Στα 5 δισ. ευρώ ανεβαίνουν οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης καθώς και των νησιών όπου χρησιμοποιούταν το πετρέλαιο για την ηλεκτροπαραγωγή.
Όπως έκανε γνωστό χθες στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος της Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και των νησιών, Κωστής Μουσουρούλης, άλλα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. ξεκλείδωσαν για τη χρηματοδότηση των δράσεων που αφορούν στην επόμενη μέρα της απανθρακοποίησης των προαναφερόμενων περιοχών.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα κονδύλια αυξάνονται από τα 2 στα 5 δισ. ευρώ και πιο συγκεκριμένα τα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το ταμείο Invest EU και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το πρώτο εργαλείο λειτουργεί υπό ειδικό πλαίσιο για την κάλυψη των αναγκών της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, ενώ η ΕΤΕπ παρέχει χρηματοδοτική διευκόλυνση αλλά και απευθείας επιδότηση 25% στο κόστος της δημόσιας επένδυσης.
Τα άλλα 2 δισ. ευρώ, υπενθύμισε, ότι προέρχονται από τα Ταμεία Δίκαιης Μετάβασης και Ανάκαμψης. Ο Κωστής Μουσουρούλης ανακοίνωσε επίσης ότι μετά από αυτά τα νέα δεδομένα ετοιμάζεται νέα πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για δημόσια και ιδιωτικά έργα. Υπογράμμισε επίσης πως τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια «θα τα αναλάβουμε εμείς να τα ωριμάσουμε χωρίς κανένα κόστος».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα βήματα που ακολουθούνται αυτήν την περίοδο ως προς το σχέδιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών και των νησιών περιέγραψε τη μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των εδαφικών εκτάσεων 247.000 στρεμμάτων που χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και της ΔΕΗ. Στόχος είναι η οργάνωση τους ώστε να υποδεχτούν επενδυτές με σεβασμό στο περιβάλλον και που θα δώσουν αξία.
Για το λόγο αυτό ετοιμάζεται ειδικό σχήμα SPV που θα υποδεχτεί τις επενδυτικές προτάσεις. Επίσης στις ενέργειες της συντονιστικής επιτροπής είναι η εκπόνηση τριών εδαφικών σχεδίων ένα για κάθε μία περιοχή, δηλαδή τη Δ. Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη και τα νησιά. Τα σχέδια θα αποσταλούν προς έγκριση στην Κομισιόν, ενώ για τις δημόσιες υποδομές θα συσταθεί άλλο ένα SPV.
Ο κ. Μουσουρούλης μίλησε επίσης και για την αύξηση των κινήτρων που θέσπισε η κυβέρνηση, μετά από πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν, γεγονός που θα προσελκύσει επενδυτές σε συνδυασμό και με τη χωροθέτηση των προαναφερόμενων εκτάσεων. Ανήγγειλε επίσης και τη δημιουργία ενός ακόμη SPV στους κόλπους του Enterprise Greece το οποίο θα υποδέχεται τους επενδυτές και θα τους παρέχει υποστήριξη για την υλοποίηση των σχεδίων τους.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.