπου κάποιος μπορεί να πουλήσει αυτά τα αντικείμενα. Λειτουργούν νόμιμα και έχουν όλα τα απαραίτητα παραστατικά. Εκτός όμως από αυτές τις περιοχές ελέγχουμε και τους καταυλισμούς των αθίγγανων στο Μερσινίδι και στου Γρου. Το παν είναι ο κόσμος να συνεργαστεί με την αστυνομία. Να μας καταγγέλλουν τα συμβάντα ώστε να ξέρουμε και εμείς τι πρέπει να ψάξουμε. Αν δεν γίνει αυτό τότε το πρόβλημα δεν θα λυθεί», κατέληξε ο κ. Δαμίρης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.