Οι τίτλοι τέλους για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου- Λήμνου έπεσαν λίγα μόνο χρόνια αφότου το φιλόδοξο εγχείρημα μερικών επιχειρηματιών, με την υποστήριξη των τοπικών παραγόντων της Λέσβου, πήρε σάρκα και οστά. Εκατοντάδες καταθέτες και μέτοχοι, κυρίως στη Μυτιλήνη και τη Λήμνο, αναμένουν από προχθές το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης που έχει διατάξει η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα καταφέρουν να πάρουν πίσω συνολικά ή μέρος των χρημάτων τους.
Το κλίμα στο γειτονικό νησί είναι βαρύ. Ένα ακόμη εγχείρημα της τοπικής κοινωνίας, μετά τα Lesbos Shop, πέφτει στο κενό, αφήνοντας πίσω του ανοικτές πληγές και πολλά ερωτηματικά.
Ήδη τα Μέσα Ενημέρωσης στη Μυτιλήνη επιρρίπτουν ευθύνες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής, πρόεδρος του οποίου διατελεί ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, Αποστ. Πατέστος, που χαρακτηρίζεται και ως alter ego του Δημ. Βουνάτσου.
Στα μέλη του Δ.Σ. επιρρίπτονται ευθύνες ότι «ανοίχτηκαν» παραπάνω από τις δυνατότητες της Τράπεζας, δεν διείδαν και δεν έλαβαν σωστές αποφάσεις εν μέσω κρίσης, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί η άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενέργεια που θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Μικρή το δέμας
Υπολογίζεται ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα διαχειρίζονταν κεφάλαια ύψους 60εκ. ευρώ, όσα και οι χορηγήσεις της, ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, στο αποθεματικό της υπάρχει κάτι παραπάνω από 3εκ. ευρώ. Η Τράπεζα απασχολούσε 37 άτομα προσωπικό και διατηρούσε υποκαταστήματα στη Μυτιλήνη και τη Μύρινα της Λήμνου.
Η απόφαση να τεθούν τρεις συνολικά συνεταιριστικές τράπεζες σε εκκαθάριση ελήφθη λόγω της έλλειψης επαρκούς ενεχύρου και της ταυτόχρονης αδυναμίας τους να ενταχθούν στο μηχανισμό έκτακτης βοήθειας, που θα μπορούσε να διασφαλίσει την προστασία των καταθέσεων.
Όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007, θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα, ενώ ήδη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές για να πάρουν τις καταθέσεις, ώστε να διασφαλισθούν οι καταθέτες.
Αγωνία για τις καταθέσεις
Οι καταθέσεις των Μυτιληνιών και Λημνιών στην Συνεταιριστική είναι εγγυημένες, σύμφωνα με όσα παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος, που εγγυάται καταθέσεις έως και 100.000ευρώ. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους μετόχους, οι οποίοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα λάβουν χρήματα από τις μετοχές τους μόνο εάν προκύψει μετά την εκκαθάριση πλεόνασμα, κάτι που φαντάζει αδύνατον.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΛΙΤΩΣΑΜΕ ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
Ήθελε, αλλά δεν ήρθε
Πριν τρία χρόνια στελέχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου- Λήμνου φθάνουν στη Χίο και ξεκινούν επαφές για την προσέλκυση κεφαλαίων και καταθέσεων με απώτερο στόχο να ανοίξει και τοπικά ένα υποκατάστημα. Η πρώτη προσπάθεια δείχνει να έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα και πάνω από 100 άτομα αποφασίζουν να αποκτήσουν μετοχές της Συνεταιριστικής στην τιμή των 100 ευρώ/μετοχή. Όπως εξηγεί στον «π» ο Π. Φλάμος, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Συνεταιριστικής Τράπεζας στη Χίο, η διαδικασία αυτή ήταν το πρώτο βήμα για να μπορέσει να λειτουργήσει υποκατάστημα στη Χίο. Μάλιστα υπάρχουν και σήμερα Χιώτες μέτοχοι, με 2.000 ή 3.000 μετοχές στα χέρια τους, ποσό ουδόλως ευκαταφρόνητο στις μέρες μας, χωρίς καμία εγγύηση πλέον, αφού η Συνεταιριστική τέθηκε σε εκκαθάριση. «Πάνε αυτά... Ούτε θέλω να τα σκέφτομαι. Προσφέραμε μια βοήθεια στην Τράπεζα αλλά ούτε προχώρησε ποτέ σε κάποιο υποκατάστημα, ούτε προφανώς διάθεση υπήρξε», αναλογίζεται ο χιώτης Γ.Ζ., εκ των μεγαλομετόχων της Συνεταιριστικής στο νησί μας.
Η Τράπεζα δεν κατάφερε να ανοίξει ποτέ υποκατάστημα, μιας και δεν είχαν ολοκληρωθεί οι προϋποθέσεις (σε κεφάλαιο) που απαιτεί η διαδικασία.
Ωστόσο, οι «Φίλοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβο- Λήμνου» είχαν νοικιάσει ακίνητο στο εμπορικό κέντρο Ψαρρά, το οποίο δεν προσέφερε όμως καμία υπηρεσία.
«Η διαδικασία που ακολουθείται στις εκκαθαρίσεις είναι πρώτα να εξοφλούνται οι υποχρεώσεις της Τράπεζας προς το Δημόσιο, μετά προς τους εργαζόμενούς της και τέλος προς τους προμήθευες της. Πρόσφατα το ίδιο έγινε και με την Proton Bank. Άρα, αν δεν κλείσει ο κύκλος της εκκαθάρισης, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τί ακριβώς μπορεί να συμβεί», συμπληρώνει ο κ. Φλάμος.
Πάντως στη Χίο καταθέτες της Τράπεζας δεν υπάρχουν, μιας και ποτέ δεν λειτούργησε υποκατάστημα για να μπορέσουν να γίνουν συναλλαγές.
Χαμένη και η Περιφέρεια
Εκτεθειμένη από το κλείσιμο της Τράπεζας είναι όμως και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία κληρονόμησε τις μετοχές που διατηρούσε στη Συνεταιριστική η πρώην Νομαρχία Λέσβου και οι οποίες χαρακτηρίζονται ως σημαντικές σε μέγεθος. Άγνωστο πόσα χρήματα είναι, άγνωστο όμως και πόσα άλλα θα κληθούμε να πληρώσουμε αναλογιζόμενοι ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα είναι το δεύτερο μη βιώσιμο εγχείρημα των γειτόνων, που και αυτή τη φορά... κοστίζει.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.