Την άποψη πως ο πρωτογενής τομέας, ως βάση της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδας, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το πεδίο απ’ όπου θα ξεκινήσει η ανάταξη της οικονομίας και η αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου, διατύπωσε από το Ομήρειο ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς, παρουσιάζοντας την εθνική επιλογή για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στην προγραμματική περίοδο 2014- 2020.
Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τη χαρακτήρισε ως ένα «αποτελεσματικό εργαλείο» το οποίο δίνει «την απαραίτητη ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, στηρίζει την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή και ενισχύει τους νέους αγρότες».
Επανεκκίνηση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής
«Η νέα Κ.Α.Π. σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της ελληνικής γεωργίας. Στόχος της είναι να καταστεί ο ευρωπαϊκός αγροτικός κλάδος δυναμικότερος, πιο ανταγωνιστικός και να ανταποκρίνεται καλύτερα στο όραμα της Ευρώπης του 2020», ανέφερε ο κ. Κολυβάς λέγοντας μάλιστα με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή ζημιώθηκε από τις επιδοτήσεις καθώς αυξήθηκαν οι αγρότες «του καναπέ».
Προσαρμογή στις απαιτήσεις της νέας εποχής
Όπως εξήγησε ο κ. Κολυβάς κύριος στόχος της νέας ΚΑΠ 2014- 2020 είναι να εξασφαλίσει την παραγωγή επαρκών, ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και τη στήριξη της υπαίθρου. Έτσι ως στόχους έθεσε την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, τη βελτίωση της βιωσιμότητας αλλά και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της αγροτικής παραγωγής.
Αναφερόμενος στις ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ ο Γ. Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ τις διέκρινε σε δύο πυλώνες. Πρώτα στις άμεσες ενισχύσεις και τα μέτρα για την αγορά και δεύτερον στην αγροτική ανάπτυξη. Στον πρώτο πυλώνα περιλαμβάνονται η βασική εισοδηματική στήριξη στους γεωργούς, καθώς και τα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών και της ενδυνάμωσης της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Στον δεύτερο πυλώνα όπως είπε εντάσσεται κυρίως η στήριξη ενώ ανταγωνιστικού, φιλικού στο περιβάλλον και βιώσιμου γεωργικού τομέα μέσα από την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, το αγροτικό τοπίο, τη βιοποικιλότητα αλλά και τη συμβολή στη μείωση των κλιματικών αλλαγών.
Τι αλλάζει στην ελληνική γεωργία με τη νέα ΚΑΠ
Ο κ. Κολυβάς μιλώντας σε νέους κυρίως αγρότες στο Ομήρειο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές που επιφέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική σε σχέση με το παρελθόν.
Έτσι με βάση τα όσα εξήγησε ως πρώτη αλλαγή έρχεται η αναπροσαρμογή της αξίας των δικαιωμάτων στους ενεργούς αγρότες.
Η νέα ΚΑΠ προβλέπει τρεις κατηγορίες ενισχύσεων: τους βοσκότοπους, τις αροτραίες καλλιέργειες και τις δενδρώδεις.
Μάλιστα ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην απαραίτητη υιοθέτηση περιβαλλοντικών πρακτικών όπως το πρασίνισμα ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις στοχευμένες ενισχύσεις στους παραγωγούς νεαρής ηλικίας αλλά και στους αγρότες με φυσικούς περιορισμούς ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών.
Τέλος έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη στήριξης συγκεκριμένων τομέων της ελληνικής γεωργίας για την ενίσχυση της επάρκειας προϊόντων και εξαγωγών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.