27.11.2016 16:35

Στους Χιώτες δεν βρίσκει συνενόχους η κυβέρνηση

ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου η απόφαση θα κατοχυρωθεί ως «κατά πλειοψηφία». Ουσιαστικά όμως η απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων έγινε από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων, έστω με διαφορετικό σκεπτικό εκ μέρους των δυο της ελάσσονος μειοψηφίας. Ομόφωνα απορρίπτεται καθημερινά και από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, με μοναδική παραφωνία – και κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου – την άποψη που εξέφρασε η συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την ώρα που ο δήμαρχος προσχωρούσε στην οφθαλμοφανή διαπίστωση ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παίζει παιχνίδια εις βάρος των νησιών και ακολουθούσε το δρόμο της ρήξης που του υπέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση, όλα έμοιαζαν με τυπική διαδικασία στη συνεδρίαση το μεσημέρι της Κυριακής.

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο:

  • απορρίπτει κάθε νέα δομή στο νησί (ΧΑΔΑ, Μερσινίδι ή οπουδήποτε αλλού).
  • απαιτεί την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, με μεταφορά προσφύγων – μεταναστών σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας
  • ζητά να κλείσει άμεσα ο καταυλισμός της Σούδας και καταδεικνύει ως μόνη υπεύθυνη για όσα θα ακολουθήσουν σ’ αυτόν την κυβέρνηση
  • απαιτεί από την κυβέρνηση να λειτουργήσει τη ΒΙΑΛ με όλες τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους πρόσφυγες, τους εργαζόμενους και τους περίοικους
  • ζητά από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα υποστήριξης των υπηρεσιών του νησιού (Νοσοκομείο – Σώματα Ασφαλείας) που έχουν άμεση επαφή με το προσφυγικό
  • επιθυμεί τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομικής δυσπραγίας

Επίσης αποφάσισε να αναληφθούν δράσεις συντονισμού μεταξύ των νησιωτικών δήμων που πλήττονται από το προσφυγικό και να ξεκινήσει επικοινωνιακή εκστρατεία για να υποδειχθεί ο πραγματικός υπαίτιος της κατάστασης.

Τις δικές τους προτάσεις ψήφισαν «Χιακή Συμπολιτεία» και ΛΑΣ, στις οποίες πάντως επίσης δεν γίνεται αποδεκτό το κυβερνητικό αίτημα παραχώρησης χώρων για νέες δομές.

 «Δεν υπογράψαμε εμείς τη Συμφωνία»

Για πρώτη φορά με τόσο υψηλούς τόνους κατά της κυβερνητικής ασυνέπειας, ο Μαν. Βουρνούς φάνηκε να έχει πεισθεί για τα ψεύδη του κ. Μουζάλα σχετικά με τη Συμφωνία. «Η ίδια η παραδοχή του υπουργού ότι η υποχρέωση παραμονής των προσφύγων στα νησιά δεν αναφέρεται στη Συμφωνία, κατατείνει σε ένα συμπέρασμα», τόνισε.

«Το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο πάνω στη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο. Ούτε αποτελεί απάντηση το πείτε μας τι θα κάνουμε. Δεν υπογράψαμε εμείς τη Συμφωνία», ανέφερε ο δήμαρχος Χίου, ο οποίος κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να λειτουργήσει σωστά το δικό της … μηχάνημα, το Κέντρο της ΒΙΑΛ.  «Οφείλει να κάνει τη ΒΙΑΛ να λειτουργεί ρολό», συμπλήρωσε.

Κατά το Μαν. Βουρνού τα προβλήματα προκύπτουν από την ώρα που χάνεται το μέτρο. Η έλλειψη μέτρου από όλες τις πλευρές κάνει συμπεριφορές να ερμηνεύονται ως μη ανθρωπιστικές. Τέλος ο δήμαρχος επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλλειψη διαφάνειας, τονίζοντας ότι η έλλειψη πληροφόρησης έχει φέρει αυτή την κατάσταση.

 «Ετοιμότητα για plan B»

 

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο αντιπεριφερειάρχης, καταθέτοντας την πρόταση που είχε ήδη δημοσιοποιήσει από την περασμένη Παρασκευή (βλ. σελ. 5). «Κατατίθεται στη λογική ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα plan B», τεκμηρίωσε τη θέση του.

Διευκρινιστικά επέμεινε στην πρόταση του για το 18ο χλμ Χίου – Βολισσού ή οπουδήποτε αλλού δεν θα προκαλεί όχληση σε οικισμούς και διευκρίνισε ότι η πρόταση δημιουργίας ενός και μόνου νέου hotspot έχει ως προϋπόθεση την επικύρωση του και από τη Βουλή. Στο τέλος, σε μια προσπάθεια διατύπωσης κοινής θέσης, ο κ. Κάρμαντζης πρόσθεσε ότι η πρόταση του αφορά Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης και όχι διαμονής μακράς διάρκειας.

Ο αντιπεριφερειάρχης διαπιστώνει εσκεμμένη κωλυσιεργία για το άσυλο και προέβλεψε ότι από σήμερα θα ανοίγουν και πάλι δημόσια κτίρια για να προφυλαχτούν οι πρόσφυγες από τη βροχή.

 Ικανοποίηση Λαμπρινούδη

Την απόλυτη ικανοποίηση του για τη μεταστροφή της δημοτικής αρχής στις θέσεις που από την πρώτη στιγμή διατύπωνε ο συνδυασμός του εξέφρασε ο Πολ. Λαμπρινούδης. «Μέχρι τώρα προκύτπτει ότι όπου ανοίγει ένας νέος καταυλισμός δεν κλείνει ο παλιός», απάντησε στο Στ. Κάρμαντζη, κατηγορώντας την Περιφέρεια ότι προτείνει πιεσμένη από την κυβέρνηση.

Ο πρώην δήμαρχος χαρακτήρισε το προσφυγικό άμεσα συνδεδεμένο με τα εθνικά θέματα. «Γεωπολιτικά στο Αν. Αιγαίο ένα σωρό θέματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα», τόνισε και ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο μ’ αυτή την οριστική απόφαση να αλλάξει επιτέλους ατζέντα στη θεματολογία του, στρεφόμενο στην αναγκαία ανάπτυξη του νησιού.

 

Αναλογική κατανομή – μικρές δομές

Για εξευτελισμό και γελοιοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε λόγο η Ερμ. Φρεζούλη, αναφερόμενη στη σύσκεψη κλειστού τύπου που έλαβε χώρα την Παρασκευή στο γραφείο του δημάρχου. «Βρεθήκατε, τα είπατε, τα συμφωνήσατε κι έρχεστε για να ψηφίσουμε την πρόταση που έχετε συμφωνήσει», κατήγγειλε.

Από την πλευρά της η «Χιακή Συμπολιτεία» κατέθεσε τις προτάσεις της, απορρίπτοντας την κυβερνητική πρόταση για νέο καταυλισμό. Μεταξύ άλλων πρότεινε την πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση κονδυλίων, την εκπόνηση μελέτης για το ποιοι πραγματικά έχουν υποστεί βλάβες εξ’ αιτίας του προσφυγικού, τη δημιουργία πολλών διάσπαρτων μικρών δομών φιλοξενίας και τέλος την αναλογική κατανομή του αριθμού των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.

 Ανοιχτά κέντρα ζητά η ΛΑΣ

«Ο ανθρωπισμός της κυβέρνησης έχει καταρρεύσει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχει στήσει για να μην θιγούν τα Άγια τοις Αγίοις της Ε.Ε.», τόνισε από την πλευρά του ο Μ. Σκούφαλος. Ο επικεφαλής της ΛΑΣ ζήτησε τον απεγκλωβισμό των προσφύγων όχι μόνο από το νησί μας αλλά και από τη χώρα και πρότεινε τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων προσωρινής φιλοξενίας.

«Θέλουμε Ε.Ε. – ΝΑΤΟ κ.λπ.; Τότε τον καφέ θα τον πίνουμε και θα είναι κατάπικρος», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι την αποκλειστική ευθύνη των δομών θα πρέπει να έχει το κράτος και όχι οι Μ.Κ.Ο..

 

Κατά πλειοψηφία

Έτσι, ενώ ομόφωνα απορρίφθηκε η πρόταση της κυβέρνησης, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση των δυο ισχυρών παρατάξεων. Στη συνεδρίαση υπήρξαν απουσίες, με πιο ηχηρή του Γ. Καραμανή, ο οποίος λίγα εικοσιτετράωρα πριν είχε ταχθεί υπέρ της λύσης ΧΑΔΑ. Η απουσία του επικρίθηκε από την αντιπολίτευση και αιτιολογήθηκε «για προσωπικούς λόγους» από τον κ. Βουρνού.

 

Η ΕΝΤΑΣΗ

«Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν καλείται να απαντήσει στην κυβέρνηση ή τον κ. Μουζάλα. Θα απαντήσουμε μόνο αν βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση των προσφύγων», ισχυρίστηκε η συντονίστρια της Ν.Ε. Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από το Δημ. Συμβούλιο να απαιτήσει να σταματήσει ο πόλεμος. «Να απαιτήσουμε προσωρινή διαμονή των προσφύγων με ανθρωπισμό», ανέφερε, ξεσηκώνοντας έντονη αντίδραση από το ακροατήριο.

«Να τους πάτε τότε στην Εκάλη», ακούστηκε, με την κ. Μιχαλοπούλου να ανταπαντά ότι ο Αλ. Τσίπρας μένει πάντως στα Πατήσια.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ