Ένα σπουδαίο μνημείο, σε ένα κατά κυριολεξία «υπαίθριο μουσείο» γλυπτών ταφικών μνημείων με τεράστια ιστορική και καλλιτεχνική αξία, το ταφικό μνημείο της οικογένειας Ζαννή Πετροκοκκίνου, στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου της Ερμούπολης, αποτελεί το πιο επιβλητικό ανάμεσα σε άλλα, από πλευράς γλυπτών αναθημάτων, με τα περισσότερα να ανήκουν στους πρώτους εποικιστές της πόλης, διασωθέντες της Σφαγής της Χίου το 1822.
Το μνημείο αποτελεί επιτύμβια παραλλαγή του μνημείου του Λυσικράτη στην Αθήνα και δυστυχώς πριν λίγα χρόνια υπέστη την κακοποίηση από αγνώστους βανδάλους οι οποίοι γκρέμισαν μεγάλη μαρμάρινη λουτροφόρο που βρισκότανε στο εσωτερικό του μνημείου.
Ειδικό αφιέρωμα στα εξαιρετικής γλυπτικής ταφικά μνημεία του Κοιμητηρίου της Ερμούπολης, έργα του 19ου κυρίως αιώνα, έχει δημοσιευθεί στον «π» προ τετραετίας.
Το σχόλιο της κακοποίησης αναφέρεται στο blog Νεάρχου Περίπλους, ενώ ο συντάκτης του παραθέτει περιγραφή του, όπως αυτή αναφέρεται στο βιβλίο των Πέπης Γαβαλά και Ελένης Γαρέζου «Τα γλυπτά μνημεία του Αγίου Γεωργίου» των εκδόσεων «Γνώση», ενώ από την ίδια ιστοσελίδα έχουν μεταφερθεί οι φωτογραφίες.
Οι συγγραφείς καταγράφουν συγκεκριμένα: «Διμερές μνημείο, το όποιο αποτελείται από ένα υπέργειο και ένα υπόγειο τμήμα. Το υπέργειο τμήμα έχει τη μορφή κυκλικού ναΐσκου διαμέτρου 3,00 μ. και υψώνεται πάνω σε πόδιο ύψους ± 0,30 μ., το όποιο φέρει σιδερένιο κιγκλίδωμα στη βόρεια και δυτική πλευρά.
Το κιγκλίδωμα στηρίζεται σε επτά πεσσίσκους με μικρή μείωση προς τα άνω και πυραμιδοειδή την άνω επιφάνειά τους, από τους οποίους οι δύο πλαισιώνουν την είσοδο στη βόρεια πλευρά.
Οι ανατολική και νότια πλευρά του μνημείου περιβάλλονται από τον εξωτερικό τοίχο του νεκροταφείου. Η πρόσβαση στο μνημείο γίνεται με δύο βαθμίδες ανόδου. Η ανώτερη βαθμίδα, ύψους 1,75 μ., πλάτους 0,85 μ. και πάχους + 0,07 μ., κοσμείται στην άνω επιφάνεια της με εγχάρακτη γραμμή, η οποία απολήγει σε ανθέμια στις γωνίες.
Ο ναΐσκος σε λευκό μάρμαρο έχει ύψος 4,50 μέτρα και στηρίζεται σε κυκλικό τρίβαθμο κρηπίδωμα. Η περίμετρος του κλείνεται κατά το ήμισυ μόνο με τοίχο, ενώ στην ανοικτή πλευρά δύο ιωνικοί αρράβδωτοι κίονες συμπληρώνουν τη μορφή του μνημείου κάνοντας τη βόρεια πλευρά κύρια όψη του.
Οι απολήξεις του τοίχου σχηματίζουν τρίπλευρες παραστάδες με κλασικιστική ρυθμολογία. Δύο άλλες επίπλαστες παραστάδες αρθρώνουν την εσωτερική όψη του τοίχου, ενώ η εξωτερική παραμένει συνεχής.
Ο θριγκός αποτελείται από επιστύλιο και ζωφόρο. Η ζωφόρος είναι από φαιό μάρμαρο και φέρει δίστιχη επιγραφή με το όνομα των ιδιοκτητών του τάφου. Το γείσο περιτρέχει ιωνικό κυμάτιο πάνω από το όποιο υπάρχουν, στη βόρεια και νότια πλευρά του, δύο λεοντοκεφαλές πού λειτουργούν ως υδρορροές. Το εισέχον τμήμα του κοσμεί ταινία με λεσβίο κυμάτιο και αστράγαλο.
Στην περιφέρεια της κωνικής στέγης του ναΐσκου υπάρχουν ανθεμωτά ακρωτήρια, ενώ στην κορυφή της άωτο μαρμάρινο αγγείο (τεφροδόχος) με ανάγλυφο σταυρό και ανθοπλοκάμους.
Η οροφή της θόλου κοσμείται με τετράγωνο που εγγράφεται διαγώνια σε άλλο μεγαλύτερο. Στο δεύτερο τετράγωνο εγγράφεται ιωνικό κυμάτιο. Από τη διάταξη αυτή προκύπτουν τρίγωνα που έχουν ανάγλυφα εξάκτινα αστέρια. Στο κέντρο της οροφής γλυπτός ρόδακας».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.