Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Συνταγή δοκιμασμένη επί 20 χρόνια από τον αιρετό Πολ. Λαμπρινούδη. Για πρώτη φορά δείχνει κάπως να τη μετριάζει. Τρικ προεκλογικής μετάλλαξης; Μάλλον όχι, αν κρίνουμε ότι δεν το έχει εφαρμόσει στις προηγούμενες προεκλογικές αναμετρήσεις που έλαβε μέρος.
Τρία χρόνια στη θέση του δημάρχου Χίου ο Πολ. Λαμπρινούδης έχει την εμπειρία να διακρίνει ότι τα πάντα στην Αυτοδιοίκηση άλλαξαν. Όποιος επιθυμεί να επιβιώσει είναι υποχρεωμένος να μεταχειριστεί κι ο ίδιος διαφορετική στρατηγική. Για πρώτη φορά εκπέμπει τόσο καθαρό μήνυμα ανάγκης ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλλεται και από νέα πρόσωπα.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί ορίζει τους στόχους μιας νέας θητείας, απαντά στο σωρευμένα βαρύ κατηγορητήριο των αντιπάλων του, σίγουρος ότι η ωριμότητα των υποψηφίων θα είναι στοιχείο καθοριστικό στην επιλογή της 18ης Μαΐου.
Π.Λ.: Το ακούω συχνά σαν κριτική, θα ‘θελα όμως να ρωτήσω, γιατί η συνεχόμενη επανεκλογή σε αξιώματα δεν πρέπει να σχετίζεται πρωτίστως με τη θετική διάσταση, της αναγνώρισης των επιτυχημένων θητειών; Όσοι τον επικαλούνται ξεχνούν επίσης την εξελικτική μου διαδρομή. Αθροίζουν, για παράδειγμα, τη θητεία ενός κοινοτάρχη στο Δαφνώνα με τη θητεία ενός νομάρχη. Ή θεωρούν συγκρίσιμους τους ρόλους ενός δημάρχου Καμποχώρων με το σημερινό του δημάρχου Χίου.
Ο φθόνος ορισμένων φτάνει στο σημείο να θεωρεί ως υποτιμητικό τον τίτλο του κοινοτάρχη. Το έχω ακούσει κι αυτό. Τους πληροφορώ ότι στη διαδρομή μου ποτέ δεν υποτίμησα τους ρόλους που μου ανέθεσαν οι συμπολίτες μου. Βίωνα με το ίδιο πάθος, τον ίδιο ενθουσιασμό την ευθύνη να διοικείς ένα μικρό οικισμό, με την ευθύνη να συντονίζεις ένα ολόκληρο νησί. Αυτό, αν θέλετε, ήταν και το διαβατήριο μου για κάτι ανώτερο κάθε φορά. Οι πολίτες έβλεπαν την αγωνία μου να προσφέρω και ήταν οι καλύτεροι κοινωνοί της προσπάθειας στα επόμενα, μεγαλύτερα εκλογικά στρώματα.
Ξέρω πολύ καλά ότι στις σημερινές συνθήκες έντονης αμφισβήτησης όλου του πολιτικού συστήματος η πολύχρονη παρουσία στα κοινά δίνει πάσες για ανέξοδη κριτική. Θυμίζω όμως ότι τελικός κριτής είναι μόνο ο ψηφοφόρος κι εκείνος πρέπει να δείχνει την πόρτα της εξόδου ή να ορίζει το τέλος χρόνου σε έναν ασχολούμενο με τα κοινά. Όταν το έργο σου επιβραβεύεται με ποσοστά που συνήθως υπερβαίνουν το 50%, μια αποχώρηση ισοδυναμεί με λιποταξία στα δύσκολα που ζούμε και τα δυσκολότερα που μας περιμένουν.
Π.Λ.: Η πρώτη θητεία μου στον ενιαίο Δήμο ξεκίνησε με διαφορετική στόχευση. Πιστέψαμε με τους συνεργάτες μου ότι θα έπρεπε να κάνουμε οικείο στους δημότες μας το δύσκολο μοντέλο του «Καλλικράτη». Να τους πείσουμε ότι δεν έχασαν την εγγύτητα της τοπικής εξουσίας, δημιουργώντας μια διοικητική δημοτική μηχανή φιλική, συντονισμένη, με δυνατότητες να ανταποκριθεί στην πρόκληση των ενιαίων πολιτικών.
Στην πορεία η ένταξη της χώρας σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης μας υποχρέωσε να αλλάξουμε τον αρχικό μας στόχο. Ήρθαμε αντιμέτωποι με τα απόνερα της οικονομικής πολιτικής, μειώθηκαν δραματικά οι πόροι, βρεθήκαμε σε ένα τελείως διαφορετικό, προς το χειρότερο, περιβάλλον. Αυτόματα τροποποιήθηκε η στρατηγική μας. Βάλαμε στόχο να κρατήσουμε όρθιο το Δήμο, να μην επιτρέψουμε πιθανά δημοτικά προβλήματα να δυσχεράνουν κι άλλο τη ζωή των δημοτών μας. Θέλω να πιστεύω ότι το πετύχαμε. Το αποδεικνύει η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας, η λειτουργία όλων ανεξαιρέτως των υπηρεσιών του χωρίς περικοπές, η άσκηση, κατά το δυνατόν, κοινωνικών – ανθρώπινων πολιτικών, η ταυτόχρονη προσπάθεια μας να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία συμμετέχοντας σε όλα τα υπό εξέλιξη χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Η επιτυχία αυτή αποδεικνύεται αν ρίξουμε μια ματιά τριγύρω μας, σε άλλους μεγάλους νησιωτικούς δήμους, παρόμοιους με εμάς. Εκεί όλοι δείχνουν με το δάχτυλο τον «Καλλικράτη» ως υπεύθυνο των προβλημάτων τους και ζητούν να αλλάξει εδώ και τώρα.
Εμείς, αφού πετύχαμε το στόχο να κρατηθούμε όρθιοι, γνωρίζοντας τα τρωτά σημεία της θητείας μας, έχουμε πάρει την απόφαση να κινηθούμε με τις απαραίτητες τροποποιήσεις για να σχεδιάσουμε, πέρα από το άγχος της καθημερινής διαχείρισης, τη Χίο που θα κρατήσει «αιχμάλωτα» στις μεγάλες δυνατότητες της τα νέα της παιδιά.
Π.Λ.: Η στρατηγική, κ. Φύκαρη, δεν κρύβεται μόνο πίσω από μεγαλόστομες διακηρύξεις. Ξέρετε πόσο εύκολο θα ήταν να την ορίζεις με ευκολία και την ίδια ώρα είτε να μην μπορείς να μαζέψεις τα σκουπίδια από τους κάδους, είτε να μην μπορείς να λειτουργήσεις στοιχειωδώς μια κοινωνική δομή;
Στρατηγική για μας ήταν ο νέος ενιαίος Δήμος να μη γίνεται εμπόδιο στην εύρυθμη πορεία του νησιού. Να μη φορτώνουμε το δημότη με παράλογα βάρη από την αδυναμία του Δήμου να εκτελέσει τα βασικά του καθήκοντα. Να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε όσα έξοδα δημιουργούμε και να μην απαντάμε στο δημότη που φτάνει στο δημοτικό ταμείο να πληρωθεί τις υπηρεσίες του «φάε κοπανιστό αέρα στρατηγικής ανάπτυξης».
Αν αυτό ήταν το έλλειμμα μας, να το δεχτώ. Για μας όμως στρατηγική είναι πρωτίστως η ικανότητα μας να διοικούμε. Το αντιλαμβάνονται πολλοί, ακόμα και εκείνοι που ασκούν κακοπροαίρετη κριτική με αγγελικό πρόσωπο, όταν ομολογούν ότι «μόνο ο Λαμπρινούδης είχε την εμπειρία να κρατήσει με σταθερότητα το τιμόνι του ενιαίου Δήμου, τώρα όμως δεν μας κάνει». Σέβομαι την άποψη τους, λυπάμαι που δεν τη συμμερίζομαι. Αν είσαι ικανός για τη φουρτούνα, δε γίνεται να χαρακτηρίζεσαι ανίκανος για τη μπουνάτσα.
Ζούμε σε μια πολύ διαφορετική εποχή από ότι πριν μια πενταετία. Οι στόχοι και η στρατηγική ανάπτυξης εννοείται ότι θα πρέπει να διαφοροποιηθούν, να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας νέας πραγματικότητας. Η πρόκληση αυτή προσωπικά με συναρπάζει. Θέλω να τη δω να πραγματώνεται, ανήσυχος, σαν κάθε γονιός, για το μέλλον όλων των παιδιών μας.
Π.Λ.: Η στρατηγική δεν είναι υπόθεση ούτε ενός μόνο ανθρώπου, ούτε ενός δημοτικού συνδυασμού. Είναι ένα κοινά αποδεκτό σύμφωνο συμβίωσης των κατοίκων ενός τόπου, με προεκτάσεις στο μέλλον του.
Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, η Χίος πρέπει να προσδιορίσει εκ νέου τις σχέσεις της με την παραγωγή εισοδημάτων. Αυτός είναι ο βασικός στόχος μας. Οι πόροι από τη ναυτιλία περιορίζονται και ο πυλώνας της μεσαίας αστικής της τάξης, ο εμποροϋπάλληλος και ο δημόσιος υπάλληλος, έχει δεχτεί ισχυρότατα πλήγματα. Οι σταθερές πηγές τροφοδοσίας της οικονομίας του νησιού κινδυνεύουν να στερέψουν. Η στρατηγική που θα πρέπει να σχεδιαστεί θα πρέπει να αποβλέπει στην ανάδειξη όλων των δυνατών σημείων του νησιού για να φανεί στην πράξη πού μπορούν να παραχθούν νέα εισοδήματα, πως θα κρατηθεί η νέα γενιά στο νησί μας χωρίς το άγχος της επιβίωσης.
Χρειαζόμαστε όμως και επαγγελματισμό σε όλους τους τομείς. Ο επαγγελματισμός πρέπει να γίνει σημαία της νέας γενιάς, με στροφή στην ποιοτική καλλιέργεια, τον τουρισμό με ταυτότητα, την καινοτομία στην αγορά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Ο ρόλος μιας δημοτικής αρχής πρέπει να είναι συντονιστικός και ενθαρρυντικός για τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας να ανοίξουν τα φτερά τους. Αυτή την παρέμβαση οραματίζομαι προσωπικά και καλώ την κοινωνία να την ενισχύσει.
Π.Λ.: Εν μέρει, κ. Φύκαρη, δεν έχετε άδικο στην κριτική σας. Όντως, δεν αναπτύξαμε στο βαθμό που θα έπρεπε τους θεσμούς συμμετοχικότητας που μας επέτρεπε ο «Καλλικράτης». Η πορεία μου στην Αυτοδιοίκηση όμως με έχει κάνει να έχω πικρή εμπειρία από τη λειτουργία τους. Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν στο παρελθόν να συνεννοηθούμε απέτυχαν. Πρόσωπα με κομματικές παρωπίδες και ξύλινη σκέψη και λόγο τις υπονόμευαν. Ποτέ δεν δέχτηκαν καν ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια. Καλή, κακή, να το δεχτώ, πάντως μια προσπάθεια. Εμφανίζονταν και συνεχίζουν να εμφανίζονται προκατειλημμένοι και τίναζαν στον αέρα κάθε προσπάθεια συνεννόησης. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν, έπειτα από δεκαετίες, ριζικές διαφωνίες για την ολοκλήρωση των υποδομών μας.
Δέχομαι ότι πολλές φορές κι εγώ παρασύρθηκα. Κυρίως εντοπίζω ως σοβαρή αδυναμία μας ότι δεν πετύχαμε να πείσουμε τη γενιά της αγωνίας να συμμετάσχει στο διάλογο, να επιβάλλει τους όρους της. Για αυτό με ακούτε μονότονα να επαναλαμβάνω ότι ήρθε η στιγμή της ενότητας, της συμφωνίας στα απαραίτητα, της συμμετοχής όλων εκείνων που ως τώρα παρακολουθούσαν από απόσταση. Αυτό είναι το στοίχημα του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Χίο μας» και θεωρώ ότι διαθέτουμε την ωριμότητα για να το κερδίσουμε.
Π.Λ.: Δεν έχω ενδοιασμό να αποδεχτώ ότι έχουν γίνει και λαθεμένες επιλογές. Παρατηρείστε όμως κάτι: σε άλλες περιοχές ασκείται κριτική ότι δεν γίνονται έργα. Στη Χίο μεμψιμοιρούμε γιατί κάποια από τα πολλά έργα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ακόμα κι έτσι όμως, έχουμε τη δυνατότητα, σε μια εποχή ισχνών αγελάδων και προοπτικών, ό,τι δεν αξιοποιήθηκε σωστά τα προηγούμενα χρόνια, να γίνει σωστότερα τώρα. Φαντάζεστε να μην είχε γίνει τίποτα και τώρα να προσδοκούσαμε, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, εμείς να αρχίζουμε να χτίζουμε;
Θέλω όμως να κάνω σαφές και κάτι ακόμα, για να το γνωρίζουν οι πολίτες. Δυστυχώς στη χώρα μας, ούτε με τη συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιλογή των προτεραιοτήτων ενός τόπου δεν του είχε παραχωρηθεί. Πρώτα ράβεται το κοστούμι των προγραμμάτων και μέσα σ’ αυτό προσπαθείς να χωρέσεις τις ανάγκες. Όταν δε χωρούν τι να κάνεις; Να αφήσεις ανεκμετάλλευτο ένα πρόγραμμα; Γιατί να μην αφήσει στον τόπο όσα περισσότερα μπορείς να κερδίσεις;
Κι εγώ θα ήθελα να υπήρχε μια ποσοστιαία διάθεση των πόρων σε κάθε δήμο και να του επιτρέπονταν εκείνος να θέσει τις προτεραιότητες του. Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε σε προκαθορισμένο πλαίσιο, πολλές φορές διάφορο από τις ανάγκες μας.
Παν. Βρουλής
Ήταν δήμαρχος και εγκατέλειψε την ευθύνη. Χρωστά να αιτιολογήσει γιατί το έκανε. Άλλωστε το έργο του κρίθηκε από τους ψηφοφόρους.
Γ. Ξενάκης
Ξέρει καλά τα νοτιόχωρα, θα μπορούσε να προσφέρει.
Μ. Σκούφαλος
Διαφωνούμε στον τρόπο, μας ενώνει ο στόχος. Μια υπολογίσιμη φωνή μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Χιακή Συμπολιτεία
Να προσέξει τη ρητορική της. Δεν θα ανεχτώ λάσπη χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ούτε για μένα, ούτε για τους συνεργάτες μου. Της εύχομαι να βρει επικεφαλής που να την εκφράσει και να προάγει την προεκλογική αντιπαράθεση.
Κ. Μουσουρούλης
Τον ήθελα πιο προσιτό στα θέματα της Χίου.
Κ. Τριαντάφυλλος
Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες του ρόλου του. Έχει διάθεση, παρά το δυσμενές περιβάλλον.
ΠΑΣΟΚ
Αν παραδώσει την ψυχή του στο διάδοχο σχήμα της Κεντροαριστεράς θα τη σώσει. Θα έχει συμβάλει χρήσιμα στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.
Αν. Σαμαράς
Έχει να αποδείξει ότι το μείγμα της πολιτικής που ακολούθησε μπορεί να οδηγήσει σε ξέφωτο. Εκεί κρίνονται όλα.
Αλ. Τσίπρας
Από τους χειρισμούς του εξαρτάται αν η Αριστερά θα αναδείξει πειστική πρόταση, θα προβάλλει ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
Κάστρο Χίου
Το διαμάντι της πρωτεύουσας. Έχουμε ιστορική ευθύνη να το αναδείξουμε. Αποδείξαμε σε συνθήκες δύσκολες ότι είναι προτεραιότητα μας.
Τουρισμός
Τον κρατήσαμε όρθιο με τις κινήσεις προς την Τουρκία. Είναι τομέας που με ελάχιστη προσπάθεια μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά εισοδήματα.
Χιώτες εφοπλιστές
Μεγάλη ευκαιρία να αποδείξουν το σεβασμό στον τόπο καταγωγής τους ανοίγοντας τα πλοία τους στα χιώτικα πληρώματα. Θα τους χτυπήσω την πόρτα για επενδύσεις.
Λιμάνι
Ιστορικά θα αποδοθούν ευθύνες σε όποιον δε βλέπει την ανάγκη να βγει από την καρδιά της πρωτεύουσας. Προσωπικά θα επιμείνω.
Π.Λ.: Όσοι επιχειρούν να μεταφέρουν στο πεδίο της πολιτικής την επιχειρηματολογία της Αυτοδιοίκησης της προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία. Τι θα πει μνημονιακός και αντιμνημονιακός δήμαρχος; Ας μου υποδείξουν μια αντικοινωνική συμπεριφορά της δημοτικής μας αρχής. Ας μου υποδείξουν ένα δήμαρχο διαφορετικής πολιτικής προέλευσης με μεγαλύτερο κοινωνικό έργο ή που πέτυχε να αποσπάσει περισσότερες πιστώσεις για το δήμο του.
Τόσο στην Περιφερειακή Ένωση των Δήμων όσο και στην ΚΕΔΕ παλεύουμε για την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης με όρους ρεαλιστικούς. Αν ορισμένοι πιστεύουν ότι η αντιμημονιακή τους ρητορική θα καλύψει τις διαφορές στην αποτελεσματικότητα, να μην έχουν αυταπάτες ότι θα το πετύχουν.
Ο Δήμος όφειλε να λειτουργήσει υπό οποιοδήποτε καθεστώς. Το Μνημόνιο ούτε ήταν πολιτική μας, ούτε το επιλέξαμε εμείς. Εμείς επιλέξαμε να στηρίξουμε το Δήμο και τις δομές του υπό το βάρος ανυπέρβλητων δυσκολιών. Και το πετύχαμε.
Ο συνδυασμός «Όλοι μαζί για τη Χίο μας» έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτός σε πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα, σέβεται απόλυτα το δικαίωμα του καθενός στην πολιτική επιλογή κι έχει πετύχει να αφήσει τον κομματισμό έξω από τους χώρους του.
Π.Λ.: Δίπλα στο Λαμπρινούδη γαλουχήθηκε μια γενιά στελεχών. Σε διαφορετικές από τις σημερινές συνθήκες. Σ’ όλους αυτούς οφείλω ένα δημόσιο ευχαριστώ, πάνω απ’ όλα γιατί άντεξαν την κακοπροαίρετη κριτική. Κατηγορήθηκαν ότι έμπλεξαν στα κοινά για να τα ‘κονομήσουν. Το χυδαίο είναι ότι η ίδια κατηγορία τους συνοδεύει και σήμερα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι απολαβές ενός αντιδημάρχου, για παράδειγμα, είναι πιο χαμηλές ακόμα και από τη σύνταξη ή το μισθό αυτού που ασκεί τα καθήκοντα, και τα έξοδα από αυτό το ρόλο τεράστια. Αυτό το δηλητήριο ευθύνεται για την απροθυμία πολλών επίλεκτων στελεχών της κοινωνίας να προσεγγίσουν το χώρο. Τους καταλαβαίνω, είναι βαριά η καλογερική…
Μέσα από αυτή την ομάδα υπάρχουν πρόσωπα που φέρνουν εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα ευθύνης τους. Μέσα σε μια πενταετία όμως η ίδια η κοινωνία αναδεικνύει νέα στελέχη με παρόμοια διάθεση προσφοράς, πιο καταδεκτικά στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Ανέκαθεν ο συνδυασμός μας μπολιάζονταν από τη φρεσκάδα τους. Αυτή τη φορά θεωρώ την ανανέωση ακόμα πιο επιβεβλημένη. Ήδη οι συζητήσεις μου με επίλεκτα στελέχη της κοινωνίας, δραστηριοποιημένα σε διάφορους χώρους, αποδίδουν και πιστεύω ότι η ανανέωση θα υπερβεί το 50% και στο δημοτικό και στα τοπικά ψηφοδέλτια. Το κράμα της εμπειρίας των παλιών και των νέων ιδεών θα δώσει πλουραλισμό επιλογών στους ψηφοφόρους. Με την ευκαιρία προσκαλώ όποιον νέο ή νέα νοιάζονται για τον τόπο μας να συμβάλουν να τον διαμορφώσουμε όπως όλοι ονειρευόμαστε. Η Αυτοδιοίκηση τον περιμένει.
Π.Λ.: Εμπιστεύομαι τις δυνατότητες των νέων παιδιών. Θα ‘θελα μια πολύ δυνατή ομάδα να πλαισιώσει την προσπάθεια μας. Άλλωστε για μένα θα είναι η τελευταία θητεία στην Αυτοδιοίκηση. Επιθυμώ πολύ να τους μεταφέρω την εμπειρία που έχω αποκομίσει, θα ήθελα ταυτόχρονα να βοηθήσουν κι εμένα να δω τη Χίο μέσα από τη δική τους ματιά.
Είμαι βέβαιος ότι η γενιά της αγωνίας θα δοκιμάσει να μετασχηματίσει τη Χίο. Θα ξεφύγει από την κριτική στο διαδίκτυο και την καφετέρια και θα αναλάβει την ευθύνη της. Προσωπικά δεσμεύομαι να αναδείξω το ρόλο της.
Π.Λ.: Καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία τους. Είχαν γνωρίσει το ενδιαφέρον του Λαμπρινούδη από τη θέση του νομάρχη και προσδοκούσαν ίσως περισσότερα από την παρουσία μου στο Δήμο. Πρέπει όμως όλοι να δεχτούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο περιβάλλον. Όποιος σήμερα υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, απλά αγνοεί τα οικονομικά δεδομένα.
Είναι αλήθεια ότι η περιφέρεια έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλη μείωση του πληθυσμού της. Εγκαταλείψαμε την πρωτογενή ενασχόληση ενώ παράλληλα απορροφήθηκαν, με τη μορφή συγχωνεύσεων, σχεδόν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που υπήρχαν στα χωριά. Η εκπαίδευση, η υγεία, η ασφάλεια συγκεντρώθηκαν στο αστικό κέντρο. Σ’ αυτή την περιθωριοποίηση της περιφέρειας του νησιού έχει όμως ελάχιστη συμβολή η Αυτοδιοίκηση. Γιατί και από τον πρώτο και από το δεύτερο βαθμό έγιναν παρεμβάσεις χρόνια απαιτητές. Λύθηκε για παράδειγμα το χρόνιο πρόβλημα της διάθεσης των λυμάτων στο Συκούση, έχουν πια νερό στα Αυγώνυμα, ολοκληρώνονται λιμενικές υποδομές στα Μεστά ή τη Βολισσό. Έγιναν και γίνονται πολλά και στα χωριά.
Ίσως η ανταπόκριση στα αιτήματα της καθημερινότητας δεν έχουμε πετύχει να γίνεται στους χρόνους του παρελθόντος. Το δέχομαι. Να ξέρουν όμως οι δημότες ότι έχει γίνει πολύ πιο χρονοβόρο και γραφειοκρατικό το πλαίσιο. Πρώτα ήθελες να επέμβεις στη βελτίωση του αγροτικού δικτύου του Βουνού, επί παραδείγματι. Ανέθετες το έργο και ήξερες ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί. Τώρα εντάσσεται υποχρεωτικά σε ενιαίο έργο για όλο τον πρώην Δήμο Ιωνίας, απαιτεί δαιδαλώδη διαδικασία μέχρι τη δημοπράτηση και ο ανάδοχος, με περιορισμένο αριθμό μηχανημάτων, πρέπει να επέμβει σε όλο το αγροτικό δίκτυο της Ιωνίας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί.
Η γραφειοκρατία του «Καλλικράτη» έπληξε περισσότερο την αμεσότητα επέμβασης στα χωριά. Φοβάμαι όμως ότι δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Για να ζωντανέψει ξανά η ύπαιθρος πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις. Να καταλάβουν οι κάτοικοι της πως με τη νοοτροπία των προπαπούδων τους δεν υπάρχουν περιθώρια ανατροπής της πληθυσμιακής συρρίκνωσης.
Π.Λ.: Το εξήγησα και στο θεματικό Δημοτικό Συμβούλιο. Οι τοπικοί αντιδήμαρχοι τοποθετήθηκαν για να μην υπάρχει στην αρχή το τεράστιο κενό της επαφής των χωριών με το δήμαρχο. Φάνηκε ότι το σύστημα είχε αδυναμίες.
Για αυτό και ήδη προσδιόρισα τις αλλαγές. Τρεις ή το πολύ τέσσερις τοπικοί αντιδήμαρχοι και βάση στους θεματικούς. Ταυτόχρονα παραρτήματα της Υπηρεσίας Καθαριότητας, των Τεχνικών Υπηρεσιών και της ΔΕΥΑΧ στις έδρες των τοπικών αντιδημαρχειών, που θα λογοδοτούν και θα ελέγχονται απευθείας από τους τοπικούς αντιδημάρχους. Θα αποκεντρωθεί πραγματικά η δημοτική μηχανή τώρα που γνωρίζουμε τις δυνατότητες της στην ολότητα της.
Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση κατατέθηκε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, έπειτα από συντονισμένες μας πιέσεις στην ΚΕΔΕ και αποδίδονται περισσότερες αρμοδιότητες στους αντιδημάρχους, ως και διαχείριση τοπικών προϋπολογισμών, ενώ επαναφέρεται η δυνατότητα πάγιας προκαταβολής στα Τοπικά Συμβούλια, κάτι που εφαρμόσαμε στην πρώτη χρονιά της θητείας μας αλλά μας απαγορεύτηκε τις επόμενες.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.