Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο θεματικό εργαστήρι «CHIOS FOOD TOUR: ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΧΙΩΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ» το οποίο υλοποιήθηκε από την ΕΤΑΧ ΑΑΕ ΟΤΑ στις 29 & 30 Οκτωβρίου 2024 , στο πλαίσιο του σχεδίου διακρατικής συνεργασίας LOCAL TOUR του προγράμματος LEADER.
Βασικό στόχο του θεματικού εργαστηρίου, αποτέλεσε η σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και η ανάδειξη γαστρονομικών διαδρομών. Επαγγελματίες της εστίασης, του τουρισμού, παραγωγοί τοπικών προϊόντων αφενός ενημερώθηκαν σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχει ο γαστρονομικός τουρισμός, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στην οικονομία της περιοχής και αφετέρου υπογραμμίσθηκε η ανάγκη για εκπαίδευση στην έννοια του «τίμιου τοπικού προϊόντος» και στην αξία που αυτό έχει για τον κάθε επισκέπτη, ούτως ώστε ο κάθε συμμετέχων να γίνει πρεσβευτής του της τοπικής γαστρονομίας για την περιοχή του.
Στη δράση, συμμετείχαν 18 ωφελούμενοι κατόπιν αιτήσεως σε ανοιχτή πρόσκληση της ΕΤΑΧ Α.Α.Ε. ΟΤΑ.
Το θεματικό εργαστήριο ξεκίνησε στο χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό του διευθυντή της ΕΤΑΧ ΑΑΕ ΟΤΑ, κου Ιωάννη Καρρά ξεκίνησε το πρώτο μέρος του εργαστηρίου το οποίο περιελάμβανε εισηγήσεις που αφορούσαν στο Σχέδιο Συνεργασίας LOCAL TOUR από τον κ. Μιχάλη Τέττερη, στέλεχος της ΕΤΑΧ, τη στρατηγική Farm to fork και τη Βιωσιμότητα ως απαραίτητη ικανότητα - δεξιότητα στον κλάδο HoReCa, με εισηγητή τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Σταυρινούδη και ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της πρωτοβουλίας Taste like Chios, από τον εκπρόσωπο και αντιπρόεδρο του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού κ. Γεώργιο Πάσσα.
Ακολούθησε επίσκεψη για ανάδειξη καλών πρακτικών και γευσιγνωσία στη βιοτεχνία παραγωγής παγωτών «Κρόνος» όπου επισημάνθηκε η έλλειψη σε α’ ύλες και η ανάγκη να κινητοποιηθεί ο τοπικός πληθυσμός στον πρωτογενή τομέα.
Η 1η ημέρα έκλεισε γευστικά με υπαίθρια κουζίνα στο χωριό Ανάβατος όπου ο κ. Στέλιος Τσακός, ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου «Βραδύπους», ετοίμασε «ρεβυθοσουτζουκάκια σμυρνέικα με σπαστή πατάτα», μια παραλλαγή μιας τοπικής συνταγής, η οποία συνδύαζε τις παραδοσιακές γεύσεις με τις αγνές τοπικές πρώτες ύλες, δοσμένες ωστόσο με μία σύγχρονη εκδοχή.
Παράλληλα η Pastry Chef κ. Αγγελική Θρουβάλα ιδιοκτήτρια του ζαχαροπλαστείου «Pastry Sinners» μίλησε για την έννοια της "τοπικότητας" στα προϊόντα, στη γεύση και τελικά της γευστικής εμπειρίας που αποκομίζει ο κάθε ουρανίσκος, τονίζοντας τη σημαντικότητα της αγνής πρώτης ύλης.
Την 2η ημέρα του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την βιοτεχνική μονάδα «Myrovolos Organics», της κας Αργυρώς Κουτσουραδη, όπου πραγματοποιήθηκε περιήγηση στη διαδικασία παραγωγής από το χωράφι μέχρι την τυποποίηση και ακολούθησε συζήτηση γύρω από τα προϊόντα και την προσπάθειά της για εδραίωσή τους στην τοπικά αγορά.
Το θεματικό εργαστήρι, ολοκληρώθηκε στην πλατεία του μεσαιωνικού οικισμού της Βέσσας με προσκεκλημένο σεφ τον κ. Αλέξη Τσουρή, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες με «Γκασπάτσο «snap» με άνυδρο ντοματίνι και αφρό χιώτικου τυριού» και μαγείρεψε «Λαβράκι (μπαλοτίνα) με μυρωδικά, φιστίκι αιγίνης και κουσκουσότο ούζο-lime-δυόσμο» σε ανοιχτή υπαίθρια κουζίνα.
Απεδείχθη περίτρανα για μια ακόμη φορά πως ο συνδυασμός πρωτογενούς τομέα, τουρισμού και γαστρονομίας, συνιστά παράγοντα επιτυχημένης βιωματικής εμπειρίας με αυξανόμενη ζήτηση.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.