4.8.2015 15:21

Ύμνος στη Χιώτισσα γυναίκα της ιστορίας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΒΓΕΡΟΥ ΓΛΥΚΑ ΦΑΝΟΥ» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Αντίδωρο στην αγάπη του γι’ αυτόν τον τόπο, όσο και στη βαθιά μελέτη της ιστορίας του, της παράδοσης, του πολιτισμού και των φυσικών καλλονών της Χίου, ήταν η αθρόα συρροή του κοινού, το απόγευμα της Δευτέρας, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χατζόπουλου «Βγερού γλυκά φανού».

Ένα κοινό με αυθόρμητη και ουσιαστική συμμετοχή, αφού δεν συνετέλεσαν, ως δυστυχώς είθισται, συγγενικές και κοινωνικές συμβάσεις για την παρουσία του. Κοινό που τα ερεθίσματα της επικοινωνίας τα μελέτησε, τα αξιολόγησε και έδωσε το «παρών», με μόνο ενδιαφέρον το έργο και το δημιουργό του όπως άλλωστε άξιζε.

Πρόκειται για μια νουβέλα ύμνο στη γυναικεία ιδιοσυγκρασία, στο χθες και το σήμερα, μέσα στην ωμότητα του πολέμου και συγκεκριμένα της Σφαγής της Χίου, αλλά και τη σκληρότητα που απορρέει από τη σύγχρονη πραγματικότητα και αποστεγνώνει τα συναισθήματα διεμβολίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο αύλειο χώρο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», με παρουσιαστές την αρχαιολόγο Δέσποινα Τσαρδάκα, την δρα θεατρολογίας και φιλόλογο Στέλλα Τσιροπινά και τον ίδιο τον συγγραφέα.

Η ηθοποιός Ελευθερία Τέτουλα, η μία εκ των δύο πρωταγωνιστριών και η εκπαιδευτικός Νίτσα Κλούβα, απέδωσαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου, ταξιδεύοντας τους ακροατές είτε στο φρικιαστικό χρονικό της τύχης της Βγερούς και κατ’ επέκταση της Καταστροφής του 1822, είτε στο καταπιεσμένο ψυχικό κόσμο της Αγγελικής, της σύγχρονής μας ηρωίδας, που ο λόγος τους, μέσα από την καθοδήγηση του Γ. Χατζόπουλου, από την έμπνευση καλύτερα, συναντάται, ενώνεται, γίνεται ένα κι απογειώνεται.

 Ένας εραστής της Χίου

Είναι πολλά χρόνια από τότε που ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γιώργος Χατζόπουλος, ήρθε στη Χίο, φοιτητής ακόμη, όμως ήρθε για να …. μείνει. Κι αν βιολογικά ανήκει από καταγωγή, ή η επαγγελματική του σταδιοδρομία, σαν δασκάλου, συντελείται στη Θεσσαλονίκη, εκείνος «έχει καταθέσει» το πνεύμα και την ψυχή του στη Χίο, ανακαλύπτοντάς την, σπιθαμή προς σπιθαμή ή σελίδα προς τη σελίδα, εξαντλώντας όλες τις άπειρες πηγές της χιακής ιστορίας και παράδοσης.

Το συμπύκνωμα όλης αυτής της θαυμαστής γνώσης περιέχεται σ’ αυτό το μικρό βιβλίο, στο χαριτωμένο δημιούργημα των εκδόσεων ΑΙΩΡΑ, δεν είναι άλλο από τη νουβέλα «Βγερού», που ήδη έχει παρασταθεί με επιτυχία από το Θέατρο του Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται με πολύ λαχτάρα να καταστεί το θερινό μας θεατρικό γεγονός, αφού, υπό την αιγίδα του Δήμου Χίου και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου, η παραγωγή φιλοξενείται στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Καστρομηνά την Παρασκευή.

Οι εξαιρετικές παρουσιάσεις

Τόσο η Δ. Τσαρδάκα, όσο και Στ. Τσιροπινά παρουσίασαν το δημιουργό και το έργο του, όπως ακριβώς οι ίδιες  έχουν βιώσει, από τη φιλία που τις συνδέει μαζί του αλλά και από τη συνεργασία που έχουν πάνω στο κείμενο της Βγερούς. Η κ. Τσιροπινά είναι εκείνη που επιμελήθηκε την μεταφορά του έργου στην χιακή ντοπιολαλιά, αναδεικνύοντας, πέρα από τη βαθιά επιστημονική της κατάρτιση, όλη την γοητεία και τον πλούτο της παράδοσής μας, τόσο κακοποιημένης από τη στείρα εκφορά της, εκ μέρους ημιμαθών και ασχέτων, τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει μεταφέρει το κείμενο σε μια ποιητική γλώσσα, γλαφυρή κι όσο κι αν σήμερα δεν χρησιμοποιείται, ζωντανή, την γλώσσα που οι προπάτορές μας καλλιεργούσαν «όπως τη γη που τους έθρεφε».

Η κ. Τσαρδάκα από την πλευρά της εστίασε στον συγγραφέα και εκπαιδευτικό, στο Γιώργο Χατζόπουλο, παραθέτοντας το βιογραφικό και τη μέχρι σήμερα εργογραφία του.                                       Η «Βγερού», όπως ήδη αναφέρθηκε, ως θεατρική παραγωγή παρουσιάστηκε με επιτυχία το  χειμώνα που πέρασε στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ της Θεσσαλονίκης και την ίδια επιτυχία αναμένεται να σημειώσει στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ