7.7.2014 12:21

Η Τήνος μέσα από τη χλωρίδα της

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΚΛΕΚΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΑΛΦΑ ΠΙ»

«Με προξενητή» το συγγραφέα, ποιητή και εκπαιδευτικό Γεώργη Διλμπόη, οι εκδόσεις «ΑΛΦΑ ΠΙ» κυκλοφόρησαν ένα καλαίσθητο εγχειρίδιο, ένα χαριτωμένο ολιγοσέλιδο βιβλιαράκι, που δεν έχει βέβαια θεματικά σχέση με τη Χίο, όμως, βγάζει έξω απ’ αυτήν την ποιότητα και τον εγνωσμένο επαγγελματισμό του αείμνηστου Αντώνη και του Γιάννη Παληού.                                                                                                          
Αυτή τη φορά αποδέκτης του έργου Παληού, που ο Αντώνης άφησε παρακαταθήκη και ο Γιάννης συνεχίζει με ευλαβική συνέπεια, είναι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου και οι μαθητές του και πιο ειδικά τα παιδιά  των τάξεων Δ΄ και ΣΤ΄.                                                                                                                
Ο τίτλος σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπει σε μαθητική εργασία, όμως αντίθετα αναδεικνύει την ευρυμάθεια, την κατάρτιση και τη βαθειά εκπαιδευτική ικανότητα των διδασκόντων εκπαιδευτικών, τη θέληση, το πάθος και τον έρωτα προς το λειτούργημά τους, αλλά και τον τόπο τους, αφού  δεν είναι άλλος από «Τήνιος τόπος, Έλλην χώρος, τόπος υπερουράνιος». Πρωτίστως όμως απ’ όλες τις σελίδες του πονήματος εκπορεύεται η αγάπη τους για τα παιδιά, τα σημερνά «τηνιακόπουλα» που έχουν την ευλογία να μαθητεύουν, όπως πάντως τόσα άλλα χιωτόπουλα και ελληνόπουλα γενικότερα, κοντά σε φωτισμένους δασκάλους.
Δάσκαλοι…                                                                                                             
Πρόκειται για εκπαιδευτικούς, που δεν ανέβηκαν μόλις τη διδασκαλική έδρα, όμως κοινή πεποίθηση της, μικρότερης από τη δικιά μας, τηνιακής κοινωνίας είναι ότι ανήκουν, όπως και άλλοι πάντως συνάδελφοί τους ανά την ελληνική επικράτεια, στην  elite της εκπαιδευτικής κοινότητας και βεβαίως, τι ελπιδοφόρο αλήθεια, όπως καταγράφεται πανελλαδικά, είναι πολυπληθέστατη.                                                                                       
Η δασκάλα Ιωάννα Παθιακάκη-Δημοπούλου, ένα σεμνό, επιμελές, ευγενικό και κυρίως χαμηλών τόνων κορίτσι, τα χρόνια που η ίδια υπήρξε μαθήτρια, προκαθόριζε με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, από εκείνη ακόμη την εποχή, μια πολύχρονη, δημιουργική και παραγωγική διαδρομή στα μονοπάτια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία κατά πώς λένε οι ειδικοί, δεν αρκεί η άρτια επιστημονική κατάρτιση, που η ίδια, ούτως ή άλλως διαθέτει.                                                                                          

Κάτι ανάλογο θα αντιστοιχεί βεβαίως και στο συνάδελφό της Βαγγέλη Κοντοβουνήσιο, δάσκαλο της ΣΤ΄ Τάξης  για τη σχολική χρονιά που μόλις πέρασε.   
….. και έργο                                                                                                                                   
  Όλη η δομή του μικρού βιβλίου διέπεται από ποιητική- λογοτεχνική διάθεση, από την καλλιτεχνική άποψη των συντονιστών δασκάλων, που με νοσταλγία, αλλά και περισσή αγωνία, άνοιξαν τη σχολική αίθουσα, για να ξεχυθούν μαζί με τους μικρούς μαθητές, στην τηνιακή ενδοχώρα και να γνωρίσουν οι τελευταίοι τη γενέτειρά τους, μέσα από την πλούσια σε ποικιλία χλωρίδα της.                                                                                                               
Όπως κάθε κομμάτι άλλωστε αυτής της ευλογημένης χώρας, στην τηνιακή γη ευδοκιμεί πληθώρα άγριων ανθέων, θάμνων και γενικά φυτών, γνωστότατα στους αρχαίους προγόνους και συνδεδεμένα με θρύλους, μύθους, παράδοση και ιστορία. Παράλληλα τα παιδιά κατέγραψαν και αφομοίωσαν, μέσα από τη βιωματική και πρωτότυπη διδαχή, τις θεραπευτικές ιδιότητες από την αρχαιότητα του κάθε είδους.                                                                                                                           
Αυτό το πλούσιο και σπάνιο περιεχόμενο, έρχεται να επισημανθεί από το εισαγωγικό σημείωμα του διευθυντή Μιχάλη Βαλάκα, υπερήφανου δικαίως, για συναδέλφους και σχολειό, όσο και από την επιμέλεια των λοιπών συντελεστών.                                                                                                         
Την άρτια έκδοση κοσμεί ένα αριστουργηματικό εξώφυλλο, εικονίζοντας τον τίτλο, αφού ο «Τήνιος τόπος» καταγράφεται με τις Κυκλάδες ως κόρες να πλαισιώνουν την Τήνο, τη μεσαία κόρη με τον υπέρλαμπρο ναό της Μεγαλόχαρης ανά χείρας, έργο του Λάζαρου Ζήκου, ο «Έλλην χώρος» περιγράφεται από τις προσωπογραφίες πνευματικών προσωπικοτήτων της πατρίδας μας και ο «τόπος επουράνιος» αντιστοιχείται με τον επιβλητικό βράχο του Εξωμβούργου και το μαρμάρινο Σταυρό στην κορυφή του να «σχίζει» τα ουράνια, δεύτερου συμβόλου του νησιού, μετά τον προαναφερθέντα περικαλλή ναό.                                                                                         
Το οπισθόφυλλο από την πλευρά του είναι αναφορά– ξυλόγλυπτο του Τηνίου καλλιτέχνη Ευαγγ. Καγιώργη με τίτλο «Σύνθεση ονομάτων και πραγμάτων» - στην απαράμιλλη τηνιακή τέχνη που αντλεί τη θεματολογία της από τη φύση και μόνο.                                                                                                                               
Οι φωτογραφίες ανήκουν στον επίσης Τηνιακό, φωτογράφο Χάρη Λάσκαρη και τα σχέδια που κοσμούν το βιβλίο φέρουν την υπογραφή εγγύησης του δικού μας Γεώργη Δηλμπόη. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ