18.5.2015 10:07

«Κλειδώνει» ο ΦΠΑ με τρεις συντελεστές

Συγκλίσεις, αποκλίσεις, αλλά και χάσματα συνθέτουν το σκηνικό της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές της, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για συμφωνία, υπό την ασφυκτική πίεση ρευστότητας.

Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με όρους «ναρκοπεδίου», τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο τραπέζι των συζητήσεων για τα καυτά και επίμαχα θέματα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα το κομμάτι του συνταξιοδοτικού, ενώ κοινός τόπος, αλλά χωρίς συμφωνία, έχει βρεθεί στα φορολογικά, στα «κόκκινα» δάνεια και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο μέτωπο των εργασιακών θεμάτων, οι θεσμοί έχουν κάνει βήματα υποχωρήσεων και αναμένεται σύγκλιση εντός των επόμενων ημερών, με την κυβέρνηση να διεκδικεί κυρίως την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και την απόσυρση από την πλευρά των δανειστών του αιτήματος της απελευθέρωσης των μαζικών απολύσεων.

Οσον αφορά τις παρεμβάσεις στο Δημόσιο, προς το παρόν έχει βγει από την ατζέντα το θέμα των περικοπών στο μισθολόγιο, ενώ αντίθετα υπάρχουν έντονες ενστάσεις για τις επαναπροσλήψεις και την επανασύσταση της ΕΡΤ. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση το πλαφόν των 15.000 προσλήψεων.

«Κόκκινη» γραμμή παραμένει για την κυβέρνηση το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ ευρωπαϊκό «μοντέλο» υιοθετείται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές οι επαφές που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) στη Γενεύη.

Μετά τη συνάντηση το ILO σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει την επανενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα και δηλώνει πως εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες για τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα εργασίας.

Για ένα «μέτωπο συμπαράστασης» στις προσπάθειές της για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας. Το υπουργείο έχει στείλει στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στα είδη των συλλογικών συμβάσεων (με καθιέρωση ακόμα και ομιλικών), στον ρόλο του ΟΜΕΔ κ.α.

Εκπτώσεις στον ΦΠΑ για αγορές με κάρτες

1 Κυβέρνηση και εταίροι συμφωνούν καταρχήν σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, αλλά υπάρχουν διαφορές στις εξαιρέσεις και τις απαλλαγές. Συγκεκριμένα, το ύψος του ενιαίου συντελεστή φαίνεται να τοποθετείται γύρω στο 18% για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που μέχρι σήμερα βρίσκονται στο 13% και το 23%. Αυτό σημαίνει αυξομοιώσεις στις λιανικές τιμές, ανάλογα με τη μετάταξη. Για παράδειγμα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, εστίαση και υπηρεσίες από ελεύθερους επαγγελματίες θα ακριβύνουν, ενώ είδη ένδυσης και υπόδησης, υγρά καύσιμα και τηλεπικοινωνίες θα μειωθούν.

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, για όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους, θα παρέχεται έκπτωση τριών ποσοστιαίων μονάδων, δηλαδή θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 15%, αντί 18%.

Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται η αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 6,5% στο 9%. Σε αυτόν τον συντελεστή θα υπαχθούν βασικά είδη διατροφής όπως ψωμί, κρέας, γάλα, ψάρια, κ.ά., οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, καθώς και τα φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν οι τιμές στα είδη τροφίμων, το ηλεκτρικό, ενώ αντίθετα θα αυξηθούν στα φάρμακα. Επίσης, η κυβέρνηση έχει κάνει πρόταση για μηδενικό ΦΠΑ σε ό,τι σχετίζεται με την Παιδεία, εκπαιδευτικά βιβλία, φροντιστήρια κλπ.

Αγνωστη παραμένει η τύχη της έκπτωσης του 30% στα νησιά. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή μέσα στο καλοκαίρι και το θέμα θα συζητηθεί περί τον Σεπτέμβριο, αν και άφησε ανοιχτό το παράθυρο για κατάργηση με επιστροφή στους μονίμους κατοίκους των νησιών κατά το πρότυπο της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.

Τέλος διαμονής ένα έως 5 ευρώ στα ξενοδοχεία

2 Συμφωνία έχει ήδη υπάρξει για το θέμα της επιβολής του ειδικού τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία άνω των τριών αστέρων σε όλη τη χώρα, που θα κυμαίνεται πιθανότατα από 1 έως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση και ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος. Ο φόρος θα εισπράττεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα των κρατικών ταμείων.

Αναδιάρθρωση φορολογικής διοίκησης

3 Δανειστές και κυβέρνηση τα έχουν βρει στο θέμα της αναδιάρθρωσης του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού στο νέο πλαίσιο για το χτύπημα της φοροδιαφυγής, κυρίως του ΦΠΑ, καθώς και σε παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος, πάνω από ένα ορισμένο ύψος. Ειδικότερα, το «πακέτο» προβλέπει:

• Αδήλωτες καταθέσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το σχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ενός συντελεστή φορολόγησης ο οποίος θα κινείται μεταξύ 15%-20% με κίνητρο την άρση των ποινικών διώξεων για όσους αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τις «κρυφές» καταθέσεις.

• Περαίωση «ξεχασμένων» δηλώσεων. Το σχέδιο είναι έτοιμο και προβλέπει υποβολή πάσης φύσεως δηλώσεων, αρχικών ή τροποποιητικών για κάθε λογής φόρους και τέλη (εισόδημα, ΦΠΑ, παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, αλλά όχι τέλη κυκλοφορίας και Ε9) για οποιαδήποτε χρονική περίοδο έως το τέλος του 2014, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογούσε ακόμα και δέκα χρόνια πίσω, χωρίς την παραμικρή προσαύξηση ή πρόστιμο.

• «Λοταρία» με αποδείξεις. Εφαρμογή ενός συστήματος για την επιβράβευση με δώρα των φορολογουμένων που μαζεύουν αποδείξεις για τις αγορές τους.

• Πιλοτική εφαρμογή καρτών (χρεωστικών και πιστωτικών) στις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στις νησιωτικές περιοχές. Στόχος είναι το μέτρο να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια.

• Περαίωση περίπου 64.000 φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν το σύνολο των καταλογισθέντων φόρων, καθώς και τα επιβληθέντα ποσά προσαυξήσεων και προστίμων με εκπτώσεις από 33% έως και 50% για να κλείσουν τις υποθέσεις χωρίς συνέχιση των ένδικων ενεργειών. Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν επιπλέον 100 έως 200 εκατ. ευρώ εντός του 2015.

• Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη και επιβολή φόρου στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής από 5 μέτρα και άνω. Για τα αυτοκίνητα 1.929 κυβικών έως και 2.500 κυβικών παραμένει ο φόρος στο 5% επί της τεκμαρτής δαπάνης, ενώ για υψηλότερου κυβισμού ο φόρος αυξάνεται από 10% σε 13%. Για τις πισίνες και τα αεροσκάφη ο φόρος αυξάνεται από 10% σε 13% επί του τεκμηρίου διαβίωσης. Για τα σκάφη αναψυχής θα είναι κλιμακωτός από 5%-13%. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις να μην προχωρήσει το μέτρο αυτό καθώς αποδίδει ελάχιστα έσοδα.

• Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ θα επιδιωχθεί να αντιμετωπισθεί με τη χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ. Το σύστημα θα παρακολουθεί μέσω δικτύων κινητής και Ιντερνετ, την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων και θα ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών για κάθε συναλλαγή τη στιγμή της πραγματοποίησής της.

• Ανεξάρτητη η ΓΓΔΕ. Στη δημιουργία ενός συμβουλίου διοίκησης με συγκεκριμένες αρμοδιότητες προκειμένου να προστατευθεί η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) από πολιτικές παρεμβάσεις προχωρά η κυβέρνηση ύστερα από πιέσεις των θεσμών. Το συμβούλιο αυτό θα έχει ως αρμοδιότητα τη λήψη αποφάσεων που σήμερα λαμβάνονται από κεντρικούς φορείς της κυβέρνησης, ενώ, επίσης, θα εγκρίνει διοικητικές πολιτικές που αφορούν κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό (επιλογές, προαγωγές κ.λπ.), θα παρακολουθεί την υλοποίηση στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων, θα παρακολουθεί την απόδοση της διοίκησης, θα εγκρίνει οργανωτικές αλλαγές, ενώ θα εγκρίνει και τη χρήση του προϋπολογισμού. Επιπροσθέτως, θα επιλέγει τον επικεφαλής και τα ανώτατα στελέχη της διοίκησης εσόδων, ενώ στη σύνθεσή του θα περιλαμβάνονται και ξένοι εμπειρογνώμονες και ίσως ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν.

• Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης του 30% για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Στον αντίποδα, διατηρείται η έκπτωση που τέθηκε από φέτος σε ισχύ για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα. Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση στοχεύει σε πρόσθετες εισπράξεις 200 με 220 εκατ. ευρώ.

Παραμένει αλλά... ψαλιδισμένος ο ΕΝΦΙΑ

4 Για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται η διατήρησή του για το 2015, αλλά με παρεμβάσεις στις αντικειμενικές αξίες και θέσπιση αφορολόγητου ορίου για την α' κατοικία ορισμένου ύψους. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι αντικειμενικές θα μειωθούν κατά 20% μέσο όρο, ενώ θα παγώσουν στις περιοχές με τιμή ζώνης έως 600 ευρώ το τετραγωνικό. Η αναπροσαρμογή θα φέρει μειώσεις αυτόματα αλλά όχι σε όλους τους ιδιοκτήτες, ενώ θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και μία σειρά άλλων φόρων όπως ο φόρος μεταβίβασης, κληρονομιάς κλπ. Επίσης το υπουργείο εξετάζει το σενάριο να καθιερωθεί ατομικό αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία στα επίπεδα των 50.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι για ένα ζευγάρι το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί στις 100.000 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, το 41,7% των ιδιοκτητών, δηλαδή περισσότεροι από 2,7 εκατ. ιδιοκτήτες, δεν θα πληρώσουν φόρο.

Τέσσερις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

5 Για τα «κόκκινα» δάνεια έχουν συμφωνηθεί 4 ρυθμίσεις. Η πρώτη αφορά την εξπρές εκδίκαση των υποθέσεων που εμπίπτουν στον νόμο Κατσέλη με τη δικάσιμο να ξεπερνά ακόμη και τα 10 χρόνια. Ο βασικός πυλώνας θα διέπεται από τον κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ που προβλέπει α λα καρτ ρυθμίσεις ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειο-λήπτη.

Θα απαγορεύονται επίσης οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και εφόσον συμφωνούν στην καταβολή μίας ελάχιστης δόσης που θα καθορίζεται ανάλογα με το διαθέσιμο εισόδημά τους. Το πλαίσιο προστασίας θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015.

Σε ισχύ, με κάποιες τροποποιήσεις, θα τεθεί και ο λεγόμενος «νόμος Δένδια» που προβλέπει τη ρύθμιση των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με τζίρο έως και 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό και με τη διευθέτηση οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά με επιπλέον κίνητρα ως προς τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.

Ποιες ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν

6 Σε καταρχήν συμφωνία στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχουν καταλήξει κυβέρνηση και πιστωτές. Ετσι, προχωρά η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ αναμένεται η προώθηση και των υπόλοιπων αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη «η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει επί του παρόντος άλλες ιδιωτικοποιήσεις». Είναι οριστικό, είπε, ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην πώληση άλλων δημοσίων επιχειρήσεων -από μία λίστα, στην οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση- όπως των εταιρειών ύδρευσης, της ΔΕΗ ή των ΕΛΤΑ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ