4.6.2015 10:22

Το σχέδιο των δανειστών που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα: «Μαχαίρι» €1,8 δισ. στις συντάξεις, ΦΠΑ 11% και 23%

Κάνουν πίσω στις ομαδικές απολύσεις και στις απολύσεις στο Δημόσιο

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 11% για όλα τα προιόντα και υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται στο χαμηλό συντελεστή 6,5% (φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου) σε συνδυασμό με την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και εκπτώσεων από το φόρο που ισχύουν για πολλούς κλάδους αλλά κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και η εφαρμογή των αλλαγών από την 1η Ιουλίου, είναι από τα πιό δύσκολα μέτρα της πρότασης των δανειστών που παρουσιάστηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική αντιπροσωπεία από τον Ζάν Κλώντ Γιούνκερ.


Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα έχει δύο μόνο συντελεστές 11% και 23% θεωρείται από τους ξένους «κλειδί» για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου σε μόνιμη βάση, καθώς - εκτός των επιβαρύνσεων που προκύπτουν για τις κατηγορίες που προαναφέραμε - το υπουργείο Οικονομικών θα ξεφύγει από το «δαίδαλο» των εξαιρέσεων και θα υπολογίζει άμεσα και με απλούστερο τρόπο το φόρο.


Βέβαια σημασία έχουν και οι μετατάξεις των προϊόντων και υπηρεσιών από κατηγορία σε κατηγορία με την κυβέρνηση να δίνει βάρος στη μείωση των τιμών των τροφίμων (που σήμερα βρίσκονται στο 13%) και να ζητά μηδενικό συντελεστή για βασικά τρόφιμα όπως πχ. γάλα και ψωμί.

Τι θα γίνει με το Ασφαλιστικό


«Μαχαίρι» στο Ασφαλιστικό με στόχο ετήσια εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) ζητούν στην πρότασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση οι πιστωτές της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται η Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει «μείωση των δαπανών για τις συντάξεις από τον Ιούλιο, το οποίο θα αποφέρει εξοικονόμηση 0,25% ως 0,50% του ΑΕΠ εφέτος και 1% του ΑΕΠ του χρόνου». 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η πρόταση των δανειστών προβλέπει πως η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη από τον Ιούλιο, με στόχο να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.

Δεν αποσαφηνίζεται αν η μείωση θα προέλθει από περικοπή στις συντάξεις, που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

To πρωτογενές πλεόνασμα – κρατικά έσοδα μείον τις δαπάνες και χωρίς τους τόκους του χρέους – είναι το πλέον σημαντικό μέγεθος στη συμφωνία διάσωσης μιας και θα καθορίσει πόσα επιπλέον μέτρα λιτότητας θα χρειαστεί να υιοθετήσει η Ελλάδα. Τα νούμερα αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο απαιτούσε 3% πλεόνασμα φέτος και 4,5% το 2016. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι σκληρότερα από αυτά που περίμεναν στην Αθήνα.

Το σχέδιο, σύμφωνα πάντα με την WSJ, δεν περιλαμβάνει απολύσεις στο δημόσιο ενώ φαίνεται ότι αποσύρεται το αίτημα των δανειστών για απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων. 

Η Αθήνα όμως καλείται να δεσμευθεί πως δεν θα ακυρώσει προηγούμενα νομοθετήματα για την αγορά εργασίας.

Στο κείμενο γίνεται λόγος για ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τους FT πάλι, στο σχέδιο των πιστωτών δεν αναφέρεται τίποτα για ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ φέρεται να εξακολουθεί να αμφιβάλλει για την ικανότητα της Αθήνας να πιάσει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους και πιέζει τους ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους που θα μειώσει το βάρος από τους τόκους.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν οι FT, η Ε.Ε. δεν δέχεται τις απόψεις του ΔΝΤ και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει αναφορά στο σχέδιο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ