Μπορεί να πρόκειται για κενό μνήμα, αφού στην εκατονταετηρίδα του θανάτου του, τα οστά του Αδαμαντίου Κοραή μεταφέρθηκαν στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όμως το μνημείο στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς στο Παρίσι παραμένει για να θυμίζει στην ανθρωπότητα το μεγάλο Έλληνα διαφωτιστή.
Ο Κοραής, κατ’ άλλους πατέρας της «απλής» καθαρεύουσας, που εμείς οι μεγαλύτεροι προφτάσαμε να διδαχθούμε, ένα πνεύμα γαλουχημένο στις αρχές και της αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, συμβάλει καθοριστικά στην αφύπνιση του Έθνους, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης, μέσω της παιδείας. Υπ’ αυτήν την έννοια εμμένει στην «καθαρότητα» της γλώσσας από όρους ξένους, για να παραμένει το μήνυμά του επίκαιρο και σημαντικό ιδίως σήμερα, στην ηλεκτρονική εποχή, που η γλώσσα μας αγγίζει το ναδίρ της έκπτωσης και της ευτέλειας, αλλοιώνεται από προσμίξεις όρων και πένεται από συντμήσεις.
Το Ταφικό μνημείο του Μονπαρνάς
Οικουμενικός και όχι μόνο εθνικός διαφωτιστής και διανοητής ο Αδ. Κοραής, τιμάται και αναγνωρίζεται παγκοσμίως, ιδίως από τους κατ’ επιλογήν Γάλλους συμπατριώτες του, οι οποίοι αναγράφουν στο μνημείο του Μονπαρνάς το συγκινητικό, έμπλεο ρομαντισμού επίγραμμα:
«Ce noble enfant des Grecsévoquantleureopl, Fit lever à savoix un eople de héros. La France, ô Coraïs, ta secondepatrie, Tegarde avec orgueil dans la paix de tombeaux».
Και που επακριβώς μεταφράζεται:
«Αυτό το ευγενικό τέκνο των Ελλήνων, που ανακαλεί τη γενιά τους, έκαμε να εγερθεί με τη φωνή του ένας ηρωικός λαός. Η Γαλλία, Κοραή, η δεύτερη πατρίδα σου, σε φυλάσσει με υπερηφάνεια στην ειρήνη των τάφων».
Το λαμπρό μαυσωλείο των Αθηνών
Οι δικοί του στίχοι
Με κλονισμένη παιδιόθεν την υγεία του, ο Κοραής πεθαίνει στο Παρίσι στις 6 Απριλίου 1833, σε ηλικία 84 ετών. Δίπλα του βρίσκεται ο Χιώτης ιατρός Φίλιππος Φουρναράκης,στενότατός του σύντροφος, ο οποίος περιγράφει τις ακριβείς συνθήκες του τέλους του και φροντίζει και τα διαδικαστικά.Στον τάφο του στο παρισινό κοιμητήρι αναγράφεται η επιγραφή που έχει συντάξει ο ίδιος: τάφος του Κοραή στο νεκροταφείο αυτό. Στην βάση είναι χαραγμένη η επιγραφή που είχε συντάξει ο ίδιος
« ἈδαμάντιοςΚοραῆς Χίος Ὑπὸξένηνμὲν ἴσα δὲ τῇ φυσάσῃ μ’ Ἑλλάδι πεφιλημένην γῆν τῶνΠαρισίων κεῖμαι »
« Ci-gît AdamantiosKoraïs De ChiosN 14 Une terreétrangère me couvre Maiscetteterre de Paris, Je la chérissais à l'égal de mon pays natal,la Grèce. »
Λεπτομέρειες των γλυπτών του μνημείου και της αναθηματικής στήλης
Στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών
Την 6η Μαΐου 1951, ανακαινίζεται το ταφικό μνημείο του Κοραή στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, τιμώντας τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Ήδη στην εκατοστή επέτειο του θανάτου του , το 1933 αναγείρεται το νεοκλασικό ταφικό μνημείο, στο οποίο η αναθηματική επιγραφή αναφέρει τη συμμετοχή της Χίου. Είναι η συμμετοχή της Αδελφότητος Χίων Αττικοβοιωτίας «Ο ΚΟΡΑΗΣ» , η οποία έως σήμερα φροντίζει να τελείται τρισάγιο κάθε χρόνο την 6η Απριλίου.
Λεπτομέρειες των γλυπτών του μνημείου και της αναθηματικής στήλης
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.