28.1.2015 10:43

Σε τι διαφέρουν 1981 και 2015

Ο ΑΝΤ. ΚΟΤΣΑΚΑΣ ΩΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΕ ΔΥΟ «ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ» ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ

Τον περιορισμό, αν όχι την εξάλειψη,  σε άμεσο χρόνο των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας θέτει ως άμεσα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση ο Αντ. Κοτσακάς, σε μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και των προκλήσεων που έχει μπροστά της η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας.

Έχοντας ο ίδιος ζήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή την εκλογική αναμέτρηση του 1981  και τώρα του 2015, ο πρώην υπουργός δεν κρύβει ότι υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές σε πολιτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα αξιολογεί και το τοπικό εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέροντας ότι ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ, όπως κατάντησε από τον κ. Βενιζέλο, προτίμησε να μεταφερθεί στη γνήσια δεξιά. 

π.: Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης;

Α.Κ.:  Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να παλέψει για τον περιορισμό, αν όχι την εξάλειψη της ανθρωπιστικής κρίσης και να θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Αυτά βέβαια δεν γίνονται με ανάθεση, δεν γίνονται μόνο ρίχνοντας ένα χαρτί μέσα σε ένα κουτί, απαιτεί και προϋποθέτει την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα και τη διαρκή στήριξη σε αυτή την προσπάθεια.

 

π.: Εντοπίζετε ομοιότητες και διαφορές στις εκλογές του 1981 και του 2015;

Α.Κ.: Προφανώς και υπάρχουν. Οι διαφορές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι πρώτον, τότε υπήρχε ένας διπολισμός. Υπήρχε ΝΑΤΟ και Σύμφωνο της Βαρσοβίας και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως μεγάλος ηγέτης, μπόρεσε να ελιχθεί και να διατηρηθεί μέσα στην παγκόσμια κατάσταση. Σήμερα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

Δεύτερον, στο εσωτερικό της χώρας οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Έχουμε μια κρίση αξιών, μια κρίση πολιτισμού, πέραν από την οικονομική κρίση. Ακόμη κι αν ανατάξεις τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, είναι δύσκολο να ανατάξεις τις συνέπειες της κρίσης αξιών.

Το τρίτο είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια πολιτική και οικονομική ελίτ αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι με αυτή την πεντάχρονη πολιτική σκληρής λιτότητας, που το γερμανικό ιμπέριουμ θέλει να επιβάλλει σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει πυροδοτήσει καταστάσεις σε διάφορες χώρες.  Βλέπουν και αυτοί ότι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, στην Ισπανία το PODEMOS και στην Ιρλανδία το ΣΙΝΦΕΙΝ ή και σε μια σειρά από άλλες χώρες ανεβαίνουν κόμματα της Αριστεράς. Την ίδια στιγμή και εξαιτίας αυτής της πολιτικής που ασκείται στη Γαλλία ανεβαίνει η Λεπέν, στην Αγγλία ο Φάρατζ, στην Αυστρία και αλλού αντίστοιχα φαινόμενα.

Κατανοούν λοιπόν και αυτοί ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτή την πολιτική. Με αυτή την έννοια η συγκυρία είναι θετική για το ΣΥΡΙΖΑ.

 

π.: Πως αξιολογείτε το τοπικό εκλογικό αποτέλεσμα;

Α.Κ.: Μια μεγάλη κουβέντα... Η Χίος αντιδρά και προσαρμόζεται στο γενικό περιβάλλον με καθυστέρηση 4 ή 5 ετών. Αν πάρετε τα αποτελέσματα σε κάποια χωριά το 1981 και τα συγκρίνεται με εκείνα του 85΄ θα βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα. Υπάρχουν χωριά που το 1981 είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά του το ΠΑΣΟΚ και το 1985 είχε τα χαμηλότερα ποσοστά του. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της Χίου. 

Το δεύτερο είναι ότι η Χίος είναι ένας τόπος αντιδεξιός στην πλειοψηφία του αλλά όχι αριστερός. Αυτό είχε σαν συνέπεια νομίζω και φάνηκε στις τελευταίες εκλογές ένα τμήμα παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που είναι λίγο, ας μου επιτραπεί η ορολογία, δεξιόστροφο, αντί να είναι στην όχι γνήσια δεξιά, όπως κατάντησε και λυπάμαι γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, προτίμησε να πάει στην αυτούσια δεξιά, στη γνήσια δεξιά.  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ