4.7.2017 16:10

Στα λόγια ζητά το κλείσιμο της Σούδας, εγγράφως ζητά την επέκτασή της ο Δήμος Χίου

• ΕΚ ΝΕΟΥ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Ουδέν μονιμότερον των 3 μηνών στη Σούδα... Απλός θεατής της καταστροφής του μνημείου του Κάστρου από τη μονιμοποίηση του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών το Υπουργείο Πολιτισμού, αδυνατεί να το προστατέψει, καλύπτοντας την παράπλευρη κυβερνητική ανεπάρκεια να μπει ένα οριστικό τέλος στη δομή – όνειδος για το νησί μας.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, σε απάντηση της υπουργού Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου, σε Ερώτηση του βουλευτή Ν. Μηταράκη, αποκαλύπτεται ότι η δημοτική αρχή Χίου στα λόγια υπερασπίζεται το κλείσιμο του παράνομου καταυλισμού, εγγράφως, ωστόσο, έχει αιτηθεί επανειλημμένα ενέργειες εδραίωσης και επέκτασης του, τις οποίες το Υπουργεί Πολιτισμού απέρριψε, περισσότερο ως ένστικτο αυτοπροστασίας των στελεχών του από βέβαιες επιπτώσεις για παράλειψη καθήκοντος.

Η «επεκτατική πολιτική» της Μονομετοχικής

Όπως αποκαλύπτει η κ. Κονιόρδου, απορρίφθηκαν από το Τοπικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου τρία αιτήματα της διοίκησης της Μονομετοχικής Αξιοποίησης Ακινήτων Δήμου Χίου, τα οποία υποβλήθηκαν αρχικά στις 13 Σεπτεμβρίου 2016 και 28 Σεπτεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με αυτά η Μονομετοχική ζητούσε: α) τη μείωση της ζώνης ασφαλείας μεταξύ του εγκεκριμένου προσφυγικού καταυλισμού στο βόρειο τμήμα της τάφρου και των χρεσαίωντοιχών του οχυρού από τα 8,00 στα 4,00 μ., β) την τοποθέτηση και την περίφραξη προκατασκευασμένων οικίσκων εκτός του καταυλισμού και γ) την τοποθέτηση στεγάστρου διανομής φαγητού, ομοίως εκτός του καταυλισμού.

Προκάλεσε βλάβη στο μνημείο

Στην απάντηση της η υπουργός αποδέχεται ότι από αυτοψίες που διενήργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου το καλοκαίρι του 2016 είχε διαπιστωθεί η πλήρης κατάληψη των χώρων ασφαλείας των 8,00 μ. από σκηνές και διάφορα πρόχειρα καταλύματα, «πολλά εκ των οποίων έχουν στερεωθεί επί των τειχών του μνημείου».

Ο Δήμος επανήλθε με νέο αίτημα για εγκατάσταση επιπρόσθετων οικίσκων που θα εξυπηρετούν διάφορες λειτουργίες του καταυλισμού (γραφείο, ιατρείο, βοηθητικούς χώρους προσωπικού). Από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες διαπιστώθηκε ότι ο άλλοτε διαθέσιμος χώρος των 8,00 μ. ζώνης ασφαλείας έχει καταληφθεί πλήρως από σκηνές «και ότι η στερέωση αυτών και των πρόχειρων καταλυμάτων έχει γίνει επί των χερσαίων τειχών του Κάστρου, προκαλώντας άμεση και έμμεση βλάβη του μνημείου».

Όσα το Υπουργείο έχει απορρίψει η Μονομετοχική τα έχει εκτελέσει κανονικά, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη της καταπάτησης των όρων λειτουργίας του καταυλισμού, όπως είχαν τεθεί αρχικά, στην αρχική τρίμηνη έγκριση του. Το Υπουργείο τα βλέπει και απλά συνεχίζεται μια αμοιβαία συνενοχή εις βάρος του μνημείου, με άγνωστη, όπως πάει, κατάληξη.

Λόγια και έγγραφα

Η απάντηση της υπουργού εγείρει νέο σοβαρό θέμα αξιοπιστίας για τη δημοτική αρχή Χίου. Αντί να αξιοποιήσει τις απαντήσεις των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ., δια της Μονομετοχικής σποραδικά αιτείται συνθήκες επέκτασης ή μονιμοποίησης του καταυλισμού. Γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ακούει συχνά το δήμαρχο Χίου να τάσσεται υπέρ του στόχου εγκατάλειψης της Σούδας, τα έγγραφα αιτήματα της Μονομετοχικής, όπως υποβάλλονται από τον πρόεδρο της Γ. Καραμανή και κυρίως ότι εκτελεί αποφάσεις που δεν έχουν την έγκριση των αρχαιολογικών υπηρεσιών; Πότε η δημοτική αρχή λέει την αλήθεια; Στα προφορικά της κηρύγματα ή στα έγγραφα αιτήματα της; 

«Θα καταφύγω στη Δικαιοσύνη»

Μετά την απάντηση από το Υπουργεί Πολιτισμού ο βουλευτής Ν. Μηταράκης προαναγγέλλει πρωτοβουλίες του:

«Οι μάσκες έπεσαν, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου (και κατά συνέπεια το Υπουργείο Πολιτισμού), αποδεικνύεται ανίκανη να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας. 

Έδωσε άδεια στον καταυλισμό της Σούδας για 3 μήνες και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια. Ο καταυλισμός είναι ακόμα εκεί.

Διενεργεί αυτοψίες και ελέγχους, διαπιστώνει παρανομίες και φθορές του μνημείου και αντιδρά … με επιστολές. Η τελευταία (κοινοποιημένη σε εμάς) επιστολή προς το Δήμο για προστασία του μνημείου είναι από τον Ιούνιο του 2016! Ένας χρόνος αδράνειας.  

Παραδέχεται ότι ακόμα και σήμερα, ο καταυλισμός είναι ακριβώς δίπλα στον τοίχο του μνημείου και καταστρατηγείται το όριο ασφαλείας των 8 μέτρων.  

Περιμένει έξι (!) μήνες για να απορρίψει το αίτημα του Δήμου για εγκατάσταση επιπρόσθετων κτισμάτων, ενώ έπρεπε να κινηθεί ταχύτατα.

Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, όχι μόνο δεν κλείνει τα ζητήματα, αλλά ανοίγει νέα: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν προστατεύει ουσιαστικά το μνημείο, αλλά αντίθετα τηρεί στάση ουδέτερου παρατηρητή.

Ποιοι οι λόγοι και τα κίνητρα για τη στάση της και ποιες οι ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων;

Προτίθεμαι να χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα μέσα, περιλαμβανομένης της Δικαιοσύνης για να συμβάλω στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όταν το αρμόδιο Υπουργείου δε μπορεί ή και δεν θέλει να το κάνει.»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ