18.10.2021 14:25

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών κινείται το πετρέλαιο

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων, καθώς ανακάμπτει από την πανδημία η ζήτηση παγκοσμίως. Επιπλέον η άνοδος οφείλεται και στην στροφή που κάνουν παραγωγοί ενέργειας επιλέγοντας τον φθηνότερο πετρέλαιο και ντήζελ από το ακριβό φυσικό αέριο και και άνθρακα.

Τα furures του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 63 σεντς , ήτοι 0,7%, στα 85,49 δολάρια στις 06:45 ώρα GMT, αφού άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο τιμών από τον Οκτώβριο του 2018, στα 86,04 δολάρια το βαρέλι.

Τα futures του αργού WTI ενισχύθηκαν κατά 95 σεντς, ήτοι 1,2% στα 83,23 δολάρια το βαρέλι, αφού βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο τιμών από τον Οκτώβριο του 2014, στα 83,73 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και των δύο τύπων αργού πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 3%.

«Η χαλάρωση των περιορισμών παγκοσμίως είναι πιθανό να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της κατανάλωσης καυσίμων», υποστηρίζουν αναλυτές της τράπεζας ANZ, προσθέτοντας ότι η αλλαγή αερίου σε πετρέλαιο μόνο για παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση έως και 450.000 βαρέλια ανά ημέρα στο τέταρτο τρίμηνο.

Οι κρύες θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο αναμένεται επίσης να επιδεινώσουν το έλλειμμα της προσφοράς πετρελαίου, δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής στην OANDA. «Καθώς οι ελλείψεις σε άνθρακα, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο οδηγούν σε πρόσθετη ζήτηση αργού, φαίνεται ότι δεν θα συνοδεύεται από σημαντικά επιπλέον βαρέλια από τον ΟΠΕΚ+ ή τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός  δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα θα παροτρύνει τους παραγωγούς πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή τους και να λάβουν μέτρα για να μετριάσουν το πλήγμα στις βιομηχανίες που επλήγησαν από την πρόσφατη αύξηση του κόστους ενέργειας.

Ωστόσο, η προσφορά θα μπορούσε να αυξηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι ενεργειακές εταιρείες την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσαν εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου για έκτη εβδομάδα στη σειρά, καθώς οι αυξανόμενες τιμές αργού πετρελαίου οδηγούν στην αύξηση της παραγωγής.

Εν τω μεταξύ φαίνεται ότι το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό της χρονιάς, καθώς δέχθηκε πλήγμα  από την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα  και τις σποραδικές εστίες Covid-19. Στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, το ημερήσιο ποσοστό επεξεργασίας αργού μειώθηκε το Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, καθώς η έλλειψη πρώτων υλών και η περιβαλλοντική επιθεώρηση είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή των διυλιστηρίων, ενώ οι ανεξάρτητοι διυλιστές αντιμετώπισαν αυστηρότερες ποσοστώσεις εισαγωγής αργού πετρελαίου.

Πηγή: ot.gr

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ